Kuntaliiton hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023

Kuntien ja maakuntien yhdyspintojen sopimuksellisuutta on lisättävä

Kuntaliiton hallitusohjelmatavoitteet
  • Kunta ja maakunta ovat rinnakkaisia itsehallinnollisia toimijoita, joilla ei voi olla ohjaus- ja valvontavaltaa toisiinsa. On vältettävä päällekkäistä resursointia sekä katvealueita.

• Kunnilla ja maakunnilla on oltava osana itsehallintoa oikeus sopia tehtävien hoitamisesta ja siirtämisestä sekä kunnista maakunnalle että maakunnasta kunnille.

• Valtion on tuettava osaltaan toimivien yhdyspintojen syntymistä. Yhdyspintojen syntyminen sekä ylläpito on varmistettava kansallisella koordinaatiolla

• Kuntien oikeus tuottaa sote-palveluja on mahdollistettava lainsäädännössä.

Vuorovaikutus ja neuvottelumenettely

• Suomeen tulee laatia kansallinen lapsistrategia, jossa linjataan lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kokonaisuutta ja yhdyspinta-asioita.

• Lasten ja perheiden palveluissa tarvitaan toimivaa yhteistyötä kunnan ja maakunnan  yhdyspinnoilla. Opiskeluhuollon järjestämisessä tulisi mahdollistaa joustavat toimintatavat ja varmistaa riittävät resurssit.

• Kuntien varautumisen toimintaedellytykset on turvattava. Kunnat ja maakunta toteuttavat tasavertaisessa yhteistyössä yhteisen varautumisen tehtäviä.

• Palvelujen sujuvuuden turvaaminen maakuntauudistusta valmisteltaessa edellyttää lisävoimavaroja. Muutoskustannukset on arvioitava luotettavasti kuntien ja valtion yhteistyönä ja ne on korvattava kunnille täysimääräisesti.

hallitustavoitteet

Kuntaliiton hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023

Kuntaliiton kuusi tavoitetta eduskuntavaalikauden 2019-2013 hallitusohjelmaan.

lateral-image-left
Tarja Myllärinen

Tarja
Myllärinen