

- EU:n alue- ja rakennepolitiikka
- aluepolitiikka, aluepoliittinen suunnittelu
- Itämeri-asiat
Rakennerahastojen EU-rahoituskehys Suomessa koko kaudelle 2014-2020 on yhteensä 1 488 milj. euroa. Tästä summasta on syrjäisten harvaan asuttujen alueiden erityisrahoituksen osuus 305,3 milj. euroa ja eurooppalaisen alueellisen yhteistyön osuus 161,3 milj. euroa. EU-rahoituskehykseen sisältyy myös Suomen osuus vähävaraisten rahastoon, jonka suuruus on arviolta n. 29 milj. euroa. Kokonaissaanto pienenee n. 25 % verrattuna kauteen 2007-2013.
Komission kanssa solmittu kumppanuussopimus määrittelee Suomessa käytössä olevien ERI-rahastojen eli EAKR-, ESR-, maaseudun kehittämisen ja maatalousrahaston sekä meri- ja kalatalousrahaston yhteiset tavoitteet ja työnjaon ohjelmakaudella 2014-2020. Kumppanuussopimuksessa on myös sovittu ERI-rahastojen toiminnalle asetettavista tavoitteista kansallisella tasolla.
Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma kattaa koko Suomen ja sisältää sekä EAKR - että ESR -rahoitteisen toiminnan.
Suomen rakennerahasto-ohjelman kokonaisrahoitus on 2,4 miljardia euroa, josta EU-rahoituksen osuus on 1,3 miljardia euroa. Ohjelman rahoituksesta toinen puoli eli 1,2 miljardia euroa on kansallista julkista rahoitusta. Kansallisesta julkisesta rahoituksesta valtion osuus on 75% ja kuntien ja muiden julkisten tahojen osuus on 25%. Kunnilta ja muilta julkisilta toimijoilta odotetaan ohjelmaan vuosittain n. 50 miljoonan euron panostusta kehittämistoimintaan.
Rakennerahastovarojen käytössä korostetaan niiden pysyvää elinkeinopoliittista vaikuttavuutta, kasvu- ja työllisyysnäkökulmaa sekä alueiden elinkeinorakenteen ja toimintaedellytysten kehittämistä kestävällä tavalla. Ohjelman läpileikkaavana teemana on vähähiilisen talouden edistäminen ja tätä tavoitetta tukeviin hankkeisiin tullaan osoittamaan 25% EAKR-rahoituksesta.
Ohjelma sisältää viisi toimintalinjaa (suluissa EU-rahoituksen osuus):
Kestävän kaupunkikehittämisen yhdennetty alueellinen strategia ”6AIKA - Avoin ja ketterä kaupunki” on Helsingin, Espoon, Vantaan, Oulun, Tampereen ja Turun kaupunkien yhteistyössä laatima strategia, jonka toteutukseen on rakennerahasto-ohjelmasta varattu EAKR-rahoitusta n. 39,5 milj. euroa.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettava LEADER-toiminta tukee yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä kaikkiaan 54 LEADER-toimintaryhmän voimin. LEADER-toiminnan keskiössä on oman paikkakunnan kehittäminen yhdessä asukkaiden voimin. LEADER-ryhmät
Kansalaistoimijalähtöistä kaupunkikehittämistä rahoitetaan kansallisesta Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 rakennerahasto-ohjelmasta. Tavoitteena on saada kansalaistoimijat ja järjestöt tiiviimmin mukaan paikalliseen strategiaan perustuvaan kehittämiseen yhdessä kaupunkien kanssa. Hankkeet ovat olleet pääosin ESR-tuella rahoitettuja ja toiminnan vetäjänä on ollut joko maaseudun LEADER-ryhmä tai kaupunki.
Vihreä talous on kunnille mahdollisuus kestävään ja kilpailukykyiseen talouteen. Se synnyttää uudenlaista liiketoimintaa ja vihreitä työpaikkoja. Vihreä talous, kunnan ilmastopolitiikka ja luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen tukevat toisiaan.