Sampsa Matilainen 13.6.2017:

Kesäisiä pilviä suomalaisen saunakulttuurin yllä

Ajattelitko lauttasaunoa kesällä? Vai haaveiletko vasta ponttoonilla olevasta rantasaunasta, jossa Sokka irti soi ja jolla voi veneillä ilman rihman kiertämää nauttien kauniista maisemista? Innovaatiot eivät ole oikotie lauttasaunomiseen. Byrokratia on sääntö-Suomessa ulottanut lonkeron myös suomalaiseen saunakulttuuriin, ja sillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia.

Lauttasaunomista viranomaisten myötävaikutuksella

Löylyt saattavatkin jäädä haaveeksi. Lauttasaunomiseen on nimittäin tarvittu rakennuslupa (KHO 23.5.2014 t. 1669), joka mahdollistaa normiviidakon soveltumisen lauttasaunomiseen. KHO pyrki jo aiemmin vaikuttamaan lauttasaunomiseen, mutta lauttasaunakansa ei tunnetusti lämpene byrokratialle. Tuoreessa vuosikirjaratkaisussaan KHO jyrähti uudelleen soveltaen sääntö-Suomen hienouksia (KHO 2017:98).

Nyrkkisääntönä viranomaisen mielenkiintoa arvioitaessa voinee pitää, että vielä ei ainakaan tiettävästi olla innostuttu koirankoppien valvonnasta. Mutta laitapa koirankoppiin sauna…

Ei auta, vaikka lauttasauna varustettaisiin ajohallintalaitteilla ja moottorilla sekä rakennelma rekisteröitäisiin veneeksi. Jo aiemmin katsottiin, että asiaa ei muuksi muuta sekään, että rakennelman alle laitetaan pyörät ja saunaa siirrellään rantakiinteistöllä eri paikkoihin (KHO 31.12.2004 t. 3529). Liikuteltavuus tai veneeksi rekisteröinti eivät estä rakenteen pitämistä rakennuksena tai poista luvantarvetta.

Saunan sisältävä lautta edellyttää edelleenkin viranomaisvalvontaa, vaikka savusaunakin on paloturvallinen, naapuriin näkyvä peppunen ei (yleensä) rumenna maisemakuvaa eikä jätehuollon järjestäminen kesken saunomisen ole tarpeen. Olipa sitten kyse lauttasaunasta tai tavanomaisesta rantasaunasta, saunapeppusen näkymiseltä ei voi välttyä. Toki vesistöön rakentaminen lisää viranomaisen mielenkiintoa.

Varmista vielä, onko lauttasaunalle varattu mahdollisessa kaavassa käyttötarkoitusta ja rakennusoikeutta. Joku saattaa keksiä, että eihän rannalle saanutkaan Suomessa rakentaa ilman kaavaa tai poikkeamista. Sitten onnea vaan poikkeamismenettelyyn!

Lauttasaunoja, muista myös tämä

Rakennusvalvonta ei toki ehdi kaikkialle, mutta naapurit ehtivät. Naapurillahan on oikeus saunarakennusten lupa-asioissa kertoa, miellyttääkö näkymä silmää vai ei. Riskienhallintaa on, että tarvittaessa naapuri kutsutaan silloin tällöin lauttasaunomaan. Sen sijaan rakennustarkastajan kutsuminen lauttasaunomaan esimerkiksi käyttöönottokatselmuksen yhteydessä saattaa täyttää lahjonnan tunnusmerkistön.

Huhupuheet kertovat, että jossain päin Suomen niemeä lauttasaunan ilman naapurin myötävaikutusta rakentanut ja veneeksi rekisteröinyt lauttasaunoja sai syytteen. Lauttasaunoja tuomittiin rakentamisrikkomuksesta päiväsakkoihin eikä viranomaisen lepyttely jälkikäteen luvan hakemisella vapauttanut pikavoitosta.

Missään nimessä ei muuten kannata haaveilla lauttasaunasta norppien, meriuposkuoriaisten tai vastaavien reviirille. Erinäiset piipertäjät heräävät viimeistään siinä vaiheessa, kun lauttasaunaa suunnitellaan heidän reviirilleen. Löylyt saavat sen jälkeen odottaa muutaman kesän.

Saunot sitten vedessä tai maalla, luvalla tai ilman, muista saunavastan/-vihdan teko:

  • Ole tarkka käsitteissä. Rajankäynti voidaan tehdä tarvittaessa Päijänteellä.
  • Jos vahingossa olet kaatanut naapurin puolelta koivun ja tehnyt siitä vastan/vihdan, voit varautua pikavoittoon naapurisi huomattua asian: tämä ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
  • Huomaathan, että olemme EU:ssa. Vastominen/vihtominen lauttasavusaunoissa oltaneen kieltämässä saunapalvikinkkujen ohella. Lisäksi visiona on vastojen/vihtojen materiaalin, painon, koon, notkeuden, käyryyden ja parasta ennen merkinnän yhdenmukaistaminen.

Saunakansa, kiky ja budjettitalous

Puuttuminen sinivalkoiseen saunakulttuuriin on laittanut lauttasaunojat varpailleen. Perimätiedon mukaan saunomisella siihen liittyvine ilmiöineen on Suomessa satojen vuosien perinteet. Sauna on kyselyjen mukaan ollut jopa paras Suomessa koskaan keksitty tuote.

– Saunomisen perusoikeuteen puuttuminen on ihan ennenkuulumatonta, toteaa Suomen suvesta tavoitettu himolauttasaunoja Aimo Hörppy.

Puuttumisella nähdään olevan jopa haitallisia vaikutuksia kiky-sopimukselle (kiky = kilpailijat kyykkyyn). Selvitysten mukaan Pohjoismaat eivät ole kyenneet kilpailemaan saunomisessa suomalaisten kanssa. Esimerkiksi ruotsalaisen – tosin tämäkin lienee sukua Ruotsin metsäsuomalaisille – istahtaessa lauteille kerran viikossa, meillä on samaan aikaan heittänyt löylyä kiukaalle kymmenen saunojaa. Ero on nyt huolestuttavasti kaventumassa.

Eräissä kabineteissa onkin herätty pohtimaan yksipuolisia tulonsiirtoja myös lauttasaunomista koskien. Samaan aikaan on teetetty konsulteilla selvityksiä lauttasaunaväylien perustamisesta ja siirtämisestä perustettavan valtion lauttasaunaverkkoyhtiön haltuun. Aimo Hörpyn mukaan lauttasauna-asiakkaat kuitenkin vastustavat ankarasti visioita.

Kaikesta huolimatta

Rentouttavaa ja saunomisen täyttämää kesää. Muistakaa, että vastominen eli vihtominen pitää aloittaa päästä ja edetä ajamalla taudit pois varpahista varvikkoon, sormenpäistä sammaleen.

Kirjoittaja

Kirjoittaja on lakimies Kuntaliitossa.