Anne Karjalainen Euroopan alueiden komitean johtotehtäviin

Keravan kaupunginvaltuuston jäsen Anne Karjalainen valittiin Euroopan alueiden komitean ”Sosiaalipolitiikka, koulutus, työllisyys, tutkimus ja kulttuuri” -valiokunnan (SEDEC)  puheenjohtajaksi alueiden komitean järjestäytymiskokouksessa 13. helmikuuta Brysselissä.

SEDEC-valiokunnan keskeinen tehtävä on vaikuttaa EU:n päätöksentekoon sosiaali-, koulutus-, työllisyys-, tutkimus- ja kulttuuripolitiikassa esittämällä Euroopan kuntien ja alueiden näkemyksiä. Valiokunnan painoarvo on merkittävä, sillä komission vuoden 2020 työohjelman aloitteista huomattava määrä kuuluu SEDEC-valiokunnan toimialaan. Näitä ovat mm. tekoälyyn liittyvät aloitteet, Euroopan vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) sosiaaliset näkökohdat, nuorisotakuun kehittäminen, osaamisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen sekä työllisyyteen liittyvät aloitteet.

- SEDEC-valiokunta pyrkii valvomaan, että siirtymä vihreään talouteen toteutuu kunta- ja aluetasolla sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Tulevan vuoden aikana saamme käsiteltäväksi joukon Euroopan komission aloitteita, joiden tavoitteena on turvata sosiaaliset oikeudet ja kestävä talouskasvu, Karjalainen totesi.

Anne Karjalainen valittiin myös alueiden komitean työvaliokunnan jäseneksi.

EU:n alueiden komitea on EU:n päätöksentekoon osallistuva neuvoa-antava elin. Sen päätehtävänä on tuoda esille EU:n päätöksenteossa jäsenmaiden alueelliset ja paikalliset näkökohdat. Komitea antaa lausuntoja komissiolle, neuvostolle ja parlamentille useista EU-lainsäädännön asioista, kuten työllisyys-, sosiaali- ja ympäristöasioista ja aluepolitiikasta.

Alueiden komiteassa on yhteensä 329 edustajaa, joista Suomen valtuuskuntaan kuuluu yhdeksän kuntia ja maakuntia edustavaa jäsentä. Komitean jäsenet nimittää ministerineuvosto. Esityksen Suomen edustajiksi tekee valtioneuvosto. Jäsenet valittiin neljän vuoden toimikaudeksi 2020 - 2025.

Lisätietoja:

Anne Karjalainen, puh. 050 539 0744, anne.karjalainen@kerava.fi

EU-asiain päällikkö Erja Horttanainen, Kuntaliitto, p. (09) 771 2528 tai 050 525 2145

Suomen valtuuskunnan jäsenet EU:n alueiden komiteassa 2020 - 2025

Markku Markkula (Kok.)

Espoon kaupunginvaltuuston jäsen, Uudenmaan liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja

Sari Rautio (Kok.)

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston jäsen

Hämeen maakuntahallituksen varapuheenjohtaja

Anne Karjalainen (SDP)

Keravan kaupunginvaltuuston jäsen

Mikkel Näkkäläjärvi (SDP)