Julkisuus ja tietosuoja

kaksi henkilöä katsoo materiaalia

Kuntien toiminnan avoimuutta säätelevät julkisuus- ja henkilötietolainsäädäntö. Julkisuuslaki koskee lähinnä asiakirjatietoja ja niiden käsittelyä, henkilötietolaki henkilötietojen ja -rekistereiden käsittelyä. Vuonna 2018 toukokuussa voimaan tuleva EU:n tietosuoja-asetus korvaa nykyisen henkilötietolain.

Julkisuuteen ja tietosuojaan liittyvät aiheet ovat Kuntaliiton lakiasiainyksiköltä useimmin kysyttyjen kysymysten joukossa.

Julkisuus- ja henkilötietolait säätelevät kuntien toiminnan avoimuutta. Julkisuuslaki koskee viranomaisten asiakirjatietoja ja niiden käsittelyä, henkilötietolaki ja EU:n tietosuoja-asetus henkilötietojen ja -rekistereiden käsittelyä.

Julkisuuslain taustalla on perustuslaissa turvattu julkisuusperiaate. Julkisuusperiaatteen mukaan viranomaisen asiakirjat ovat viimeistään valmistuttuaan julkisia, paitsi lain nojalla salassa pidettävät asiakirjat.

Julkisuusperiaatteen mukaan jokainen voi saada tietoja julkisista asiakirjoista. Julkisuuslaissa täsmennetään miltä osin viranomaisen asiakirjat ovat salaisia. Salaisista asiakirjoista sivullinen ei saa ilman lupaa tai valtuutusta tietoja.

Henkilötietolaki ja EU:n tietosuoja-asetus perustuvat yksityisyyden suojaan. Henkilötietoja saa käsitellä ja henkilörekistereitä saa perustaa, mutta henkilötietojen käsittelylle tarvitaan aina lainmukaisia perusteita. Henkilörekisteristä ei saa aina luovuttaa sivulliselle tietoja, vaikka tiedot olisivat julkisia.

Lisää aiheesta:

Salassa pidettävien asiakirjojen ja henkilötietojen käsittelystä
Kuntaliiton yleiskirje 10/80/2008, Taisto Ahvenainen, 7.3.2008

Julkisuuslain muutokset voimaan 1.10.2005
Kuntaliiton yleiskirje 19/80/2005, Taisto Ahvenainen, 16.9.2005

Kuntaviestinnän opas 
Kuntaliitto, 2016

Henkilötiedot ja salassapito opetustoimessa
Opetus ja kulttuuri
 

Muualla verkossa

Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621
FINLEX

Henkilötietolaki 22.4.1999/523
FINLEX

EU:n tietosuoja-asetus

tags
Palvelusähköposti hallintolakimiehet

Etunimi
Palvelusähköposti
Sukunimi
hallintolakimiehet
hallintolakimiehet[at]kuntaliitto.fi

Yhteystiedot
Vastuualueet
  • Palvelusähköposti hallintolakimiehet
  • Mm. kuntien hallintoon ja johtamisjärjestelmään, päätöksentekoon ja hallintomenettelyyn sekä julkisuuteen ja tietosuojaan liittyvät kysymykset
  • Palvelemme kuntien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä heidän tehtäviinsä liittyvissä asioissa. Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti palvelusähköpostiamme.
  • hallintolakimiehet@kuntaliitto.fi
Organisaatio
Suomen Kuntaliitto ry
Yksikkö
Lakiasiat
Tiimi
Palvelusähköpostit
Tarja Krakau

Etunimi
Tarja
Sukunimi
Krakau
lakimies

Yhteystiedot
Puhelinnumero
+358 9 771 2592
Vastuualueet
  • kuntalaki ja yleinen kunnallisoikeus
  • hallintomenettely
  • julkisuus ja tietosuoja
Organisaatio
Suomen Kuntaliitto ry
Yksikkö
Lakiasiat
Kuntaliiton lakimiehet; Lakiyksikön hallintolakimiehet
Ida Sulin

Etunimi
Ida
Sukunimi
Sulin
lakimies

Yhteystiedot
Puhelinnumero
+358 9 771 2467
Vastuualueet
  • kuntalaki ja yleinen kunnallisoikeus
  • hallintomenettely
  • julkisuus ja tietosuoja
  • kielilaki
  • tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
Organisaatio
Suomen Kuntaliitto ry
Yksikkö
Lakiasiat
EU- ja kansainväliset asiat; Kuntaliiton lakimiehet; Lakiyksikön hallintolakimiehet
Susanna Ijäs

Etunimi
Susanna
Sukunimi
Ijäs
lakimies

Yhteystiedot
Puhelinnumero
+358 9 771 2097
Vastuualueet
  • kuntalaki ja yleinen kunnallisoikeus
  • hallintomenettely
  • julkisuus ja tietosuoja
Organisaatio
Suomen Kuntaliitto ry
Yksikkö
Lakiasiat
Kuntaliiton lakimiehet; Lakiyksikön hallintolakimiehet
Riitta Myllymäki

Etunimi
Riitta
Sukunimi
Myllymäki
johtava lakimies

Yhteystiedot
Puhelinnumero
+358 9 771 2463
Vastuualueet
  • kuntalaki ja yleinen kunnallisoikeus
  • hallintomenettely
  • julkisuus ja tietosuoja
  • vaalilainsäädäntö
  • kielilaki
  • kuntaliitokset
Organisaatio
Suomen Kuntaliitto ry
Yksikkö
Lakiasiat
Kuntaliiton lakimiehet; Lakiyksikön hallintolakimiehet
Saija Haapalehto

Etunimi
Saija
Sukunimi
Haapalehto
lakimies

Yhteystiedot
Puhelinnumero
+358 9 771 2308
Vastuualueet
  • kuntalaki ja yleinen kunnallisoikeus
  • hallintomenettely
  • julkisuus ja tietosuoja
Organisaatio
Suomen Kuntaliitto ry
Yksikkö
Lakiasiat
Kuntaliiton lakimiehet; Lakiyksikön hallintolakimiehet