Kokeilublogi: Hannu Ripatti ja Taru Hillamo 22.11.2017

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, kokeilu enemmän kuin tuhat palaveria

Palvelumuotoilijat Hannu Ripatti ja Taru Hillamo

Blogin kirjoittajat palvelumuotoilija Hannu Ripatti ja Taru Hillamo vetävät 13. joulukuuta pidettävän kokeilutyöpajan.

 

Maailma on täynnä erilaisia kehittämismenetelmiä, joiden avulla meidän jokaisen pitäisi ratkaista huomisen kinkkisiä haasteita. Kannattaako muiden menetelmien rinnalle vielä tuoda yksi uusi?

No kannattaa, koska kokeilu tulee kertomaan asioita, joita ei palavereissa istumalla, lisää ideoita keksimällä tai edes fundeeraamalla ratkaista. Asioita, jotka ratkeavat vasta kun niitä kokeilee käytännössä.

Kokeilun ideahan on yksinkertainen: ota puolivalmis ajatus tuotteesta tai palvelusta, tee siitä mallikappale, esittele se palvelun tai tuotteen tuleville käyttäjille ja kuuntele heidän näkemyksiään. Toista tarvittaessa kierros uudestaan.

Jokainen näistä näennäisen yksinkertaisista tehtävistä tulee opettamaan monta sellaista asiaa, joita ei todellakaan palavereissa ratkaista.

1. Mallikappaleen tekeminen puolivalmiista tuotteesta tai palvelusta pakottaa aina pohtimaan sitä tärkeintä, eli mitä arvoa tämä tulee tuottamaan. Joudut siis väkisinkin valitsemaan ydinasian, jonka ympärille kokonaisuus rakentuu. Lisäksi joudut todennäköisesti karsimaan pois ylimääräisiä osia, koska ne eivät enää yksinkertaisesti sovi kokonaisuuteen. 

Mallikappaleen ulkoasuun ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Sen voin kyllä luvata, että karsimalla rönsyjä tulee siitä sekä kauniimpi että kuvaavampi.

2. Mallikappaleen esittely tuleville käyttäjille taas pakottaa miettimään asiaa, joka usein jää liian vähälle huomiolle. Nimittäin viestintä ja markkinointi. Huomaat kyllä heti kuuntelijoiden katseesta, jos esittelysi ei ole ymmärrettävä tai ei herätä minkäänlaista kiinnostusta.

Vaikka näin kävisi, kannattaa esittelyä muokata ja yrittää uudestaan. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun kiinnostuksen puute ei ole merkki huonosta tuotteesta tai palvelusta, vaan huonosta viestinnästä. 

Jos taas kuuntelijat tarkkaavaisen innostuneesti keskittyvät siihen mitä olet esittelemässä, voit olla melko varma siitä, että olet tekemässä oikeita asioita. 

3. Ylivoimaisesti vaikein tehtävä kokeilun aikana on kommenttien ja palautteen kuunteleminen. Valitettavasti koulussa ei opeteta avointa kuuntelua, mutta onneksi sitä voi harjoitella itsenäisesti. Muista tässä vaiheessa, että tehtävänä ei ole yrittää perustella tai väittää vastaan, vaan yrittää ymmärtää mitä keskustelun toinen osapuoli yrittää kertoa. 

Usein meidän on vaikea pukea sanoiksi omia ajatuksiamme, varsinkin kun mallikappale esittää jotain sellaista mitä emme ole aiemmin nähneet tai kokeneet. Auta siis keskustelukumppania kysymällä kysymyksiä, joiden avulla hän voi yrittää paremmin kertoa omista ajatuksistaan. Miksi? Osaatko kertoa jonkun esimerkin? Kerro tarkemmin?

Mallikappaleen, esittelyn ja kuuntelun avulla opit niitä asioita, joita ei tuhannessakaan palaverissa selvitetä.

 

Kirjoittajat: Hannu Ripatti ja Taru Hillamo

 

Jos kiinnostuksesi heräsi, ilmoittaudu mukaan 13.12. pidettävään työpajaan. Päivän aikana opit kaikki tarvittavat menetelmät nopean kokeilun toteuttamiseen.

Tapahtumassa astutaan palvelumuotoilijan arkeen, opitaan tekemällä ja samalla hauskaa pitäen. Työroolin voit jättää päivän ajaksi oman työpöydän ääreen ja tulla mukaan avoimin mielin, omana itsenäsi. Yhdessä oppiminen ja uusien näkökulmien oivaltaminen ovat avainasemassa, jotta voit palata takaisin oman työpöydän ääreen uusien, raikkaiden ajatusten kanssa.

Päivän aikana ideoidaan, kyseenalaistetaan, puhutaan ääneen huonoimmistakin ideoista ja kannustetaan myös kaverit tuottamaan lopputuloksia, joilla ratkaistaan tulevaisuuden tarpeita. Todennäköisesti joudut sietämään hieman epävarmuutta, mutta huomaat samalla, että kokeiluprosessiin voi luottaa. Tule kokeilemaan!

 

Tapahtuman Facebook-sivu

Uskalla kokeilla -ohjelma

Kirjoittaja
Meuskaltajat

Kuntakentän kehittämiseen ja kokeiluihin kannustavia bloggauksia. Taustalla kuntakentän ammattilaisia.