Viestintä ja markkinointi

Kunnan avoin viestintä tukee kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia ja kunnan johtamista. Kuntaliitto tukee kuntien viestintää ja markkinointia muun muassa selvityksillä ja oppailla, isännöimällä erilaisia viestinnän verkostoja sekä järjestämällä viestinnän ja markkinoinnin tilaisuuksia.  

Saat Kuntaliiton viestinnältä tukea työhösi Kuntaliiton jäsenpalveluperiaatteiden mukaisesti. Voit esimerkiksi:

 • olla mukana verkostoissa ja osallistua niiden tapahtumiin
 • osallistua Kuntaliiton järjestämiin muihin viestintäaiheisiin tapahtumiin 
 • keskustella ajankohtaisista ja kuntaanne askarruttavista asioista
 • pyytää Kuntaliiton asiantuntijoita pitämään puheenvuoroja tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Kuntaliitto ja Kuntaliiton tytäryhtiö FCG Finnish Consulting Group järjestävät yhteistyössä viestintäkoulutusta kuntakentän viestintäväelle, asiantuntijoille, johdolle ja luottamushenkilöille.  

Kuntaliiton viestintätiimi vastaa lisäksi Kuntaliiton viestinnästä, markkinoinnista ja osaltaan yhteiskuntasuhteista. Ajankohtaista-kokonaisuudesta löytyy Kuntaliiton tiedotteita, ajankohtaista-uutisia ja bloggauksia. Myös uutiskirjeet ovat hyvä tapa seurata kuntasektorin toimintaa. 

Kuntaliitto ja Kuntaliitto-konserni sosiaalisessa mediassa sivulle on koostettu yhteen Kuntaliitto-konsernin toimijoiden läsnäolo sosiaalisessa mediassa.

Avaa kaikki

Kuntien viestijöiden verkostot

Jaamme yhteistä viestinnän ja markkinoinnin osaamistamme Facebookissa Kuntaviestintä ja -markkinointi -ryhmässä. Ryhmä on kuntien viestintään, verkkoviestintään ja markkinointiin liittyvien aiheiden keskustelualusta. Ryhmä on suljettu ja ylläpitäjä hyväksyy kunta- tai kuntataustaisten organisaatioiden toimijat ryhmään. 

Lisäksi jättämällä alle yhteystietosi tulet saamaan sähköpostitse tietoa muun muassa Kuntaliiton organisoimista viestintä- ja markkinointitapahtumista, kilpailuista sekä muista viestintään ja markkinointiin liittyvistä asioista. Käsittelemme tietoja Kuntaliiton asiakas- ja sidosryhmäselosteen mukaisesti.

Liity kuntaviestijöiden verkostoon

Kuntien viestijöiden tapaamiset

Järjestämme kuntien ja kuntataustaisten organisaatioiden viestijöille vuodessa 4-5 webinaaria ja kaksipäiväisen livetapaaminen yhteistyössä vuosittain vaihtuvan isäntäkaupungin kanssa. 

Lisäksi järjestämme tapaamisia, jotka on suunnattu rajatuille ryhmille (esimerkiksi suurten kaupunkien viestintäjohtajat ja maakuntaliittojen viestijät). Näistä tapahtumista emme kerro julkisesti.

Suurimpaan osaan tapahtumista voit päättää osallistua oman kiinnostuksesi pohjalta. Saat tiedot tapahtumista kuntaviestijöiden Facebook-ryhmän kautta tai jättämällä tietosi ylempänä olevalla lomakkeella. Tiedot löytyvät myös näiltä sivuilta.

Lisäksi järjestämme tapaamisia esimerkiksi Kuntamarkkinoiden yhteydessä. 

