Talous

Kunnat ja kuntayhtymät käyttävät noin 44 mrd. euroa vuodessa palvelujen järjestämiseen ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen. Menoista noin puolet katetaan veroilla, neljännes maksuilla ja myyntituloilla ja vajaa viidennes valtionosuuksilla. Kuntaliiton tavoitteena on kunnallisen toiminnan rahoituksen riittävyys.

Asiantuntijapalvelualueet ovat:

Yhteystiedot:

Täältä löydät kuntaliittolaisten sekä Kuntaliiton palvelusähköpostien yhteystiedot.

Laivaseminaari Helsinki-Tukholma-Helsinki

Rafo 2019
centred-liftup
Taloustorstai 16.8.2018

Kevään 2019 Taloustorstait

Taloustorstai on kanava nopeaan tiedonvälitykseen, ajankohtaisten asioiden esille nostoon ja keskustelun pohjaksi. Käsittelemme kuntatalouden ajankohtaisia aiheita.
narrow
Taloustorstai TALK

Taloustorstai TALK

Taloustorstain aihepiirejä syvennetään Taloustorstai TALKissa, jossa Tom Henrik Sirviö haastattelee asiantuntijoita. Viimeisimmässä haastattelussa verotusasiaa.
narrow

FCG:n talouden ohjaus, rahoitus ja laskentatoimi koulutuskokonaisuus

Talouden koulutukset on suunniteltu ja rakennettu kunta-alan erityistarpeista käsin. Koulutukset kattavat talouden ohjauksen, rahoituksen ja verotuksen sekä kirjanpidon ja tilinpäätöksen teemat.

FCG kouluttaa: Kunnan kirjanpito, tilinpäätös ja konsernitilinpäätöksen yksityiskohtia, Tampere 10.–11.1.2019

Tilinpäätösten laatimisen valmistelu on alkamassa ja on aika ottaa voimassa olevat ohjeistukset ja hyvät käytännöt haltuun. Voit ilmoittautua joko toiseen tai molempiin koulutuspäiviin.

FCG kouluttaa: Kunnan kirjanpito, tilinpäätös ja konsernitilinpäätöksen yksityiskohtia + striimaus, Kuopio 17.1.–18.1.2019

Tilinpäätösten laatimisen valmistelu on alkamassa ja on aika ottaa voimassa olevat ohjeistukset ja hyvät käytännöt haltuun. Voit ilmoittautua joko toiseen tai molempiin koulutuspäiviin.

FCG kouluttaa: Kunnan kirjanpito, tilinpäätös ja konsernitilinpäätöksen yksityiskohtia, Oulu 24.­–25.1.2019

Tilinpäätösten laatimisen valmistelu on alkamassa ja on aika ottaa voimassa olevat ohjeistukset ja hyvät käytännöt haltuun. Voit ilmoittautua joko toiseen tai molempiin koulutuspäiviin.
Verot 2019

Kuntien vuoden 2019 tulo- ja kiinteistöveroprosentit 

Kuntien tuli ilmoittaa vuoden 2019 tuloveroprosentin suuruus sekä kiinteistöveroprosentit Verohallinnolle viimeistään 19.11.2018. Kuntaliitto julkaisi lopulliset yhteenvetotiedot kuntien tulo- ja kiinteistöveroprosenteista tiistaina 20.11.2018.
lateral-image-left
Kriisikuntakriteerit

Ehdotus uusiksi kriisikuntakriteereiksi

Erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan kriteerejä ollaan uudistamassa. Lakiehdotuksen tavoitteena on, että ns. kriisikuntakriteerit kuvaisivat kunnan taloutta eri näkökulmista nykyistä paremmin. Kriisikuntamittariston rakenne säilyisi ennallaan, mutta tunnuslukuihin ja niiden
lateral-image-left

Jakoavain - työkalu maakuntauudistuksen vaikutuksista

Jakoavain on excel-työkirja, joka auttaa kuntia arvioimaan maakuntauudistuksen vaikutuksia kuntien tuloslaskelman, rahoituslaskelman sekä taseen eriin vuonna 2019.

Kuntatalous kohti 2020-lukua -julkaisu

Kuntien ja maakuntien taloutta on tähän asti tarkasteltu lähinnä uudistuksen siirtymävaiheessa. Siirtymävaiheen jälkeiseen aikaan kurkistaminen on jäänyt vähemmälle.

Kuntataloustilaston tärkeys maakunta- ja sote-uudistuksessa

Maakuntauudistuksen siirtolaskelmat perustuvat tietoihin, joita yksittäiset kunnat ilmoittavat Tilastokeskuksen Kuntataloustilastossa.

Kuntataloustilaston tärkeys maakunta- ja sote-uudistuksessa 16.4.2018 seminaarin tallenne on valmistunut 

Tartu tietoon ja varmista, että uudistuksen tärkeimmät tiedot ovat tilastoissa oikein täytettynä juuri oman kuntasi osalta!
uutiskirje

Kuntatalousuutiskirjeet

Sähköinen Kuntatalousuutiskirje tarjoaa ajankohtaiset taloushallintoa koskevat uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi 6-8 kertaa vuodessa. Esittelemme myös alan julkaisuja, tapahtumia ja koulutustilaisuuksia.
narrow
sähköpostilistat

Kuntatalousaiheiset sähköpostilistat

Talous-l on kuntien taloudesta vastaaville tarkoitettu lista ja Kytalous-l on puolestaan kuntayhtymien taloudesta vastaaville tarkoitettu lista. Sähköpostilistojen avulla tiedotamme kuntatalouteen liittyvistä asioista nopeasti suoraan sähköpostiin.
narrow

Kuntatalous - monen muuttujan summa

Julkaisuun on koottu keskeinen ja viimeisin tieto kuntatalouden perusasioista kattavasti, mutta tiivistetyssä muodossa. Oppaan tarkoitus on antaa näkökulmaa kuntatalouden maailmaan.

Kunnan ja kuntayhtymän varallisuuden hoito, sijoitustoiminta ja niiden perusteista päättäminen

Julkaisussa on käsitelty sekä toimialasijoittamista että kassavarojen sijoittamista. Kumpaakin osa-aluetta tarkastellaan sijoitusvälineiden, tuoton, riskien hallinnan ja päätöksenteon näkökulmista.

Kustannuslaskentaopas kunnille ja kuntayhtymille

Kunnat ja kuntayhtymät tarvitsevat vertailukelpoista, luotettavaa ja läpinäkyvää tietoa toimintansa kustannuksista.

Arvonlisävero-opas kunnille ja kuntayhtymille 

Opas keskittyy käytännössä esiin tulleiden ongelmien ratkaisemiseen. Tehtäviä tarkastellaan toiminnoittain, mm. sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulmasta.