Sosiaali- ja terveysyksikkö Kuntamarkkinoilla
Tapahtuman tiedot
Keskiviikko 11.9.2019
Palveluseteli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa
pj. johtava lakimies Sami Uotinen, KuntaliittoPalveluseteli valinnanvapauden mahdollistajana. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelilaki on ollut voimassa 10 vuotta. Seminaarissa käydään läpi palvelusetelilainsäädännön sisältöä, muutoksia ja tulevaisuuden näkymiä. Lisäksi tutustutaan palvelusetelilainsäädännön soveltamiseen Tampereen kaupungin ikääntyneiden palveluissa.
Palveluseteli ikäihmisten palveluissa
projektijohtaja Anne-Mari Ahonen, TampereSenior, Tampereen kaupunki
palvelulinjapäällikkö Mari Patronen, Tampereen kaupunki
Tulevaisuuden tietosuoja sosiaali- ja terveydenhuollossa
pj. erityisasiantuntija Kauko Hartikainen, KuntaliittoSosiaali- ja terveydenhuollossa käsiteltävä asiakastieto on säädetty salassa pidettäväksi ja tietojen käsittelyä ohjataan useiden lakien ja asetusten kautta. Tämän lisäksi organisaatioille velvoitteita asettaa EU:n tietosuoja-asetus, joka on ollut voimassa reilun vuoden. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintamallien ja tietojärjestelmäratkaisujen kehittämisen ja tietosuojasääntelyn vaatimusten yhteensovittaminen on todettu usein haastavaksi. Miten tietosuojavaatimukset voidaan huomioida toiminnan uudistamisessa ja tulisiko myös lainsäädäntöä ja sen soveltamisen ohjeistusta kehittää?
Muutostarpeet tietosuojassa
erityisasiantuntija Karri Vainio, KuntaliittoMitä haasteita tietosuoja-asetus ja kansalliset lait asettavat
arkistopäällikkö Jonna Lintala, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriApotti-hankkeessa esiin nouseet tietosuojahaasteet
talous- ja hallintojohtaja Ari Toiva, Vantaan sote
Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus 2020
erityisasiantuntija Mia Malmila, Kuntaliitto
Hyvä asumisen ympäristö ja toimivat palvelut - ikäihmiset ja vammaiset
pj. erityisasiantuntija Jaana Viemerö, KuntaliittoKunnilla on merkittävä rooli siinä, miten ikääntyvän väestön monenlaiset asumisen tarpeet otetaan huomioon. Asuminen palvelujen äärellä ja asumisen ja palveluiden yhdistävät konseptit ovat osoittautuneet toimiviksi ratkaisuiksi kotona asumisen tukemisessa. Uusien asumisratkaisujen tuottaminen edellyttää muun muassa ARAn (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) rahoitusmahdollisuuksien tuntemista.
ARA-rahoitus ikäihmisten ja vammaisten asuntoihin
apulaisjohtaja, palvelualuepäällikkö Heli Huuhka, ARA
Toissijaisen tiedon hyödyntäminen sosiaali- ja terveydenhuollossa
pj. erityisasiantuntija Kauko Hartikainen, KuntaliittoToisiolain tavoitteena on mahdollistaa tallennettujen henkilötietojen tehokas ja tietoturvallinen käsittely sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnassa sekä sosiaali- ja terveysalan ohjaus-, valvonta-, tutkimus- ja tilastotarkoituksessa. Uusi tietolupaviranomainen, Findata, myöntää tietoluvat silloin, kun tietoja tarvitaan usealta eri rekisterinpitäjältä tai jos tarvitaan Kanta-palveluihin tallennettuja tietoja tai tietoja yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjän rekisteritietoja. Sessiossa kerrotaan mm. miten tietoluvat myönnetään ja kuinka tietojenkäsittely toteutetaan.
Tietolupaviranomaisen toiminta
johtaja Johanna Seppänen, Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen, FindataKunnan ja kuntayhtymän oikeudet hyödyntää toissijaista tietoa sosiaali- ja terveydenhuollossa
lakiasiainjohtaja Johanna Sorvettula, UNA Oy
Digitalisaatio ja ikääntyvä Suomi
pj. erityisasiantuntija Hannele Häkkinen, KuntaliittoVirtuaalihoidon avulla Helsinki tavoittaa kotona asuvat henkilöt. Kansalaistutkimus kysyy, miten vanhat ihmiset pärjäävät digitaalisen maailman myllerryksessä ja millaista neuvontaa tulevaisuudessa tarvitaan.
