Kuntaliiton kunnia- ja ansiomerkkien käyttäminen

Nainen ja mies, jotka kantavat ansiomerkkejä pukuun kiinnitettynä.

Suomen Kuntaliiton kunnia- ja ansiomerkkejä käytetään kunnan, maakunnan ja valtion juhlatilaisuuksissa sekä Kuntaliiton järjestämissä juhlatilaisuuksissa tai -kokouksissa. Niiden pienoismerkit puolestaan on tarkoitettu yksityisiin juhlatilaisuuksiin ja arkikäyttöön.

Kunnia- ja ansiomerkkejä käytetään joko yksin tai yhdessä valtion myöntämien kunniamerkkien kanssa. Silloin kun merkkejä kannetaan yhdessä, Kuntaliiton merkit sijoitetaan rivissä valtion merkkien jälkeen tai niiden alapuolelle.

Kunnia- ja ansiomerkit tai pienoismerkki sijoitetaan juhlapuvun tai arkivaatteen rintamukseen, vasemmalle puolelle. Jos henkilöllä on useita Kuntaliiton kunnia- tai ansiomerkkejä, kannetaan niistä vain korkeinta. Ulkona tapahtuvissa juhlatilaisuuksissa voi kunnia- tai ansiomerkkiä käyttää päällystakissa.

Päivi Haakana

Päivi