Julkaisun etusivulle

9.2 Kustaankartanossa uskalletaan kokeilla ja kehittää yhdessä

Kustaankartanon digikehittämisellä on pitkät perinteet, sillä ensimmäiset kokeilut ja projektit aloitettiin jo 1990-luvulla. Johdon ja henkilöstön innostus ja osaaminen digitaalisten laitteiden ja sovellusten käyttöön helpotti työskentelyn siirtämistä osittain verkkoon myös koronapandemian alkaessa. Teknologiamyönteinen maine on kiirinyt sovellus- ja laitetoimittajille vuosien varrella, ja Kustaankartanoa pyydetään usein mukaan erilaisiin yhteistyöprojekteihin ja kokeiluihin.

”Myönteisen suhtautumisemme ansiosta olemme päässeet mukaan moniin mielenkiintoisiin, teknologiapainotteisiin yhteistyöprojekteihin.”
- Tarja Sainio, johtaja, Kustaankartanon seniorikeskus

Hyvä maine ja edelläkävijyys teknologian hyödyntämisessä on mahdollistanut sen, että Kustaankartanon väki on päässyt vaikuttamaan ja kehittämään heille tarjottuja laitteita ja sovelluksia. Yhteistyökumppanit ovat keränneet kustaankartanolaisten palautetta ja kokemuksia ja tehneet niiden pohjalta mahdollisuuksien mukaan muutoksia tuotteisiin. Näin kävi esimerkiksi aistiseinän käytön aikana, jolloin huomattiin, että osa peleistä oli liian helppoja ja osa liian vaikeita.  

Uusia ideoita digivälineiden käytöstä ja kehittämisestä syntyy paitsi erilaisten yhteistyöprojektien myös yksittäisten työntekijöiden ja opiskelijoiden ehdotusten kautta. Työntekijät tutustuvat uudenlaisiin sovelluksiin ja laitteisiin esimerkiksi koulutuksissa, messuilla ja kansainvälisissä tapahtumissa, joihin heitä myös pyydetään puhumaan ja esittelemään Kustaankartanon toimintaa. Lisäksi oivalluksia ja ratkaisuehdotuksia syntyy arjen työssä. Tästä yhtenä esimerkkinä on Kustaankartanon työntekijän aloitteesta syntynyt työhön perehdyttämisen ohjelma ja siihen liittyvä puhelinsovellus, jota rakennetaan parhaillaan pelillistämisen keinoin.

”On mielenkiintoista seurata, miten ehdotukseni perehdyttämisohjelmasta ja puhelinsovelluksesta on edennyt konkreettiseen toteutukseen.”
- Jessica Sotkasiira, lähihoitaja, Kustaankartanon seniorikeskus

Opiskelijayhteistyö on tiivistynyt Kustaankartanossa kuluneena syksynä, jolloin hyvinvointiteknologia-alaa opiskelevat opiskelijat ovat käyneet tutustumassa seniorikeskukseen. Tapaamiset ovat olleet hyödyllisiä molemmille osapuolille: kustaankartanolaiset ovat esitelleet käytössä olevia laitteita ja teknologiaa, ja opiskelijat ovat tuoneet uusia ideoita omalta alaltaan. Suunnitelmissa on esimerkiksi ottaa kokeiluun nostorobotiikkaliivejä.

 ”Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on hedelmällistä ja pitää meidät ajan hermolla.” - Tarja Kuvaja, osastonhoitaja, Kustaankartanon seniorikeskus

Digitalisaation tuloksellinen hyödyntäminen edellyttää hyvää johtamista ja osaamista. Digitalisaation johtamista ja koordinointia pyritään Kustaankartanossa tukemaan digihoitaja-pilotoinnin ja oman digityöryhmän avulla. Nimetyn digihoitajan tehtävänä on tuoda käytännön havaintoja johdolle ja viedä eteenpäin Kustaankartanon digitalisaatiota yhdessä digityöryhmän kanssa. Rakenteiden ja vastuiden avulla pyritään huolehtimaan siitä, että Kustaankartanon digikehittämisessä tehdään järkeviä asioita ja innostetaan henkilöstöä käyttämään omaa työtä tukevia digitaalisia apuvälineitä.