Solstrålarna on ruotsinkielinen sisarusryhmä, joka koostuu kymmenestä, 1–6-vuotiaasta lapsesta. Ryhmä kuuluu Ollikkalan päiväkotiin ja henkilökunta on osa sitä työyhteisöä. Jotta lapsi voi saada paikan ryhmästä, yhden huoltajan on oltava ruotsinkielinen. Solstrålarna toimii Ollikkalan koulussa Salo svenska skolan kanssa ja yhteistyö sujuu hyvin. Tietty huoli tulevaisuudesta on ajankohtainen, sillä lapsimäärä on hyvin alhainen.  

Salo svenska skola sijaitsee Ollikkalan koulussa, noin kaksi kilometriä keskustan ulkopuolella. Koulussa on kahdeksan oppilasta, jotka käyvät yhdysluokkaa 1–6. Yhdysluokalla on luokanopettaja ja koulunkäyntiavustaja. Koulu toimii tarkoituksenmukaisissa tiloissa ja esikouluoppilaat päiväkodista osallistuvat säännöllisesti koulun oppitunneille.  Suurin osa oppilaista jatkaa yläkouluopintoja ruotsiksi S:t Olofsskolanissa Turussa tai Karis svenska högstadiumissa Raaseporissa. Salo svenska skola on ollut lopetusuhan alla, se on muuttanut, fuusioitunut ja vaihtanut opettajia useaan otteeseen. Monien mielestä ruotsinkielinen toimina saa liian vähän näkyvyyttä Salossa. Monet asukkaista eivät tiedä, että kaupungissa on ruotsinkielinen koulupolku.

Kuva: Karin Ihalainen

Ruotsinkielinen vapaa-aika Salossa

Salossa ei ole muuta ruotsinkielistä toimintaa kuin varhaiskasvatus ja koulu, mutta Raasepori, Tenhola, Turku ja Kaarina sijaitsevat lähellä.

Historia ja faktaa

VuosiPoimintoja ruotsinkielisen koulutoiminnan historiasta
1992Understödsföreningen för svenska lekskolan i Salo perustaa leikkikoulun Svenska lekskolan Halikossa.
1998Halikko svenska skola Märynummen koulussa perustetaan vanhempien aloitteesta. 
2002Koulu muuttaa Mustamäen kouluun.
2000-lukuUuden vuosituhannen alussa Agneta Rae johtaa yksityistä ruotsinkielistä leikkikoulua Salon Rappulassa.
2006Päiväkotiryhmä Solstrålarna aloittaa Pahkavuoren päiväkodissa, kansalaisaloitteen seurauksena.
2009Halikko svenska skola fuusioituu Salon kanssa ja ruotsinkielinen koulu muuttaa Meritalon kouluun.
2012Sivistyslautakunta päättää, että lopetusuhan alainen koulu siirretään Uskelan kouluun. Sinne muuttaa myös päiväkotiryhmä Solstrålarna, joka hallinnollisesti kuuluu Tupuri-Anjalan päiväkotiin.
2013Svenska skolan muuttaa Meritalon kouluun ja nimi vaihtuu Salo svenska skolaksi.
2014-2020Useampi suomenkielinen koulu hallinnoi Svenska skolania.
2015Solstrålarna muuttaa Meritalon kouluun.
2016Solstrålarna-ryhmästä tulee osa Tupuri-Anjalan päiväkotia.
2021Salo svenska skola muuttaa yhdessä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen (Solstrålarna) kanssa Ollikkalan kouluun. Solstrålarna kuuluu hallinnollisesti Ollikkalan päiväkotiin.

Faktaa 2023

  • Asukasluku: 50 933 
  • Ruotsinkielisiä: 1,2 %, eli 596 asukasta
  • Lasten lukumäärä ruotsinkielisessä opetuksessa: 18