Sote-muutostukea läpi sote-uudistuksien

AKUSTIn viisi vinkkiä ICT-muutoksiin

AKUSTI-foorumi on verkosto, joka tukee sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon muutoksia. AKUSTI-foorumissa tehtävät erilaiset toimenpiteet, kuten projektit, selvitykset ja vaikuttamistyö ovat tarvelähtöisiä ja perustuvat sote-organisaatioista nouseviin yhteisesti edistettäviin kohteisiin. Lisätietoa toiminnasta löydät verkostomme kotisivulta löytyvästä toimintasuunnitelmasta.

Verkostollamme on jo kokemusta aiemmista sote-uudistuksista ja niiden perusteella AKUSTIssa on tuotettu tukimateriaalia tähän tarpeeseen eri näkökulmista. Kaikki AKUSTIssa tehdyt selvitystyöt ja työkalut löydät julkaisuistamme.

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla tulevista muutostuen materiaaleistamme.

Tälle sivulle olemme nostaneet esittelyyn viisi AKUSTIssa tehtyä ICT-muutoksia tukevia materiaaleja.

Tutustu myös muiden toimijoiden hyvinvointialueiden valmistelua koskeviin sivustoihin:

Kelan Kanta-palvelut: https://www.kanta.fi/ammattilaiset/sote-uudistus

Kela: https://www.kela.fi/yhteistyokumppanit-hyvinvointialueet

DVV: https://dvv.fi/hyvinvointialueet

Avaa kaikki

1. Asiakas- ja potilastietojärjestelmien tilannekuva ja muutoksen skenaarioita

AKUSTI-foorumin tuottama asiakas- ja potilastietojärjestelmien (APTJ) tilannekuva vuonna 2020 tarjoaa päivitettyjen markkinaosuustietojen osalta lisäksi myös uuden alueellisen tilannekuvan, jossa tietoja on mahdollista tarkastella myös karttanäkymissä. 

Asiakas- ja potilastietojärjestelmien tilannekuva antaa konkreettisia eväitä päätöksentekoon sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien uudistamisessa. Asia on laajasti tunnistettu merkittäväksi, sillä sote-tietojärjestelmien kehittäminen muun muassa lisää kustannustehokkuutta.

Vuonna 2020 julkaistu tilannekuva sisältää myös skenaariovaihtoehtoja, joita voi hyödyntää etenemisvaihtoehtojen harkinnassa.

Vuonna 2019 julkaistu tilannekuva sisältää myös riskianalyysin ja esittelee joitakin keinoja hallita niitä.

2. Asiakas- ja potilastietojärjestelmiin tehtävien muutoksien läpivienti

Asiakas- ja potilastietojärjestelmien käyttöönoton huoneentaulu kokoaa yhteen keskeisimpiä muutoksessa tarvittavia tukimateriaaleja.

Lisäksi yhdeksi julkaisuksi koottu sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmämuutosten ohjeistus ja tukimateriaali on hyvä kokoelma muutoksen eri vaiheisiin.

Lisää tukimateriaaleja tähän aihepiiriin löydät AKUSTIn aiemmista julkaisuista.

3. Pilvipalveluiden kyberturvallisuudesta huolehtiminen

Pilvipalveluiden tietoturva ja siihen liittyvä huoltovarmuus on herättänyt paljon keskustelua sote-toimialalla. AKUSTI julkaisee soveltamisoppaan aiheesta helmikuussa 2022.

Maaliskuun AKUSTI areenalla kuulet uusimman selvitystyön tulokset ja mielenkiintoisia asiantuntijapuheenvuoroja. Tilaisuuden ohjelmassa on myös pilvipalveluiden soveltamisoppaan ensiesittely.

Voit ilmoittautua jo mukaan!

4. Organisaation digikyvykkyyden nostaminen

Digikehittäjän työkalupakki

Kyseessä on palvelu, josta voi hakea erilaisiin käyttötarpeisiin soveltuvia kehittämistyökaluja ja -menetelmiä. Työkalupakista löytyvät työkalut ovat kaikkien saatavilla ja hyödynnettävissä. Digikehittäjän työkalupakissa on korostettu työkalujen maksuttomuutta.

Digikehittäjän työkaluja löydät täältä.

 

Sote-palvelukehittäjän työkalu – Kehityskompassi

Käyttäjälähtöiseen palvelukehitykseen tehty työkalu, Kehityskompassi ohjaa kehitystyön rajalliset resurssit tärkeimpiin kohteisiin, edistää parhaita käytänteitä, auttaa välttämään sudenkuopat, luo kehitystiimille yhteisen kielen ja tarjoaa kehitystiimille ja johdolle visuaalisen, yhteisen näkemyksen kehitysprojektin tilasta.

AKUSTI-foorumissa tehty projekti tuotti Kehityskompassi-nimisen, käyttäjäkeskeisen kehittämisen fokusoinnin työkalun kuntatoimijoiden käytettäväksi. Se tiivistää sosiaali- ja terveysalan kehitystyön avainteemat seitsemän otsikon alle.

Lue lisää Kehityskompassista ja lataa työkirja käyttöösi.

5. Tiedonhallintasäädösten kokonaisuudistus mahdollistajana

STM:n Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallintasäädösten kokonaisuudistuksen tavoitteena on muodostaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä yhtenäinen laki, joka sisältää tietosuojaa, asiakirjojen käsittelyä, valtakunnallisia tietojärjestelmäpalveluita sekä tiedonhallinnan ohjausta koskevat säädökset.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastieto sijaitsee tällä hetkellä useissa eri rekistereissä. Palvelun tuottamisen näkökulmasta asiakkaan kannalta sujuva palvelu- ja hoitoketju edellyttää usein sekä sosiaali- että terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyötä ja tietojen käytettävyyttä nykyiset rekisterirajat ylittäen.

AKUSTI-foorumi, Oy Apotti Ab, Aster-projekti ja UNA Oy teettivät selvityksen sosiaali- ja terveysalan potilas- ja asiakastietolainsäädännön ja toisaalta perusoikeussääntelyn ja yleisen tietosuojasääntelyn välisestä suhteesta. 

Käy tutustumassa selvitykseen, jotta ymmärrät mikä voisi olla ratkaisuna tähän haasteeseen

Hyvin Oy:n logo

Hyvil palvelee hyvinvointialueiden työntekijöitä ja päättäjiä sote- ja pelastusasioissa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen asiantuntijapalvelumme ovat siirtyneet 1.1.2023 Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:lle. Emme enää jatkossa päivitä näiden verkkosivujen sisältöä.

lateral-image-left
Löydä lisää sisältöä samoista teemoista