EU ja kansainvälisyys

Kuntaliiton Brysselin toimisto

Kuntaliiton Brysselin toimisto

Kuntaliitolla on ollut EU-edunvalvontaa tukeva toimisto Brysselissä vuodesta 1992 alkaen. Toimisto sijaitsee EU-instituutioiden läheisyydessä ”Euroopan Kuntatalossa”, joka kokoaa saman katon alle lähes kolmekymmentä alue- ja paikallishallintoa edustavaa kansallisen liiton Brysselin toimistoa sekä eri kaupunkien toimistoa. Talossa toimivat myös Euroopan kunta- ja alueliittojen kattojärjestö CEMR.

Kuntaliiton EU-edunvalvontaa Brysselissä

Suuri osa EU:n toiminnasta vaikuttaa alue- ja paikallistasolla, jossa lainsäädäntö ja toimintasuunnitelmat toimeenpannaan käytännössä. Kuntaliiton Brysselin toimisto tukee Kuntaliiton edunvalvontaa seuraamalla EU:n toimielinten työtä ja päätöksentekoa alue- ja paikallistason näkökulmasta sekä välittämällä tietoa Brysselin ja Suomen välillä. Toimisto pitää yhteyttä EU:n toimielimiin ja muihin yhteistyökumppaneihin Brysselissä, vaikuttaa kansainvälisissä verkostoissa, toimii tukikohtana ja kohtauspaikkana Kuntaliiton asiantuntijoiden ja alueiden komitean jäsenten työskennellessä Brysselissä sekä järjestää koulutusta, tapaamisia ja seminaareja EU-asioista. 

Alue- ja paikallistason näkökulma edunvalvonnan pohjana

Toimiston seurattavien asioiden kenttä on laaja. Iso osa EU:n toiminnasta ja päätöksenteosta vaikuttaa alue- ja paikallistasolla, jossa lainsäädäntö ja toimintasuunnitelmat viime kädessä käytännössä toimeenpannaan. Lisätietoa Kuntaliiton EU-edunvalvonnan painopisteistä löytyy julkaisusta Kuntaliiton EU-edunvalvonnan tavoitteet ja kärkihankkeet 2018. Tavoitteet laaditaan vuosittain ja niitä päivitetään tarpeen vaatiessa.

Toimiston tehtävä on tuoda keskusteluihin ja päätöksentekoon Suomen alue- ja paikallishallinnon näkökulma sekä tehdä tunnetuksi suomalaisten kuntien toimintaa, hallintojärjestelmän erityispiirteitä ja hyvinvointipalveluita. Brysselin toimisto pitää yhteyttä EU:n toimielimissä työskenteleviin virkamiehiin, poliitikkoihin sekä Suomen EU-edustuston asiantuntijoihin. Lisäksi toimisto vaikuttaa edellä kuvatuissa verkostoissa välittämällä Suomen alue- ja paikallistason näkemyksiä sekä toimien linkkinä kotimaan ja Brysselin verkostojen välillä.

Verkostoissa vaihdetaan tietoja ja kokemuksia

Brysselissä toimii noin 350 alue- ja paikallistasoa edustavaa toimistoa. Verkostoituminen on usein edellytys äänen kuuluville saamiseksi. Kuntaliiton Brysselin toimisto toimii läheisessä yhteistyössä eurooppalaisten sisarjärjestöjensä Brysselin toimistojen sekä kansallisia liittoja Euroopan tasolla edustavan järjestön CEMR:in kanssa. Verkostoissa vaihdetaan tietoja ja kokemuksia, kuullaan asiantuntijoita sekä valmistellaan yhteisiä kannanottoja. Kansainvälisten verkostojen lisäksi yhteistyö muiden suomalaisten toimijoiden kanssa on tiivistä.

Kuntaliiton toimiston ohella Brysselissä toimii viisi aluetoimistoa, jotka edustavat suomalaisia alueellisia toimijoita:

Helsinki EU Office

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto

Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto

Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto

Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto

Tapahtumia ympäri vuoden

Brysselissä järjestettävät tapaamiset, kokoukset ja seminaarit ovat tärkeitä viestintäkanavia, joiden kautta tietoja ja kokemuksia vaihdetaan muiden eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Kuntaliiton EU-edunvalvontaan ja Brysselin toimiston työhön käy tutustumassa kuukausittain useita vierailijaryhmiä koti- ja ulkomailta. Kuntaliitto järjestää myös Brysseliin suuntautuvia EU-koulutusmatkoja liiton asiantuntijoille. Koulutusmatkat tukevat EU-edunvalvontaosaamisen kehittymistä osana koko liiton toimintaa.

Aktiivista tiedonvälitystä useissa kanavissa

EU-asioiden tietämyksen lisääminen on tärkeä osa Brysselin toimiston työtä. 

Toimisto julkaisee uutiskirjeitä, joissa seurataan ajankohtaisia ja kuntasektorin kannalta merkittäviä EU-asioita. Suomenkielinen uutiskirje EU ja maailma sekä ruotsinkielinen EU och världen ilmestyvät 6-8 kertaa vuodessa. Voit tilata uutiskirjeet sähköpostiisi.

Blogit löydät internationalforum.fi ja kommuntorget.fi -sivustoilta.

Olemme myös sosiaalisessa mediassa:

Viimeisimmät internationalforum.fi -sivuston blogit

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi lähestyy 27.2.2019

Euroopan hajanaisuus tuo epävarman tulevaisuuden 12.12.2018

Menoa ja meininkiä EU:n pääkaupungissa 24.10.2018

Vaalit jo tähtäimessä 4.9.2018

Viimeisimmät kommuntorget.fi -sivuston blogit 

Ett försök till att luckra upp EU-bubblan 29.11.2018

EU:s digitala landskap 16.10.2018

Utan språk bygger vi inga broar 14.6.2018

Yhteystiedot

Kuntaliiton Brysselin toimisto sijaitsee lähellä Euroopan parlamenttia ja muita EU:n toimielimiä, osoitteessa Square de Meeûs 1 (4. kerros).

Toimistolle pääsee kätevästi metrolla. Lähin metroasema on Trône, josta on noin 5 minuutin kävelymatka toimistollemme.

Lentoasemalta voit ottaa junan, taksin tai Airport-bussin numero 12 tai 21. Bussimatka kestää noin puoli tuntia. Päätepysäkiltä (Place du Luxembourg) on toimistolle noin 200 metrin kävelymatka.

Osoite:

Association of Finnish Local and Regional Authorities
Square de Meeûs 1
1000 Brussels, Belgium

tags

Hae lisää

Ulla Karvo

Etunimi
Ulla
Sukunimi
Karvo
Brysselin toimiston johtaja

Yhteystiedot
Puhelinnumero
+358 9 771 2523
Kännykkä
+32 474 540 851
Organisaatio
Suomen Kuntaliitto ry
Yksikkö
Ruotsinkieliset ja kansainväliset asiat
Tiimi
Kansainvälinen tiimi
Brysselin toimisto