Kuntien verkkoviestijät kurkistivat tulevaisuuteen Vantaalla

Vantaalaisten nuorten paneeli Heurekassa

Kuntien verkkoviestijät kokoontuivat tänä vuonna 21.-22.9. Vantaalle pohtimaan sekä ajankohtaisia että tulevia verkkoviestinnän saloja. Vantaa tarjosi tapaamiselle loistavat puitteet; torstaina verkosto kokoontui inspiroivassa Heurekassa ja perjantaina arvokkaasti Vantaan kaupungintalon valtuustosalissa.

Tulevaisuuteen kurkistettiin muun muassa futuristi Elina Hiltusen johdolla. Hän näytti esimerkkejä siitä, mikä maailmalla on jo todellisuutta ja mitkä asiat ovat meidän arkipäiväämme esimerkiksi viiden vuoden kuluttua.

Mediamaailmassa on paljon puhuttu siitä, että robotit korvaavat tulevaisuudessa toimittajat. Tämäkin on jo osittain arkipäivää, mutta journalistiikan tutkija Carl-Gustav Lindén Svenska social- och kommunalhögskolanista vakuutti esimerkkien avulla, että robottien tulo toimituksiin ei korvaa ihmistä. Päinvastoin, toimittajien tekemä analyyttinen työ lisääntyy, kun robotit pystyvät käsittelemään entistä suurempia datamassoja.

Nuoret hurmasivat yleisön avoimuudellaan

Ehkä kaikkein suurimman vaikutukseen yleisöön tekivät vantaalaiset nuoret. Paneelikeskustelu Nuoret teknologiamullistusten keskellä marssitti lavalle yhdeksän fiksua nuorta, jotka opiskelevat joko peruskoulussa, lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. He kertoivat avoimesti tämän päivän koulumaailmasta hyvine ja huonoine puolineen.

Useimmat kuulijoista tunnustivat, että koulumaailma on muuttunut totaalisesti omien peruskouluaikojen jälkeen. Toisaalta muutos on ollut niin nopea, että samaa sanoivat nuoret itsekin; heidän ollessaan alakoulussa kouluihin tulivat muutamat ensimmäiset tietokoneet oppilaiden käyttöön erilliseen atk-luokkaan. Nyt sähköisiä tehtäviä on käytännössä joka aineessa ja iPadit ovat kaikkien käytössä luokissa aina kun tarvetta ilmenee.

Kaiken arkipäiväisen teknologian keskellä nuoret kuitenkin muistuttivat siitä, että heidänkään mielestä mikään ei lopulta korvaa aitoa kontaktia toiseen ihmiseen.

- Tarvitaan empatiaa, vuorovaikutusta ja inhimillisyyttä. Robotit eivät voi koskaan korvata suurta osaa töistä, nuoret uskoivat.

Nuoret eivät halunneet myöskään jumittua ikuiseen keskusteluun liiasta ruutuajasta, vaan totesivat, ettei kyse ole niinkään ajasta.

- Kysymys on siitä mihin ruutuaikaa käytetään. Aivan samat vaarat ovat olemassa niin ruudulla kuin todellisessa elämässäkin, nuoret huomauttivat.

- Sopivan ruutuajan määrän voi jokainen arvioida henkilökohtaisesti. Kunhan ruudun takia ei menetä mitään muuta tärkeää osaa elämästään.

Vaikka nuorille teknologia onkin arkipäivää, tuli kommenteissa esille myös se, että erityisesti sähköiset ylioppilaskirjoitukset jännittävät lukiolaisia. Tietoa ja tukea sähköisiin kirjoituksiin valmistautumisessa kaivataan vielä paljon lisää.

- Me olemme niitä koekaniineja, muistuttivat Tikkurilan ja Martinlaakson lukiolaiset.

Tämän päivän opiskelijat olivat luottavaisia, kun heitä kehotettiin katsomaan tulevaisuuteen. He uskoivat, että arki automatisoituu edelleen, mutta loppujen lopuksi kovin moni iso asia arjessa ja työelämässä ei muutu.

Esimerkiksi ilmastonmuutos kuitenkin huolestutti nuoria. Moni toivoi, että teknologistuvassa maailmassa ja Suomessa olisi myös tulevaisuudessa puhdasta ja rauhallista luontoa jäljellä.

Nuoret teknologiamullistusten keskellä -paneeliin osallistuivat Leevi Liimatainen, Monika Rautio ja Rosa Tauriainen Tikkurilan lukiosta, Roope Juutilainen, Inka Laakso ja Robert Josefsson Variasta, Lassi Lehtovaara Martinlaakson lukiosta sekä Roni Keskitaloja Juho Leiniö Havukosken koulusta. Keskustelua johdattelivat projektisuunnittelija Laura Lindfors ja projektikoordinaattori Antti Siltanen Vantaan kaupungilta.

Kuntien verkkoviestijöiden tapaamisen aineistot ovat saatavilla Vantaan sivuilla

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Tervetuloa mukaan kuntien viestijöiden tapaamiseen!

Tapaaminen järjestetään 14.-15.5.2024 Kuopiossa. Kattoteemoina ovat demokratian vahvistaminen, vaikuttamisviestintä ja tekoäly viestinnässä. Osallistua voivat kuntien ja kuntataustaisten organisaatioiden sekä hyvinvointialueiden viestijät. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.