Kunnan talous kuntoon - mutta miten?

Kuntatalouden tila kokonaisuudessaan on nyt heikko - merkittävät haasteet odottavat jo kulman takana. Erot kuntien kesken ovat kuitenkin suuret. Keskiarvolukujen tarkastelu ei vie yksittäistä kuntaa eteenpäin, vaan tarvitaan perusteellisempaa analysointia. On syvennettävä näkemyksiä siitä, mitä on lukujen taustalla. Tarvitaan kattavampi kokonaisarvio ja tuntemus sekä nykytilanteesta että tulevaisuuden haasteista.

Kunnan talous kuntoon - mutta miten? - julkaisussa pureudutaan näihin arviointeihin. Julkaisun tavoite on tuoda esiin ajatuksia keinoista ja toimintatavoista, joilla kunnan taloutta voidaan tasapainottaa. Julkaisussa esitellään muun muassa Kuntaliiton kuntien käyttöön tarjoama erityinen talouden toimintamalli, kuntatalouden kuntotarkastus. Sillä mitataan kunnan talouden nykykunto ja peilataan sitä odotettavissa oleviin näkymiin / sen avulla kunta voi arvioida taloutensa kestävyyttä ja kehittää ennakointiaan. Julkaisu on tarkoitettu ensi sijassa kuntien luottamushenkilöille, muille päättäjille sekä talousasiantuntijoille.

Lataa maksuton Kunnan talous kuntoon - mutta miten? -julkaisu täältä.

Jari Vaine

Jari
Vaine
Erityisasiantuntija, rahoitusala