Selvitys: Sote-kentällä hyvä henki

Alueuudistuksen muutosjohtajien keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki ja tahtotila, selviää kyselytutkimuksesta, joka sote- ja maakuntauudistuksesta tehtiin kuukausi sitten muutosjohtajaverkostolle.

Ne ovat kyselyn mukaan suurimpia onnistumisia. Pahimmat pullonkaulat kyselyn perusteella ovat lainsäädännön keskeneräisyys ja resurssien niukkuus.

Kaikissa maakunnissa ei ole valmisteluja vielä tehty maakuntien välisen yhteistyön osalta.

Maakuntien muutosjohtajat toivovat valtakunnalliselta muutostuelta käytännön ohjeita ja työkaluja. Toiveena on esimerkiksi ajantasainen helpdesk.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n edustaja Tommi Ranta esitteli tuloksia maakuntauudistuksen projektiryhmälle tällä viikolla.

Motivaatio vaikuttaa

Se miten kunnat ovat nähneet uudistuksen merkityksen, korreloi maakunnan valmistelun edistymiseen. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan kunnissa ei ole nähty tarpeelliseksi tätä uudistusta.

Tämä kävi ilmi, kun alueuudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju kertoi maakuntauudistuksen projektiryhmälle VM:n ja STM:n muutosjohtajien aluekierroksesta.

Alueilla toivotaan lainsäädännön yksityiskohtaisempaa läpikäyntiä. Harju lupasi, että tämä otetaan huomioon muutostuessa. Tarvetta lisää se, että osa kuntapäättäjistä vaihtuu kesäkuussa.

Projektiryhmässä katsottiin, että uudistuksen kokonaisuus pitää saada kaiken kaikkiaan selvemmäksi. Myös kansalaisille tarvitaan lisää tietoa.
Osallistaminen vaihdellut

Myös ELYjen ylijohtajilta koottujen näkemysten mukaan valmistelu ja valmistelun rakenteet ovat kovin erilaiset eri maakunnissa. Myös osallistaminen on vaihdellut alueilla.

Rekrytointipolitiikalla kiire

ELY-johtajien mukaan henkilöstöä askarruttavat tulevat työskentelypaikat ja tehtävät.

Harjun mukaan maakuntien rekrytointipolitiikan linjauksia pitää tehdä nopealla aikataululla. Hän kiirehti

linjauksia sekä maakuntien rekrytointipolitiikalle väliaikaishallinnon aikana että valtakunnallisten palvelukeskusten rekrytointeihin.

Talouden palvelukeskus etenee

Talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen liiketoimintaluonnos ja maakuntienohjeistus ovat parhaillaan lausuntokierroksella maakunnissa. Palvelukeskus on tarkoitus perustaa kevään aikana. Maakuntienomistukseen sen on määrä siirtyä 1.1.2019. Maakunnat on tarkoitus velvoittaa käyttämään sen palveluja esimerkiksi laskutuksessa ja palkanmaksussa.

The post Selvitys: Sote-kentällä hyvä henki appeared first on Kuntalehti.

sote johdon neuvottelupäivä 2017 sinikka salo hanna tainio laaja