Aluepolitiikka tarkastelee erilaisten alueiden kehittyneisyyseroja ja keinoja niiden tasaamiseksi. Suomessa toteutetaan sekä EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa että kansallisia, aina hallituskauden voimassa olevia linjauksia alueiden kehittämisestä. Alueiden kehittämisen periaatteisiin kuuluvat aluelähtöisyys, eri hallinnonalojen yhteistyö ja laajasti yhteiskunnan eri organisaatioiden kumppanuus.
Alueiden kehittämisen keskeisenä tavoitteena on tuottaa asukkaille hyvinvointia. Se tapahtuu muun muassa tukemalla yrittäjyyden ja tuotantotoiminnan edellytyksiä kunkin alueen omiin vahvuuksiin perustuen, vahvistamalla osaamista sekä luomalla viihtyisiä, toimivia ja turvallisia asuinympäristöjä asukkaille.
Kunnilla on merkittävä rooli aluekehittämistoimien toteuttajana, edistäjänä ja rahoittajana. Kaavoituksen ja rakentamisen avulla kunta tukee yritysten toimintaympäristöjen kehittymistä. Kuntien vahvistuva rooli työllisyyden ja elinkeinotoiminnan palvelujen järjestäjänä lisää mahdollisuuksia vaikuttaa yhä vahvemmin elinvoiman ja sitä kautta paikallisen ja alueellisen kehityksen suuntaan.
Lue lisää: Työllisyyspalvelut 2024
Alueiden kehittäminen on pitkäjänteistä, eri tahojen yhteiseen tavoitteelliseen näkemykseen perustuvaa toimintaa. Alueen olemassa olevien toimintaedellytysten ja tunnistettujen mahdollisuuksien pohjalta tavoitteena on turvata kehittymisen edellytykset ja edistää tunnistettuja elinkeinotoiminnan kärki- ja kasvualoja.
Alueesta puhuttaessa voidaan tarkoittaa hyvin erilaisia maantieteellisiä ja toiminnallisia kokonaisuuksia. Pääosin puhutaan maakunta-, seutukunta- tai kuntatasosta, jopa kaupunginosa- ja kylätasosta. Maantieteellisten alueiden lisäksi kehittämistoimintaa tehdään erilaisissa verkostoissa, jotka yhdistävät toisiinsa esimerkiksi saman kehittämisteeman kanssa työskenteleviä organisaatioita niin kansallisesti kuin globaalistikin.
Alueiden kehittämistä edistetään sekä kansallisten että EU:n varojen avulla. Lisätietoja EU:n ohjelmakauden 2021–2027 varoista löytyy EU-rahoitustietoa kunnille -sivullamme.
Alueiden kehittämisessä onnistuminen edellyttää vahvaa yhteistyötä ja samansuuntaista toimintaa julkisen sektorin eri toimijoilta, yrityksiltä, oppilaitoksilta ja muilta osaamiskeskuksilta sekä kansalaisilta.
Alueiden kehittämisen tavoitteet ovat demokraattisesti hyväksyttyjä. Kansallisella tasolla keskeinen asiakirja on valtioneuvoston joka neljäs vuosi laadittava aluekehittämispäätös. Maakuntien liittojen johdolla laadittavat maakuntaohjelmat toteuttavat omilla alueillaan aluekehittämispäätöksessä kirjattuja tavoitteita maakuntien omista lähtökohdista ja tarpeista käsin.
Kirjoituksia rakennemuutoksesta
Tutustu blogisarjaamme alueiden rakennemuutokseen liittyvistä ilmiöistä.