Virtuaalihoito Helsingissä
erityissuunnittelija Markitta Karvinen, Puhelin- ja hyvinvointipalvelut Helsingin PalvelukeskusIhan pihalla? Vanhat ihmiset digitaalisen maailman myllerryksessä -tutkimus
sosiaalipolitiikan professori, emerita Briitta Koskiaho, Tampereen yliopisto
Kuntien välinen yhteistyö lapsiperheiden sosiaalipalveluissa
pj. projektipäällikkö Sari Vuorinen, KuntaliittoKuntien välisen yhteistyön lisääminen ja monipuolistaminen ei vaadi mitään uutta lainsäädäntöä tai sote-uudistusta toteutuakseen. Nykyinen kuntalaki mahdollistaa kuntien välisen yhteistyön ja -toiminnan monella tavalla. Tule kuulemaan, miten kuntien välinen, maakunnan tasoinen yhteistyö on rakentunut Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa, joissa on rakennettu lastensuojelun hankintaa ja sosiaalipäivystystä kuntien välisin sopimuksin.
Mistä osasista rakentuu lastensuojelupalvelujen maakunnan tasoinen hyvä kilpailutus ja hankinta?
sosiaalijohtaja Arja Heikkinen, Oulun kaupunkiMiten saadaan rakennettua maakunnan tasoinen ja hyvin toimiva sosiaalipäivystys ja yhteistyö maakunnan kuntien kesken?
perusturvajohtaja Mari Antikainen, Kuopion kaupunki
Torstai 12.9.2019
Mikä ihmeen sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio
pj. asiantuntijalääkäri Tuula Kock, KuntaliittoMikä ihmeen integraatio? Miksi sitä tarvitaan? Mitä hyötyä siitä on kuntalaiselle? Entä kunnalle? Vastaamassa: ”sote-veteraanit” Aronkytö & Rautiainen
Mikä ihmeen integraatio?
muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-palvelujen uudistus, Uudenmaan liitto ja toimialajohtaja Ismo Rautiainen, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayntymä, Ikääntyneiden palvelut ja kuntoutus
Kuntien henkilökuljetukset
pj. erityisasiantuntija Jaana Viemerö, KuntaliittoLähes kaikki kunnat ovat osallistuneet joukkoliikenteen järjestämiseen tai tukemiseen jollakin tavalla, vaikka avoin joukkoliikenne ei ole kuntien lakisääteinen tehtävä. Isot kaupunkiseudut panostavat joukkoliikenteeseen merkittävästi. Kuntien lakisääteisiä tehtäviä henkilökuljetuksissa ovat perusopetuslain mukaiset koululaiskuljetukset sekä vammaispalvelulain, sosiaalihuoltolain ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaiset kuljetukset. Mikä on kuljetuspalvelujen tilanne tällä hetkellä ja mihin suuntaan ollaan menossa?
perusopetuksen erityisasiantuntija Mari Sjöström, Kuntaliitto
liikenneasiantuntija Johanna Vilkuna, Kuntaliitto
sosiaalihuollon erityisasiantuntija Jaana Viemerö, Kuntaliitto
”Soten seuraavat askelmerkit” Katso tallenteet >
pj. sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Tarja Myllärinen, KuntaliittoPääministeri Rinteen hallitusohjelman yhtenä tavoitteena on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen parantaminen. Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru avaa puheenvuorossa tavoitetta ja keinoja sen saavuttamiseksi. Kommenttipuheenvuoron pitäjät tarkastelevat sote-rakenneuudistusta ja palvelujen parantamista Helsingin kaupungin, Pirkanmaan maakuntatasoisen valmistelun sekä jo toimivan lähes koko maakunnan laajuisen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän näkökulmista.
- perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
- apulaispormestari Sanna Vesikansa, Helsinki
- muutosjohtaja Jaakko Herrala, Pirkanmaan liitto
- kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen valvonta
pj. erityisasiantuntija Anu Nemlander, KuntaliittoMitä kuuluu vanhusten ympärivuorokautisten palvelujen valvonnalle? Tule kuuntelemaan suuren kaupungin ja Valviran näkökulmia asiaan.
Ympärivuorokautisten palvelujen valvonta
ylitarkastaja Elina Uusitalo, ValviraHoitokotien valvonta Espoossa - nykykäytännöt ja haasteet
vanhusten pitkäaikaishoidon päällikkö Elina Kylmänen, Espoo