Mirka Rahman 27.2.2019

Tervetuloa Sorjosen Lappeenrantaan!

sorjonen

Lappeenrannan rajaseudulla kohtaa kaksi maailmaa: fiktiivinen rikossarja Sorjonen ja todellinen kesäkaupunki. Sorjosta pidetään suomalaisten tv-sarjojen kansainvälisen uran avaajana. Bordertown on nähtävissä 182:ssä maassa ja sen toisen kauden jaksoja on katsottu kolme miljoonaa kertaa YLEllä.

Voiko kaupunki toivoa enempää kuin että sille kirjoitetaan pääosa kansainvälisesti menestyneimmässä suomalaisessa tv-sarjassa?

Lappeenranta voi vain olla kiitollinen, että Miikko Oikkonen, Sorjonen sarjan luoja, on entinen lappeenrantalainen ja että hänelle oli selkeintä sijoittaa rikossarjan tapahtumat tuttuihin maisemiin. Sorjosta seurannut voi pohtia, mitä Miikko on elämässään kokenut, mutta ainakin Lappeenrannan muistot välkkyvät auringonhohteisina. Käsikirjoitus tuo sarjan päähenkilöt idylliseen rajakaupunkiin, joka pimeyden sijaan läikehtii kesän sävyissä. Nordic Noir onkin Nordic Light erityisesti kun kolmas kausi kuvataan kevättalven 2019 hangilla.

Sorjosen Bordertown

Lappeenrannan kaupungille oli alusta lähtien itsestään selvää lähteä yhteistyöhön tuotannon kanssa  - ymmärtämättä mitä lopullinen näkyvyys tulisi olemaan. Jo sadan hengen kuvausryhmän majoittuminen kuukauden ajaksi on merkittävää matkailuelinkeinolle. Sarjan ensimmäinen kausi kuvattiin kaupungissa loppukesästä 2015 ja toinen 2017. Kaupunki on tehnyt yhteistyötä auttamalla kuvausjärjestelyissä, tarjoamalla tiloja tuotantotiimin käyttöön, kuvauspaikoiksi ja varastoiksi, sekä palkkaamalla avustajia produktioon kuin myös järjestämällä ensi-iltoja. Kolmannen kauden tuotanto on käynnissä helmi- maaliskuussa 2019. Ehkä tästä johtuen kaupunki on saanut Hyvien ihmisten kaupungin brändin Sorjosen Lappeenrannassa.

Tv-sarjan kuvauspaikkakierrokset ja pr-tuotteet

Kun sarja oli kaiken kansan nähtävissä Ylellä, oli aika siirtyä tuotteistukseen. Tuotantoyhtiön kanssa solmittu lisenssisopimus mahdollisti pr-tuotteiden kuten matkalaukku-tägejen ja magneettejen kuin myös Sorjosen kuvauspaikkakierrosten tuotteistuksen.

Lappeenrannassa kuvatun rikossarjan taustoja valottavilla ensimmäisen ja toisen tuotantokauden kierroksella tutustutaan keskeisiin kuvauspaikkoihin. Markkinointipäällikkö Mirka Rahmanin ja Miikko Oikkosen yhteistyössä käsikirjoittama ensimmäisen kauden kuvauspaikkakierros on kerännyt noin 350 osallistujaa. Kesällä 2019 on mahdollista osallistua Sorjosen toisen kauden kuvauspaikkakierroksille. Hiekkalinnalta lähtevät toisen kauden kierrokset liikkuvat kaupungin turistikohteissa Linnoituksessa ja sataman alueella. Suomen- ja englanninkielisiä kierroksia vetävät VAREn merkkiä kantavat matkailuneuvonnan koulutetut oppaat. Kierrokset avaavat sarjan tapahtumia ja käsikirjoittajan ajatusmaailmaa kuin myös kaupungin historiaa. Kierroksilla on mahdollisuus ottaa selfie livesize-kokoisen Sorjosen kanssa.

Lue lisää Sorjosen kuvauspaikkakierroksista: https://visitlappeenranta.fi/fi/Nae-ja-koe/TV-sarja-Sorjosen-kuvauspaikkakierros

Kansainvälisesti menestynein suomalainen tv-sarja

New York Times on listannut sarjan 11 kaikkein kiinnostavimman rikossarjan joukkoon ja The Daily Dot:in mielestä sarja on yksi 15 parhaasta vuoden 2018 draamasarjasta. Myös BBC listaa tuotannon yhdeksi kymmenestä parhaasta kansainvälisesti levitetystä rikossarjasta. 182 maahan myyty sarja lisää kaupungin tunnettavuutta tavalla, johon omat budjetit eivät ikinä riittäisi. Sarjan toisen kauden jaksoja on katsottu Ylessä kolme miljoonaa kertaa, ja kaikki tuntuvat yhdistävän Sorjosen Lappeenrantaan kotimaassa. Vaikka sarjan kuvauksia on tehty muissakin kaupungissa, esittävät nekin Lappeenrannan maisemia. Me olemme faneja ja odotamme mielenkiinnolla mistä kaikkialta sarjan seuraajat saapuvat kesän 2019 kuvauspaikkakierroksille.

Kirjoittaja on Lappeenrannan kaupungin markkinointi- ja matkailupäällikkö.

Kuva: Fisher King

Kirjoittaja

Tässä blogissa julkaistaan Kuntaliiton ulkopuolisten kunta-alan asiantuntijoiden ja vaikuttajien bloggauksia.