Sote- ja maakuntauudistuksen muutostuki

Kunnallisen työterveyshuollon yhtiöittämisvelvoite siirtyi

työterveyshuolto

Huom. Perustuslakivaliokunta antoi 29.6.2017 lausunnon, jossa se edellytti muutoksia eduskunnan käsittelyssä oleviin sote-järjestämis- ja maakuntalakeihin. Muutoksista johtuen uudistuksen täytäntöönpano on lykkääntymässä vuodella. Kuntaliiton sivut, oppaat ja muut muutostukiaineistot päivitetään uuden aikataulun mukaisiksi, kun lainsäädäntö on hyväksytty eduskunnassa.

Kunnallista työterveyshuoltoa koskeva yhtiöittämisvelvoite siirtyi vuoden 2019 alkuun (Laki kuntalain 150 §:n muuttamisesta (1340/2016)). Yhtiöittämisvelvollisuus koskee terveydenhoitolain 18 §:n 3 momentissa tarkoitettuja työterveyshuollon sairaanhoito- ja muiden terveyspalveluiden tuottamista. Velvollisuus ei koske työterveyshuoltolain 12 §:n mukaisia ennaltaehkäiseviä palveluita.

Siirtymäaikana työterveyshuollon palvelut on hinnoiteltava kuntalain 128 §:n mukaisesti markkinaperusteisesti sekä eriytettävä kirjanpidossa kunnan muista terveyspalveluista. Kunnan tai kuntayhtymän omalle henkilöstölleen tuottamia työterveyshuollon palveluita ei tarvitse eriyttää kirjanpidossa, koska ne eivät ole toimintaa markkinoilla. 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tarkoituksena on alkuvuodesta antaa toimijoiden itsearvioinnin tueksi markkinaperusteisen hinnoittelun suuntaviivat.     

Henkilöstön eläketurvaan ja yhtiöittämisvelvollisuuteen liittyvä varainsiirtoverovapaussääntely koskee edelleen siirtymäaikana toteutettuja siirtoja. 

Työterveyshuollon ratkaisut vielä avoimia

Työterveyshuollon yhtiöittämistä koskevan siirtymäajan jatkaminen kahdella vuodella liittyy sote- ja maakuntauudistukseen. Hallituksen esityksessä ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa esitetä työterveyshuollon ennaltaehkäisevien palvelujen siirtoa maakunnalle.

Kuntien ja kuntayhtymien on syytä aktiivisesti seurata, mitä sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä myöhemmin tullaan säätämään kunnan tai kuntayhtymän mahdollisuudesta järjestää ja tuottaa työterveyshuollon palvelut omalle ja kuntakonsernin henkilöstölle ja onko tulevaisuudessakin mahdollista perustaa maakuntien ja kuntien yhteisiä työterveyshuollon yhtiöitä.

Jokaisessa kunnassa ja maakunnassa on ratkaistava, miten työterveyshuollon palvelut on järjestetty, kun palvelut siirtyvät maakunnille 1.1.2019. Ratkaisun tueksi on valmisteilla STM:n ja Työterveyslaitoksen tietopaketti, joka kokoaa olemassa olevan tilastotiedon maakunnan työikäisestä väestöstä, heidän tarpeestaan, maakunnan työnantajista, maakunnan alueella toimivista työterveyshuolloista ja heidän asiakaskunnastaan. Tietopakettiin kootaan keskeinen lainsäädäntö sekä työterveyshuollon järjestämisen ja tuottamisen eri vaihtoehdot seurauksineen. Tietopaketti on saatavissa alueuudistus.fi-sivuilla maaliskuun alussa 2017. 

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain 150 §:n muuttamisesta

Kuntaliitto.fi: Hallitus esittää eduskunnalle, että työterveyshuoltoa koskeva yhtiöittämisvelvoite siirtyy vuoden 2019 alkuun

Kuntaliitto.fi: Työterveyshuollon laskennallinen eriyttäminen 1.1.2017

Alueuudistuksen Muutoksessa-blogi: Haloo maakunta – mistä saisin yritykselleni työterveyshuoltopalvelut?

Työterveyslaitos: Työterveyshuolto sote- ja maakuntauudistuksessa

MUISTA:

  • Työterveyshuollon yhtiöittämisvelvollisuudelle on siirtymäaikaa 31.12.2018 asti.
  • Seuraa lainsäädännön valmistelua
lateral-image-right

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää