Ympäristönäkökulmat, vastuullisuus ja osallisuus korostuivat finalisteissa

Helsingin Stara pokkasi Vuoden taidokkaimman hankinnan palkinnon asfalttipäällystystöiden hankinnallaan

Julkisten hankintojen neuvontayksikkö JHNY palkitsi vuosien 2021–2022 taidokkaimmat julkiset hankinnat Kuntatalolla Helsingissä tiistaina 14. maaliskuuta. Kolmatta kertaa jaettavan palkinnon voittajan valitsi hankintojen ammattilaisista koottu tuomaristo. Tuomaristo jakoi pääpalkinnon ja Vuoden taidokkaimman hankinnan tittelin Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staralle sen tekemästä asfalttipäällystystöiden hankinnasta.

Kisan toinen finalisti, Tuomi Logistiikka Oy pokkasi tuomaristolta kunniamaininnan omalla erikoislääkäripalveluiden hankinnallaan. Kyseinen hankinta äänestettiin myös yleisön suosikkihankinnaksi tiukassa yleisöäänestyksessä.

Kilpailun finalisteja yhdisti kisassa se, että tuomariston perusteluiden mukaan molemmat olivat hyvin toteutettuja, tavallisia hankintoja. Molemmat taklasivat hankinnan taustalla olevaa tavoitetta hienosti. Tuomaristo näki molemmissa malleissa myös mahdollisuuden laajempaan skaalautuvuuteen.

- Hienoa nähdä kilpailussamme myös hieman tavanomaisempia, mutta hienosti toteutettuja hankintoja. Tuomaristo piti erityisesti siitä, että molemmissa finalistihankinnoissa oli luotu hankintamalli, jota myös muut hankintayksiköt voivat käyttää ja ottaa omakseen, toteaa tuomariston puheenjohtajana toiminut neuvontayksikön johtava lakimies Katariina Huikko.

Kilpailussa jaettiin ylimääräinen kunniamaininta finalistien ulkopuolelta Tampereen kaupungin/ Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidon ja ammatillisen perhehoidon palveluiden hankinnalle.

Staran voittoisan hankinnan keskiössä ympäristönäkökohdat ja vastuullisuus

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran vuonna 2022 toteuttama asfalttipäällystystöiden hankinta huomioi ympäristönäkökohdat vaikuttavasti hankintakriteerinä. Stara kävi ympäristövastuullisuutta koskevista vaatimuksista ennen hankintaa aktiivista vuoropuhelua urakoitsijoiden kanssa. Kilpailutuksessa huomioitiin myös onnistuneesti Helsingin kaupungin voimassa olevat kaupunki- ja hankintastrategiat sekä muut vastuullisuustavoitteet, kuten hiilineutraalisuustavoite.

- Kyseessä on kestävä hankinta, joka on saatu toteutettua avoimella menettelyllä ilman suurempaa kikkailua. Hankinta osoittaa, että aina ei tarvitse kehittää mullistavaa uutta mallia onnistuneeseen lopputulokseen pääsemiseksi, vaan usein riittää, kun sääntöjä ja malleja osaa soveltaa. Vaikuttavuus syntyy pienistä teoista, kunhan ne kohdistuvat oikein, JHNY:n Huikko kertaa.

Kilpailutuksen perusteella tehtävä hankintasopimus edellyttää, että urakoitsija ottaa vastaan työmaakohteista poistetun asfaltin ja samalla saa käyttää sitä uusiomateriaalina asfalttinormien sallimissa rajoissa. Merkittävä määrä poistetusta asfaltista päätyi uusiokäyttöön tätä kautta.

- Infrarakennusalalla asfalttiurakat ovat merkittäviä rakennushankkeita. Niitä hankitaan paljon, ja siten ilmastovaikutukset ovat suuret. Hankinnan ympäristökriteereillä on siis saatu aikaan aitoa vaikuttavuutta. Tämän hankinnan myötä myös itse oivalsimme, että ympäristökriteerejä on itse asiassa helppo ottaa käyttöön – kunhan tavoitteet ovat selkeät, projektipäällikkö Heikki Laristo Starasta sanoo.

