Julkaisun etusivulle

14 Hankinnoilla työllistäminen tiivistetysti

Kun haluat liittää työllistämisehdon hankintaan TOIMI NÄIN!

1. Tunnista soveltuva hankinta

Käy keskustelua organisaatiosi sisällä, jotta löydät soveltuvat hankinnat. Työllistämisehto soveltuu parhaiten palvelu- ja urakkahankintoihin, mutta esimerkkejä löytyy myös tavarahankinnoista. Kun soveltuva hankinta hankintayksikön sisältä on löytynyt, vuoropuheluun kannattaa ottaa mukaan markkinatoimijat (esim. markkinavuoropuhelun tai tietopyynnön avulla.) ja käydä keskustelua, mistä työllistämisehdossa on kysymys, mitkä tavoitteet ja miten ne parhaiten yhdessä saavutetaan.

2. Muotoile työllistämisehto tarjouspyyntöön

Työllistämisehdon voi muotoilla tarjouspyyntöön vähimmäisvaatimuksena tai vertailuperusteena. Vähimmäisvaatimuksiin liittyen työllistämisehdon voi kirjata myös sopimuksen erityisehtojen kategoriaan. Ehtoon voi kirjata vähimmäisvaatimukset työsuhteelle (esim. 1 henkilö kokoaikaiseen työsuhteeseen 6 kuukaudeksi) tai ehto voidaan sitoa hankinnan kokonaisarvoon (esim. 1-3 % hankinnan kokonaisarvosta – prosenttimalli) Tarjouspyynnön asiakirjoilla on hyvä kuvata yksityiskohtaisesti työllistämisehdon sisältö.

3. Ohjeista palveluntuottaja ehdon täyttämisestä

Kilpailutuksen päätyttyä sopimuksen tekovaiheessa on hyvä käydä läpi valitun toimittajan kanssa työllistämisehdon täyttäminen. Palveluntuottajaa helpottaa, jos on osoittaa yhteyshenkilö, kenen kanssa ehdon täyttämisestä ja raportoinnista voi keskustella sen lisäksi, että asia kuvattu sopimusliitteessä. Raportointi voidaan toteuttaa esim. sähköisen sopimuksenhallinnan avulla tai lomakkeilla. HUOM!! lomakkeissa EI saa kerätä mitään tunnistettavaa tietoa rekrytoitavista henkilöistä. Tähän liittyvää lainsäädäntöä ollaan täsmentämässä.

Rekrytointi on kriittinen vaihe hankinnoilla työllistämisen onnistumisen kannalta ja usein palveluntuottaja saattaa tarvita apua rekrytoinnin toteuttamisessa. Onkin suotavaa rakentaa yhteistyöprosessi hankintayksikön ja työllisyyttä hoitavan tahon välillä. Kunnissa on halukkuutta tällaiseen yhteistyöhön oman alueensa elinvoimansa edistäjänä, eli rohkeasti yhteys oman kunnan työllisyyspalveluihin!

4. Seuraa työllistämisehdon toteutumista aktiivisesti

Parhaassa tapauksessa palveluntuottaja löytää sopivan kohderyhmään kuuluvan henkilön täyttämään työllistämisehtoa ja raportoi tästä onnistuneesti, ja näin työllistämisehdon varsinainen tarkoitus on toteutunut. Palveluntuottajaa on hyvä informoida ottamaan yhteyttä, mikäli rekrytoinnissa on haasteita, tällöin kumppania pystytään auttamaan ja ratkaisemaan asia yhdessä. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli käytätte sanktioita osana työllistämisehtoa.