Oulun kaupungin viestintäjohtaja Sanna Keskinen 14.11.2017:

Nyt on uudistumisen aika

Sanna Keskinen Oulun viestintäjohtaja

Kun toukokuussa luin lehdestä, että Oulun viestintäjohtajan paikka on tulossa avoimeksi, kiinnostuin heti. Viimeiset kuusi vuotta olivat kuluneet päätoimittajan tehtävissä, ja tuntui, että jotain uutta voisi kokeilla vaihteeksi. Tilaisuus oli ainutlaatuinen: näköalapaikka Suomen viidenneksi suurimmassa kaupungissa, viestinnän johtotehtävä ihan kotikulmilla ja vieläpä työpaikkailmoitus, jonka hakukriteerit vastasivat osaamistani ja kokemustani täysin.

Yksi kysymys silti mietitytti: Miten nopeaan reagointiin ja suoraviivaiseen media-alaan tottunut luonteeni taipuu julkisen sektorin toimintakulttuuriin ja päätöksentekotapaan?

Mietinnässäni osuin naulan kantaan. Kulttuuri on ollut se suurin ero, kun median on vaihtanut kuntaan.

Työtehtävät ovat olleet kaikkea sitä mitä odotinkin: viestinnän johtamista ja esimiestyötä, kehittämistä, linjanvetoja, mediasuhteiden hoitoa, johdon tukemista ja sidosryhmätyötä. Minut on toivotettu lämpimästi tervetulleeksi, ja media-alan kokemustani arvostetaan. Moni on kannustanut kyseenalaistamaan totuttuja käytäntöjä ja tekemään rohkeasti uusia avauksia. Se on ollut mieltä lämmittävää ja kotoista, koska sama asenne oli vallalla aiemmalla työnantajallani Alma Regionsilla.

Kuntapuolen toimintakulttuuri on silti jähmeämpi kuin viime vuosien eloonjäämiskamppailussa ketteräksi oppineella media-alalla. Kaikki asiat eivät ole sinun peukalosi alla, vaikka johtaja oletkin. Demokraattinen päätöksentekoprosessi vie aikansa, ja lopputulos on todennäköisesti kompromissi.

Oman lisänsä tuo muutos, joka kunnissa on edessä sote- ja maakuntauudistuksen myötä. Se mietityttää, huolestuttaa ja aiheuttaa poteroihin kaivautumista. Tiedossa on, että edessä on epämukavia aikoja. Viestinnälle tämä tarkoittaa lisää töitä, koska muutoksen onnistunut läpivienti on vahvasti viestintäkysymys.

Lohtua tuo se, että monella muulla alalla vastaavanlainen murros on selätetty onnistuneesti. Esimerkiksi metsäteollisuus kukoistaa jälleen, ja mediakin näyttää onnistuvan nahkansa luomisessa uudelleen. Miksi kunnat eivät voisi selviytyä voittajina tulevista muutoksista? Miksi lopputuloksena ei voisi olla entistä ketterämpi, modernimpi ja elinvoimaisempi kunta? Tahtoa ja osaamista se vaatii, mutta niitähän kunnista löytyy.

 

Sanna Keskinen
viestintäjohtaja, Oulu
sanna.keskinen@ouka.fi

Kirjoittaja

Tässä blogissa julkaistaan Kuntaliiton ulkopuolisten kunta-alan asiantuntijoiden ja vaikuttajien bloggauksia.