Hankintaa edelsi Staran ja Helsingin kaupungin selvitys, joka paljasti, että asfalttityöt ovat yksi suurimpia infrarakentamisen päästölähteitä. Hankinnan ympäristökriteereitä on pyritty yhtenäistämään pääkaupunkiseudun kunnissa. Näin ympäristön paremmin huomioivien päällystysurakoiden markkina voi kasvaa ja tarjoajien on helpompaa sopeutua kiristyviin ympäristökriteereihin.

Asfalttihankinnan ympäristökriteereitä on sen jälkeen sovellettu myös Staran muissa kilpailutuksissa. Helsingin kaupunkistrategian yhtenä tavoitteena on ilmastonäkökulman kunnianhimoinen huomioiminen kaupunkirakentamisessa.

Tuomi Logistiikan erikoislääkäripalveluiden hankinta vastasi lääkäripulaan

Kunniamaininnan kisassa saaneessa Tuomi Logistiikan erikoislääkäripalveluhankinnassa luotiin dynaamisen hankintajärjestelmän kaltainen menettely, joka tukee lääkäripulaan vastaavaa osaajapoolipalvelua. Kilpailutuksessa hyödynnettiin hankintalain mahdollistamia joustomahdollisuuksia. Lopputuloksena on mallikkaasti toteutettu hankintajärjestelmä, jonka osa-alueet palvelevat niin yksilöityä hankintatarvetta kuin jatkuvan palvelukapasiteetin ylläpitoakin.

- Hankinta osoittaa, että kun sääntelyä ja sen joustoja osataan käyttää, voidaan saavuttaa hienoja lopputuloksia, kiittelee tuomaristo.

Tampereen kaupungin/Pirkanmaan hyvinvointialueen hankinnassa oivallista laajamittainen osallistaminen

Tuomaristolta erityisen kunniamaininnan finalistien ulkopuolelta saanut Tampereen kaupungin/Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidon ja ammatillisen perhehoidon palveluiden hankinta onnistui erityisesti asiakaskokemuksen laajassa kartoituksessa. Osallistavassa menettelyssä kokemuksia kartoitettiin muun muassa erilaisten kyselyiden avulla sekä erilaisten kokemusasiantuntijoiden yksilöhaastatteluissa. Näin asiakkaiden ääni ja kokemus tuli aidosti kuuluviin hankinnan valmistelussa.

- Valmisteluvaiheessa toteutettu kuuleminen on ollut laajaa ja se tehty oivaltavasti. Osallistamisella on saatu tuotua hankintaan käytäntöä helpottavia ratkaisuja. Kehuja ansaitsevat myös hankinnan toimeenpanoa koskevat suunnitelmat, joiden avulla järjestelyn käyttöä ja yhteistyötä saadaan sujuvoitettua, ynnää tuomaristo.

Lisätiedot:

johtava lakimies Katariina Huikko, katariina.huikko(at) kuntaliitto.fi puh. 0505664327

projektipäällikkö Heikki Laristo, Stara, heikki.laristo(at)hel.fi puh. 050 364 9122

 

Vuoden taidokkain hankinta -kilpailu

Vuoden taidokkain hankinta -kilpailu järjestettiin kolmatta kertaa. Julkisten hankintojen neuvontayksikkö nostaa palkitsemisella esiin hankintayksiköiden onnistumisia ja hyviä käytäntöjä.  

Kilpailun tuomaristo koostui neuvontayksikön edustajan lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön sekä HUS:n edustajista.
 
Julkisten hankintojen neuvontayksikkö on työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kuntaliiton ylläpitämä yksikkö. Se neuvoo maksutta ja valtakunnallisesti julkisia hankkijoita, kuten valtion toimijoita, kuntia, seurakuntia sekä muita hankintalain tarkoittamia yksiköitä.

 

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntamarkkinat 18.-19.9.2024!

Kuntamarkkinat tarjoaa vuosittain kahden päivän ajaksi monipuolista ja ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinat on ideoita pulppuava julkisen sektorin vuoden suurin foorumi, joka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu jo mukaan!