Elinvoima- ja talousaiheiset seminaarit Kuntamarkkinoilla

Kunta-alan suurin tapahtuma, Kuntamarkkinat, järjestetään jälleen 13.-14.9.2023 Kuntatalolla. Kuntamarkkinoilla jälleen monipuolista ohjelmaa julkisen sektorin ajankohtaisimmista aiheista.

Ohjelmassa on jälleen monia mielenkiintoisia ja ajankohtaisia seminaareja kuntien elinvoimaan ja talouteen liittyen. Suurin osa seminaareista pidetään tilassa A3.22. 
 

Klikkaamalla seminaarin nimeä pääset Kuntamarkkinoiden sivuille seminaarin tietoihin.  Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!

Keskiviikko 13.9.2023

9.00 Sivistystoimen talous
Sivistystoimen talous on uudessa hallintorakenteessa aiempaakin keskeisemmässä roolissa kunnan taloudessa. Tarjolla ajankohtaiskatsaus etenkin perusopetuksen sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen ajankohtaisiin talousasioihin Kuntaliiton asiantuntijoiden johdattamana.

10.30 Pääekonomistin katsaus

11.00 Verot ja valtionosuudet

12.00 Hyvinvointi vastuullisuutta tavoittelevassa yhteiskunnassa
Luennoitsijoina professori Arto O. Salonen ja Mikkelin kaupungin palvelujohtaja Mia Hassinen. Millainen olisi yhteiskunta, jossa elintason parantamisen sijaan hyvinvointia pyrittäisiin lisäämään elämänlaatua kohentamalla? 

12.00 Kuntatalous ja uusi hallitusohjelma (Huom! Luentosali B1.6)
Kuntaliiton talousseminaarissa puhuttaa uusi hallitusohjelma ja sen vaikutukset kuntien talouteen. Seminaarin avaa ja fasilitoi varatoimitusjohtaja ja Elinvoima ja talousyksikön johtaja Timo Reina. Ensimmäisenä seminaarissa kuullaan uuden kuntaministerin, Anna-Kaisa Ikosen, vastauksia kuntatalouden haasteiseen hallitusohjelman kirjausten valossa. Hallitusohjelmaa taloustieteilijän silmälasien läpi valottaa ekonomisti ja Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluiden päällikkö Heikki Pursiainen. Seminaarin lopuksi kysytään, mitä haasteita ja mahdollisuuksia maailmantalouden vire ja vihreä siirtymä tuovat Suomen taloudelle ja talouspolitiikalle? Aihetta käsittelee Suomen pankin vanhempi ekonomisti Sanna Kurronen.

Klo 13.00 Vihreä siirtymä ja kunnat
Vihreän siirtymän edistäminen on yksi keskeisimpiä tavoitteita niin kansallisesti kuin EU:n tasolla. Sessiossa tutustutaan käytännön esimerkin kautta siihen, miten kunnat edistävät omilla investoinneillaan ja kehittämishankkeillaan vihreää siirtymää ja millaisia rahoitusvälineitä on hyödynnetty.

Klo 13.15 Kuntien rahoitusjärjestelmän uudistus käynnistyy (Kokoustilassa B.3.6)
Uusi kuntien rahoitusjärjestelmä tulee voimaan 1.1.2026. Mitä luvassa ja miten kunnat pääsevät mukaan valmisteluun?

KLo 14.00 Rahoitusmarkkinoiden muutos ja kuntakonsernit
Viime aikoina rahoitusmarkkinoilla on tapahtunut - korot ovat nousseet, pankkeja on kaatunut ja Italian velkatilanne huolettaa. Onpa väläytetty uuden finanssikriisin mahdollisuutta. Vaikutusta on ollut myös geopoliittisella tilanteella, etenkin Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan sekä energiamarkkinoiden levottomuudella. Toisaalta osittain edellisiin liittyen, vastuullisuuden näkökulmat korostuvat rahoitusmarkkinoilla yhä laajemmin. Miten muutokset näkyvät kuntakonsernien toiminnassa? Ovatko riskit kasvaneet? Syntyykö uusia mahdollisuuksia? Entä varautuminen, mihin on syytä kiinnittää huomiota?

Klo 14.30 Kaupungin kasvun talous: Kenen rahoilla liikenneinfra? Miten maan arvo nousee ja mihin se riittää

Torstai 14.9.2023

Klo 10.15 TE-palvelut 2024 -uudistus: 475 päivää järjestämisvastuun siirtoon kunnille (Luentosali B1.6)
Kunnilla ja valtiolla on täysi tohina päällä TE24- ja KOTO24-uudistusten valmistelussa, kun järjestämisvastuun siirtoon on enää 475 päivää – mitä tapahtuu seuraavaksi? Miten uusi hallitusohjelma vaikuttaa uudistuksen valmisteluun?

Klo 10.30 Pääekonomistin katsaus

KLo 11.00 Kirjanpidon ja talousraportoinnin ajankohtaiskatsaus
Tietoiskussa käsitellään uusimpia erityisesti kirjanpitoon ja talousraportointiin liittyviä ohjeistuksia, mutta myös muita taloudenohjaukseen liittyviä ajankohtaisia asioita. Tulehan kuulolle!

Klo 11.30 Kuntaliiton tietotuotteet

klo 13.15 EU-ohjelmatyö alue- ja maaseutukehittämiseen
Sessiossa esitellään EU:n maaseuturahoituksen ja siihen sisältyvän maaseudun kehittämisen ajankohtaisia asioita sekä kerrotaan työnsä aloittavien maaseutuviestinnän koordinaattoreiden tuesta hanketoimijoille ja kunnille. Tunnistetaan maaseuturahoituksen ja alue- ja rakennepolitiikan ohjelman yhdyspintoja käytännön kehittämistyössä. Lopuksi luodaan katsaus Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 - EU:n alue- ja rakennepolitiikan ajankohtaisiin asioihin kuntien näkökulmasta.

Klo 14.15 Kuinka kunta voi tukea yritysten työvoiman saatavuutta
Pula työvoimasta rajoittaa yritysten kasvua ja vaikeuttaa kuntien toimintaa. Tässä pienseminaarissa tutustutaan kolmen esimerkkitapauksen kautta konkreettisiin toimenpiteisiin, joilla kunta voi tukea työvoiman saatavuutta omalla alueellaan. Seminaarin puheenjohtajana toimii elinvoimajohtaja Jarkko Huovinen Kuntaliitosta. Seminaarin aiheet:

  • Ammatillisen koulutuksen omistajaohjaus, Kunnanjohtaja Hannu Laurila, Mäntsälä
  • Kunnan rooli kv-rekrytoinneissa - case seutukaupunkirekry, erityisasiantuntija Tommi Virtanen, Yrityssalo
  • International House Rauma, kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen, Rauma
     

Luentomateriaalit

Elinvoima- ja talousyksikön sekä muiden yksiköiden luentomateriaalit löydät täältä.

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntamarkkinat 18.-19.9.2024!

Kuntamarkkinat tarjoaa vuosittain kahden päivän ajaksi monipuolista ja ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinat on ideoita pulppuava julkisen sektorin vuoden suurin foorumi, joka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu jo mukaan!