Sari Rautio 2.10.2018

Demokratiasta ja vallasta

Otitko kantaa kesäajasta luopumiseen? Voittiko kantasi, vai onko asia sinulle se ja sama? Loppukesästä eurooppalaiset pääsivät äänestämään kesäajasta. Nopeasti käynnistynyt nettipohjainen äänestäminen keräsi miljoonia kansalaisia antamaan kantansa asiaan, josta liki jokaisella on näkemys. Reilu enemmistö mielipiteensä kertoneista oli sitä mieltä, että kellojen siirtely on turhaa, ja sen voi hyvin lopettaa. Komissio otti viestin tosissaan, ja kohta kellojen siirtely on muisto vaan. Sosiaalisista pilareista tehty kansalaiskysely keräsi taas varsin vähäisiä määriä kommentteja – tosin asia on iso, monimutkainen ja erittäin tärkeä. Juuri sellainen, johon on vaikea ottaa kantaa arkitiedon pohjalta.

Osallisuus ja kansalaisaktiivisuus ovat päivän sana niin Suomessa kuin koko Euroopassa, ja länsimaisessa maailmassa. Nopeutunut ja sirpaloitunut tiedonvälitys, sosiaalinen ja sähköinen media keskeisinä keinoina ovat muuttaneet radikaalisti ihmisten mahdollisuutta saada tietoa ja osallistua nopeasti – olipa sitten kyse Tanssii tähtien kanssa – ohjelmasta tai vakavammista kansanäänestyksistä.

Onko edustuksellisen demokratian järjestelmä kuitenkaan muuttunut samassa tahdissa, vai laahataanko perässä, vanhaa hyvää aikaa kaivaten, jolloin puolivalmista ei näytetty hulluille eikä herroille? Sekä ja että. Edistyksellisimmät toimijat, kunnat ja valtiot, ja myös Euroopan unioni kysyy, kyselee ja on kiinnostunut kansalaisten näkemyksistä ja samalla haluaa tiedottaa vaihtoehdoista ja toiminnasta yleensä. Lakisääteiset kuulemiset ja kyselyt nekin ovat monessa paikassa muokattu uuteen uskoon, ja on jo aika arkipäivää päästä lausumaan vaikkapa kaupunkistrategian valinnoista ennakkoon.

Oikeudet ja arvot – ohjelma on työn alla EU komissiossa. Se jatkaa vuonna 2014 aloittanutta Kansalaisten Eurooppa - teemaa, jossa on etsitty ratkaisuja ihmisten ja Euroopan unionin lähentämiseksi. Ohjelmassa on kolme tuiki tärkeää teemaa, edistää tasa-arvoa ja oikeuksia, edistää osallisuutta ja osallistumista demokraattisesti ja taistella väkivaltaa vastaan.

Tämä kertoo siitä, miksi osallisuus ja sen edistäminen ovat niin tärkeitä. Eurooppalaisten arvojen perusta, kansalaisten yhtenäiset oikeudet ja ihmisarvo huutavat osallisuuden lisäämistä ja toisaalta myös ihmisten mahdollisuutta vaikuttaa vahvasti jokapäiväiseen elämäänsä. Se on myös välttämätöntä luottamuksen ja yhteiskuntarauhan takia. Siksi myös edustuksellisen demokratian edustajien kannattaa aidosti edistää kansalaisten monipuolista aktiivisuutta ja valinnanvapautta, aitoa osallisuutta.

Kesäajasta kysyminen oli hyvä alku, selkeä ja hyvin paketoitu kysely, josta oli riittävästi infoa tarjolla ja sitä kautta aito mahdollisuus tehdä valinta vaihtoehtojen välillä. Ja niin, minäkin äänestin kesäajasta. Kantani hävisi, mutta sellaista on demokratia.

Kuva: Sari Rautio

Sari Rautio on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Kuntaliiton hallituksen varapuheenjohtaja.

Kirjoittaja
Kuntademokratiaverkoston blogi

Tämä on Kuntaliiton koordinoiman Kuntademokratiaverkoston blogi, johon kirjoittavat verkoston jäsenet. Kirjoittajat kirjoittavat omissa nimissään.

Verkostossa on tällä hetkellä noin 700 kuntien, valtionhallinnon ja kansalaisyhteiskunnan toimijaa.