Pienten kuntien edunvalvonta ja kehittäminen

Kuntaliitto tekee pienten kuntien edunvalvontaa ja kehittämistä sekä pienten kuntien verkoston että pienten kuntien neuvottelukunnan kautta. Toiminnan pohjana on vuonna 2019 hyväksytty Kunta maaseudulla – maaseutu kaupungissa – Kuntaliiton maaseutu- ja pienkuntapainopisteet osana asiakkuus ja ohjelmatyötä. Tutustu myös kaupunkikehittämisen sivustoomme.

Kuntaliiton pienten kuntien verkosto 

Kuntaliiton pienten kuntien verkosto tarjoaa edunvalvonta-, keskustelu- ja kehittämisfoorumi pienille kunnille (alle 10 000 asukasta) ja maaseutuasioille. Verkosto on ensisijainen verkosto 159 kunnalle tai kaupungille, ja sen jäseninä ovat kunnan- ja kaupunginjohtajat.  

Marraskuussa 2019 perustetun verkoston valmisteluelimenä toimii puheenjohtajisto, joka edustaa eri kokoisia pieniä kuntia eri puolilta maata. Puheenjohtajiston toimikausi on yksi vuosi. Puheenjohtajisto linjaa verkoston toimintaa, valmistelee kokoukset ja kannanotot sekä osallistuu erilaisiin työryhmiin. 

Verkoston puheenjohtajana toimii Isojoen kunnanjohtaja Juha Herrala

Puheenjohtajistossa vuonna 2022 toimivat: 

Etelä-Suomi: Kalle Larsson (Tammela), varajäsen Johanna Mäkelä (Savitaipale) 

Länsi-Suomi: Juha Herrala (Isojoki), varajäsen Helena Vuopionperä-Kovanen (Toivakka) 

Itä-Suomi: Tytti Määttä (1. varapuheenjohtaja, Kuhmo), varajäsen Marjut Ahokas (Ilomantsi) 

Pohjois-Suomi: Jari Rantapelkonen (Kittilä), varajäsen Miira Raiskila (Vaala) 

Verkoston toiminta sisältää muun muassa kuukausittaiset verkostotapaamiset, ensisijassa etätapaamisina. Osa tapaamisista on teemakohtaisia, jolloin myös kyseisen alan toimialajohtajat kutsutaan mukaan. Verkosto tekee lausuntoja ja kannanottoja ajankohtaisista asioista liittyen muun muassa lainsäädännön valmisteluun. Verkostolla on edustajia erilaisissa työryhmissä.  

Verkoston viestintää tehdään monella tasolla. Verkostolle lähetetään ajankohtaisia asioita sähköpostitse, Teams-työtilasta löytyvät aineistot ja keskustelu, ja lisäksi käytössä on WhatsApp-ryhmät puheenjohtajistolle ja verkostolle.  

Verkostovastaava: erityisasiantuntija Taina Väre 

Kuntaliiton johto: varatoimitusjohtaja Timo Reina 15.5.2022 asti, 16.5. alkaen varatoimitusjohtajan sijainen Jari Heiniluoma

Pienten kuntien neuvottelukunta 

Pienten kuntien neuvottelukunnan verkkosivut löytyvät täältä.

Taina Väre

Taina Väre

Erityisasiantuntija
Elinvoima ja talous -yksikkö, Elinvoima, työllisyys ja aluekehittäminen
+358 9 771 2030, +358 50 462 7279
Vastuualueet
  • maaseudun kehittäminen
  • pienkunta-asiat
  • Pienten kuntien neuvottelukunnan sihteeri
Löydä lisää sisältöä samoista teemoista