Tapahtumia vuonna 2024:

Tapahtumia vuonna 2025:

 • Tarkentamaton aihe. Webinaari tammi-helmikuussa.
 • Tarkentamaton aihe. Webinaari maalis-huhtikuussa.
 • Kuntien viestijöiden tapaaminen toukokuussa. Vain livetapahtuma.
 • Tarkentamaton aihe. Webinaari osana kuntien digiviikkoa kesäkuussa.
 • Viestintäseminaari Kuntamarkkinoilla syyskuussa. Vain livetapahtuma.
 • Tarkentamaton aihe. Webinaari lokakuussa.
 • Kuntien viestintäkyselyn tulosten esittely ja keskustelua tulevasta. Webinaari marraskuussa.

Tapahtumia vuonna 2026:

 • Viestinnän juridiikkaa. Alustava aihe. Webinaari tammi-helmikuussa.
 • Tarkentamaton aihe. Webinaari maalis-huhtikuussa.
 • Kuntien viestijöiden tapaaminen toukokuussa. Vain livetapahtuma.
 • Tarkentamaton aihe. Webinaari osana kuntien digiviikkoa kesäkuussa.
 • Viestintäseminaari Kuntamarkkinoilla syyskuussa. Vain livetapahtuma.
 • Tarkentamaton aihe. Webinaari lokakuussa.
 • Kuntien verkkoviestinnän ja sosiaalisen median käytön kyselyn tulosten esittely ja keskustelua tulevasta. Webinaari marraskuussa.

Oppaat ja selvitykset

Kuntaliiton tuottamat viestintäoppaat löytyvät Kuntaliiton julkaisuista. Tuoreimmat oppaamme ovat:

Kuntaliitto toteuttaa säännöllisesti kahta selvitystä: kuntaviestinnän sekä verkkoviestinnän ja sosiaalisen median käytön selvityksiä. 

Uusin kuntaviestintäkysely on syksyltä 2023. Tästä pääset verkkoviestintää ja sosiaalisen median käyttöä koskeviin selvityksiin: 20222020, 20192018201720162015 ja 2014.

Olemme myös keränneet kuntien ja kuntayhtymien viestintäohjeita ja selvityksiä.

Viestintäkoulutus ja puheenvuorot

Kuntaliitto ja Kuntaliiton tytäryhtiö FCG Finnish Consulting Group järjestävät yhteistyössä viestintäkoulutusta kuntakentän viestintäväelle, asiantuntijoille, johdolle ja luottamushenkilöille. FCG:n koulutuskalenterissa on muun muassa Kunnan viestintä -koulutusohjelma, sekä lukuisia viestinnän ja verkkoviestinnän kursseja. Lisäksi tarjolla on tilauskoulutusta esimerkiksi kunnan hyvästä viestintäkäytännöstä ja kriisiviestinnästä.

Kuntaliitto ei järjestä koulutuksia. Sen sijaan kunnat ja kuntataustaiset organisaatio voivat pyytää Kuntaliiton asiantuntijoita pitämään puheenvuoroja jäsenpalveluperiaatteidemme mukaisesti. Olemme ajoittain vierailleet esimerkiksi johtoryhmän kehittämispäivällä tai henkilöstön koulutuksissa.

Ota yhteyttä

Julkaisuja viestinnästä ja markkinoinnista

Toimiva kaksikielisyys kunnassa

Opas tarjoaa tukea yksi- ja kaksikielisille kunnille. Yhtäältä se auttaa kuntaa noudattamaan toiminnassaan kielilainsäädäntöä, mutta tarjoaa myös konkreettisia välineitä parempaan hallintoon molemmilla kansalliskielillä.
Tutustu julkaisuun

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Tervetuloa mukaan kuntien viestijöiden tapaamiseen!

Tapaaminen järjestetään 14.-15.5.2024 Kuopiossa. Kattoteemoina ovat demokratian vahvistaminen, vaikuttamisviestintä ja tekoäly viestinnässä. Osallistua voivat kuntien ja kuntataustaisten organisaatioiden sekä hyvinvointialueiden viestijät. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.