Paavo Laaksonen 8.1.2019

Seutukaupunkien kivijalkaa kehittämässä

Paavo Laaksonen

”Seutukaupunki on alueensa keskus...” Tämä lause on perinteinen osa seutukaupunkien määritelmää. 55 seutukaupunkiin mahtuu monenlaisia keskuksia, mutta kaikissa niissä kaupan merkitys on tärkeä. Perinteitä ja historiaa löytyy, mutta samalla kaupan keskittyminen ja digitalisoituminen haastavat erityisesti näitä maakuntakeskusten ulkopuolisia keskustoja. Valtakunnallisesti päivittäistavarakauppojen lukumäärä on tippunut 2005-2017 välillä 20 prosenttia (Nielsen Päivittäistavaramyymälärekisteri) ja verkkokaupan kasvun on arvioitu olevan 18 prosenttia pelkästään vuonna 2018 (Paytrail, Verkkokauppa Suomessa 2018). Jos jokin on varmaa, niin se on muutos!

Mutta onneksi muutoksen mukana myös kehitystä tapahtuu! Tässä yksi tarina siitä kuinka yhteinen kehitys voi nytkähtää liikkeelle:

Lokakuussa 2017 reilu parikymmentä yritysneuvojaa on kokoontunut Huittisiin SEUTU-ohjelman kokoamana. Päivään kuuluu hyvien esimerkkien jakaminen (pdf) ja Huittisten kaupungin Leena Hakanen esittelee ylpeänä heidän kauppiasverkostoaan, joka yhteistyössä kaupungin kanssa järjestää kahdesti vuodessa Hullu Yö –kauppatapahtumaa. Leena kutsuu seutukaupunkeja vierailemaan tapahtumaan ja kutsu jää Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän (SEK) elinkeinoasiamies Carita Latikan sekä monen muun mieleen.

Syyskuussa 2018 pidetään Huittisten Hullu Yö –kauppatapahtuma ja seutukaupungeille on järjestetty tapahtumaan yhteisvierailu. Kun muutamaa viikkoa aiemmin SEUTU-ohjelmalta oli tullut päivän kutsu, Carita Latikka ja muu SEK:n yrityspalveluväki suuntasi Kauhajoen keskustan liikkeisiin. Vajaa kymmenen kauppojen edustajaa oli pian lähdössä Huittisiin kuten myös kaupunginjohtaja Linda Leinonen. Kutsuun tartuttiin myös seitsemässä muussa seutukaupungissa.

Hullu Yö –tapahtuman taustalla on aktiivinen kauppiasverkosto, johon kuuluu yli 100 palveluyritystä. Se myös näkyy tapahtumapäivänä, sillä joka liikkeen ikkunassa on kirkkaan vihreitä tapahtumamainoksia ja väkeä on liikkeellä joka paikassa. Muutamassa kaupassa vierailu tuo esille, kuinka yritykset ovat innolla yhdessä mukana vuodesta 2010 alkaen järjestetyssä tapahtumassa. Kommenteissa nousee esille yhteistyön tärkeyden oivaltaminen perinteisen kyräilyn ja kateuden sijaan. Lisäksi moni kauppias kiittelee ja painottaa kaupungin roolia toiminnan tukemisessa ja koordinoinnissa. Ja yhteistyö on kannattanut! Monelle kaupalle tapahtuma tuo vuoden parhaan myynnin ja uusia asiakkaita 60 kilometrin säteeltä. Perjantai-iltapäivän pikkubussissa Huittisista Kauhajoelle ei juttua ja innostusta puutu.

Hullu yo vierailuYritysten sitoutuminen ja into Hullu Yö –kauppatapahtumaan teki vaikutuksen seutukaupunkien pariinkymmeneen vierailijaan. (Kuva: Helena Kaitanen)

Lokakuussa 2018 elinkeinoasiamies Carita Latikka kutsuu Kauhajoen kauppiasverkoston kokoon ensimmäisen kerran ja parinkymmenen yrityksen lisäksi mukana on myös kaupunginjohtaja. Päätös kokeilla omaa kauppatapahtumaa vähintään muutaman vuoden ajan syntyy nopeasti. Ennakkopohdinnoissa tähtäin oli jo asetettu 2019 äitienpäivän tienoille mutta sitten joku tajuaa muutaman viikon päästä olevan Black Fridayn. Yrittäjät eivät odottele ja hieman yllytyshulluja kaupunginjohtajaa ja elinkeinoasiamiestä ei ole vaikea taivutella mukaan.

Marraskuussa 2018 Kauhajoella järjestetään ensimmäinen kauppojen yhteinen kauppatapahtuma Black Fridayn tiimoilta. Muutamassa viikossa mukaan on saatu 40 yritystä. Kaupunki on innolla mukana ja mm. uimahalli on iltaan saakka auki tapahtuman hengessä. K-Citymarketin kauppias hehkuttaa päivää Ilkka-lehdessä ”Tämä on aivan poikkeuksellista yhteen hiileen puhaltamista täällä”.  Odotukset ensimmäiselle tapahtumalle lyhyellä valmistautumisella olivat maltilliset, mutta tulos yllätti kaikki. Kauppa ja pöhinä liikkeissä oli erinomaista ja into jatkon yhteistyölle nousi tappiin!

Vuodelle 2019 uusia kauppoja on jo ilmoittautunut mukaan ja toiminnan tukeminen on huomioitu elinkeinopalvelujen budjetissa.

Mitä tästä jäi käteen muuta kuin hullut ja mustat yöt? Ainakin yhteistyö ja rohkeus! Matti Nykästä mukaillen: pitää antaa tsäänssille mahdollisuus! Ilman rajat ylittävää yhteistyötä ja rohkeutta uusiin avauksiin saa valot sammuttaa niin kivijalasta kuin seutukaupungeista.

 

Paavo Laaksonen
Kirjoittaja on seutukaupunkien yhteisen SEUTU-ohjelman projektipäällikkö.

Kirjoittaja
seutukaupunkien logo

Seutukaupungit ovat osa monimuotoista kaupunkipolitiikkaa. Blogisarjassa seutukaupungit kertovat ajankohtaisista aiheistaan ja tuovat näkyväksi alueidensa onnistumistarinoita sekä kehittämiskohtia.