Some näytti voimansa tapahtumatiedottamisessa:

Talonpoikaiskulttuurin helmet avasivat ovensa Sastamalan Wanhat Talot -tapahtumassa

Katariina Pylsy Sastamalan maaseutujohtaja

Olin jo monen vuoden ajan suunnitellut järjestäväni Sastamalan Wanhat Talot -tapahtumaa.  Viime vuonna tuli tunne, että satavuotiaat talonpoikaiskulttuuria edustavat upeat maalaistalot saattaisivat kiinnostaa suurta yleisöä, koska taloista huokuu koko itsenäisyytemme aikainen maaseutukulttuuri. Niinpä hain valtioneuvoston kansliasta tapahtumalle Suomi100 -statuksen.

Aloin soitella ja kannustaa talojen omistajia osallistumaan tapahtumaan. Tehtävä ei ollut helppo, sillä monien talojen edustajia askarruttivat seuraavanlaiset ajatukset: Miten uskallan avata oman kotini ovet yleisölle? Onko meidän kohde kiinnostava? Jaksanko siivota ja esitellä? Lopulta kuitenkin sain kokoon 52 upeaa ja edustavaa kohdetta.

Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuman julkaisu
Tärkeä osa tapahtuman viestintää oli julkaisu, johon kerättiin kaikkien tapahtumassa mukana olleiden talojen kuvat ja tiedot.

Laadin ja taitoin kuvista ja talojen historiatiedoista upean 92-sivuisen juhlajulkaisun, jota myytiin ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana ja vielä tapahtuman jälkeenkin. Kuvista ja historiatiedoista rakennettiin nettiin myös peruskarttapohjainen mobiilisovellus, jonka avulla vierailijat pystyivät suunnistamaan kohteisiin ja jo etukäteen suunnittelemaan ajoreitit ja etsimään itseään kiinnostavat mielenkiintoiset kohteet. 

Tapahtuman markkinointi tapahtui pääasiassa sosiaalisessa mediassa kevättalvesta alkaen. Sosiaalinen media räjähti muutamaa päivää ennen tapahtumaa. Yli satatuhatta henkilöä näki tapahtumakutsun ja tuhannet reagoivat kutsuun. Sain jaettua kutsua myös moniin Facebook-ryhmiin, kuten esimerkiksi Pelastetaan vanhat talot, Sisustetaan vanhoja taloja sekä Suomi100.

Mouhijärven Simula
Mouhijärven Simula oli yksi ovensa avanneista vanhoista maalaistaloista.

Suomen Kotiseutuliitosta Sini Hirvonen otti yhteyttä ja kannusti ilmoittamaan tapahtuman osaksi myös Euroopan Kulttuuriympäristöpäiviä. Olin imarreltu ja iloinen, kun sain käyttää markkinoinnissa Sastamalan vaakunan ohella myös Suomi100-juhlavuoden ja Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien logoja.

Pyynnöstäni TV1 Yle Tampereen alueuutiset teki uutisjutun Kökön tilalta Mouhijärveltä ja Päläsen tilalta Suodenniemeltä, lisäksi Yle Tampere teki radiohaastattelut samoista kohteista.

Tapahtuma sai myös laajaa kuuluvuutta SUN Radiossa ja näkyvyyttä Pirkanmaan valtamediassa Aamulehdessä. Toki tapahtumasta oli myös maksullista lehti-ilmoittelua sekä radiomainontaa. Hämeenkyrössä oli vastaava tapahtuma 12.-13.8. ja meillä oli jonkin verran yhteistoimintaa ja -mainontaa.

Wanhat Talot -tapahtumia on järjestetty muun muassa Loviisassa ja Uudessakaupungissa. Näillä kaupungeilla on vahvat ja vanhat perinteet tapahtuman järjestämisestä. Rakennusperintö selvästi kiinnostaa eri puolilla maata, sillä Sastamalan ensimmäisen tapahtuman suosio ylitti kaikki odotukset. Kohteen keskimääräinen kävijämäärä oli 500 henkilöä. Joihinkin talonpoikaiskulttuurikohteisiin tutustui päivän aikana jopa 1 500 henkilöä ja tuhannen henkilön kohteita oli muutamia.  Sastamalassa liikkui tuona sunnuntaina noin 20 000 henkilöä. 

Suodenniemen Koppelo
Suodenniemen Koppelon portilla näkyy kyltti, joka jaettiin jokaiseen avoinna olleeseen taloon opastamaan kävijöitä paikalle.

Tapahtuman tiedottaminen ja markkinointi onnistuivat tänä vuonna erittäin hyvin ja ensi vuonna on tarkoitus jatkaa pääosin samoilla linjoilla. Pysäköintipaikat olivat joissakin kohteissa kiven alla, kun väkeä kertyi monisatapäinen joukko. Vuonna 2018 kohteiden ympärillä olevat heinäpellot valjastetaankin pysäköintialueiksi. Pysäköintitarvetta vähentävät myös kiertävät bussilinjat.

Onnistuneen ensimmäisen vuoden jälkeen on hyvä suunnata katse tulevaan. Ensi vuoden tapahtuman suunnittelu onkin jo pitkällä

Katariina Pylsy

Sastamalan kaupungin maaseutujohtaja

Kuvassa Katariina Pylsy on istahtanut Kökön tilalla F.E. Sillanpään kirjoituskoneen äärelle. Mielessä on jo vuoden 2018 Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuma ja sen tiedottaminen. 

 

Kirjoittaja

Tässä blogissa julkaistaan Kuntaliiton ulkopuolisten kunta-alan asiantuntijoiden ja vaikuttajien bloggauksia.