Pohjoisen sähköautoilijat saavat Pellosta pikaista virtaa

Pellon sähköautojen latauspiste

 

Revontultentien reitin varrella Pellossa voi piipahta lataamassa virtaa sähköautoonsa. Vihreän pysäkin pikalatausasema mahdollistaa sujuvan matkanteon sähköautoileville tunturimatkailijoille, jotka suuntaavat muun muassa Leville, Ylläkselle, Pallakselle ja Olokselle. Pysäkki palvelee myös Oulun ja Tromssan välistä liikennettä, jota käyttävät norjalaisten lomailijoiden lisäksi varsinkin työmatkailijat.

Pikalatausasema mahdollistaa vaivattoman matkanteon, koska asemalla sähköauton lataus hoituu huomattavasti nopeammin verrattuna keskinopeisiin latauspisteiin. Pikalatausaseman lisäksi Virtapiste-verkostoon kuuluvalla pysäkillä on kaksi keskinopeaa latauspistettä.

Pellon kunnan investointi sähköisen liikenteen helpottamiseksi pohjoisessa toimii esimerkkinä muille Lapin kunnille. Yhteistyössä Pellon kunnan kanssa latauspistehankkeessa on mukana Napapiirin Energia ja Vesi Oy.

Mistä idea lähti?

Pellon kunta lähti voimakkaasti kehittämään kauppakeskus Vihreää Pysäkkiä ja kehitystyön myötä tehtiin useita merkittäviä uudistuksia. Sähköautojen latauspisteen perustaminen oli yksi osa uudistusta, jolla haluttiin korostaa ekologisten arvojen tärkeyttä sekä satsaamista asiakaspalveluun.

Sähköautojen latauspisteen perustaminen liitti Revontulten tien (VT 21) kulkureitiksi kahden merkittävän kasvukeskuksen Oulun ja Tromssan välille. Sähköautojen latauspisteet mahdollistavat sujuvan sähköautoilun läntistä reittiä pitkin Etelä-Suomesta Lapin tuntureille. Näin haluttiin lisätä Pellon ja Vihreän Pysäkin houkuttelevuutta käyntikohteena.

Mikä oli keskeisintä onnistumisen kannalta, jotta prosessi saatiin käyntiin tai sen aikana?

Pellon kunnan päättäjien myönteinen suhtautuminen edesauttoi projektin toteutumista. Yhteistyötä tehtiin myös Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n kanssa, joka kokeneena toimijana auttoi projektin toteuttamisessa.

Mitä opittiin tulevaisuutta varten?

Ekologinen energia on tulevaisuuden energiaa ja Pellon kunta on saanut positiivista julkisuutta latauspisteen perustamisen myötä. Latauspisteiden perustamista voi suositella muillekin toimijoille palvelutarjonnan lisäämiseksi ja osaksi matkailustrategian kohentamista.