Julkaisun etusivulle

5 Hankintojen kartoitus

Miten ja millä eri keinoin eri kunnissa kartoitetaan hankintoja, joihin soveltuu työllistämisehto

Kunnilla on erilaisia tapoja kartoittaa tulevia hankintoja, joihin mahdollisesti soveltuisi työllistämisehto. Tavat kartoittaa hankintoja poikkeaa toisistaan, koska kunnat ovat eri kokoisia ja kilpailuttavat osin eri asioita.

Kouvola

Kouvolan kaupungin hankintapalvelut tarkastelevat hankintakohtaisesti soveltuuko hankintaan työllistämisehdon käyttö. Soveltuvuutta tutkitaan jo työllistämisehdon suunnittelu vaiheessa. Hankinnan arvon ja sopimuksen keston tulee olla riittävän suuria, jotta ehto on kohtuudella täytäntöön pantavissa. Myös hankinnan kohteen luonne otetaan huomioon. Jos kohde on työvoimaintensiivinen, on työllistämisehdon täyttäminen helpompaa yritykselle.

Lähtökohtaisesti työllistämisehdon kytkemistä hankintasopimukseen selvitetään, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • hankinnan arvo on vähintään 200 000 euroa
  • hankinnan kesto vähintään 1,5–2 vuotta
  • erityisesti silloin kun kilpailutettavana on työvoimaintensiivinen kohde ja edellä mainitut ehdot täyttyvät

Oulu

Hankintojen ohjaus ja kehittäminen -ryhmä Konsernihallinnossa kokoaa tietoja tulevista hankinnoista.

Seinäjoki

Seinäjoella otettiin vuonna 2022 käyttöön sähköinen hankintaesitys, jonka avulla toimintayksiköt tekevät virallisen esityksen uudesta hankinnasta kaupungin Hankintapalveluihin (keskitetty hankinta). Hankintaesityksen tekijän on annettava tässä sähköisessä asiakirjassa vastaukset erilaisiin hankintaa koskeviin kysymyksiin. Yhtenä kohtana hankintaesityksessä ovat työllisyysvaikutukset. Työllisyysvaikutuksia arvioidaan seuraavien kysymysten avulla:

  • Onko yhteys työllisyysvaikutuksiin?
  • Synnyttääkö hankinnan toteutus uusia työpaikkoja?
  • Voiko hankinnan toteutuksella olla negatiivisia työllisyysvaikutuksia/työpaikkoja saattaa olla vaarassa?
  • Positiiviset tai negatiiviset työllisyysvaikutukset tulevat todennäköisesti alueellisesti kohdentumaan:
    • Määrittele oletettu alue
    • Kuvaa vaikutukset sanallisesti
  • Voidaanko tässä hankinnassa käyttää työllistämisehtoa (asettaa ehto, joka velvoittaa palveluntuottajaa rekrytoimaan henkilön tai henkilöitä, jotka ovat muita haastavammassa työmarkkina-asemassa)?

Hankintaesitys ohjautuu lähettämisen jälkeen yhdelle hankinta-asiantuntijalle, joka ottaa hankinnan tarkempaan valmisteluun. Jos hankintaesityksen tekijä on arvioinut hankinnalla olevan työllisyysvaikutuksia, asia huomioidaan valmistelussa ja arvioidaan myös, millainen työllistämisehto hankintaan olisi mahdollista rakentaa. Tässä vaiheessa hankinnan valmisteluun otetaan mukaan myös kaupungin työllisyyspalvelut.

Tampere

Tampereen kaupungin yksiköiden hankinnat kirjataan vuosisuunnitelmien yhteydessä laadittavaan hankintasuunnitelmaan, jossa kuvataan seuraavan kahden vuoden kilpailutukset (siltä osin, kuin tiedot ovat vuosisuunnitelmaa laadittaessa saatavissa), joissa hankinnan ennakoitu arvo on vähintään 60 000 euroa. Keskeistä hankintasuunnitelman laatimisessa on käydä läpi tulevat hankinnat ja arvioida, millä hankinnoilla on erityistä merkitystä yksikön toiminnan ja talouden kannalta ja arvioinnissa on oma kohtansa arvioida myös työllistämisehdon soveltuminen: Onko hankinnan arvo / urakan suuruus yli 200 000 euroa ja onko hankinnan kesto vähintään 6 kuukautta. Jos kyseessä on hankinta, johon työllistämisehdon kriteerit täyttyvät, työllistämisehto otetaan esille vielä markkinavuoropuhelussa, jos ko. hankinnasta sellainen järjestetään.

Turku

Turun kaupungin hankintapalvelut toteuttavat vuosisuunnittelua hankintojen osalta ja työllistämisehto nostetaan siinä jo tarkasteluun kunkin tiedossa olevan hankinnan osalta. Meillä on käytössä myös työllistämisehtopalaverien vuosikello, joka tarkoittaa sitä, että työllisyyspalvelut ja hankintapalvelut kokoontuvat vuosikvartaaleittain yhteiseen palaveriin käymään läpi tulevia hankintoja, joihin työllistämisehto kaupungin yleisten linjausten mukaisesti soveltuisi. Palavereissa myös yhdessä sparraamme, minkälainen ehto hankintaan soveltuisi parhaiten ja kaipaako työryhmä esimerkiksi jotain lisätietoa työskentelynsä tueksi.

Turun kaupunki on linjannut, että työllistämisehtoa sovelletaan hankintoihin, joiden vuotuinen arvo ylittää kynnysarvon (200 000 euroa) ja joissa on riittävän pitkä perussopimuskausi eli sopimuksen kesto on vähintään 2 vuotta.

Vantaa-Kerava

Vantaalla on kerran kuukaudessa arviointiryhmän kokous. Kokouksessa mukana: hankintapäällikkö, hankinta-asiantuntijat (paikalla ne, jotka esittelevät hankintoja), lakimiehet, vastuullisuuskonsultti sekä suunnittelija (Työnantajapalvelut). Arvioidaan yhdessä mihin tulevin hankintoihin työllistämisehto soveltuu huomioiden alla mainitut asiat: 

  • hankinnan arvo. Ylittääkö hankinnan arvo 200 000 euroa/sopimusvuosi?
  • hankinnan kesto
  • onko hankinta jaettu osiin?
  • haetaanko useampaa palveluntuottajaa?
  • millainen työllistämisehto on soveltuvin hankintaan?
  • alueellinen työmarkkinatilanne. Mikä on hankinnan kohteen työmarkkinatilanne?
  • mitä työtehtäviä voisi sisältää ja kuka on kohderyhmä/halutaanko kohdentaa?

Kuva 1. Esimerkki laskutavasta, kun mietitään montako palveluntuottajaa/yritystä voidaan vaatia työllistämään/työllistämisehto