Hiltusen pakina

Tiedekatsaus

Tiede on on ihmeellinen asia. On hämmästyttävää mitä kaikkea tiedemiehet, anteeksi tiedehenkilöt ovat pystyneet selvittämään esimerkiksi tähtitieteen alalla. Kaukaisista taivaankappaleista on saatu selville niiden kaasukehän koostumus, maaperän tai oikeammin tähtiperän sisältämät alkuaineet ja jopa tähden ikä. Kaikkein käsittämättömintä on, miten ovat tulleet tietämään valovuosien päässä olevien tähtien nimen. Valovuosihan on matka, jonka valo kulkee vuodessa. Valon nopeuden väitetään olevan 300 000 kilometriä sekunnissa. Epäilen, että nopeutta on liioiteltu, huomaahan sen jo siitä, kun avaa television, niin siinä menee useampi sekunti, ennen kuin kuva ehtii muutaman metrin päässä sohvalla istujan silmiin.

Siirrytään tähdistä maanläheisempiin aiheisiin. Tieteen edistysaskelista huolimatta moni arkipäivän epäkohta odottaa ratkaisuaan. Sähkötekniikka ja digitaalilaitteet ovat kehittyneet viime vuosikymmenien aikana huimaa vauhtia. Silti erästä kaikille tuttua ongelmaa ei ole saatu ratkaistua, nimittäin sitä miksi asunnoissa pistorasia asennetaan aina sohvanjalan kohdalle tai piiloon lipaston, kirjahyllyn tai sängyn taakse. Koko ajan suunnitellaan aina vaan pienempiä ja epäkäytännöllisempiä hipaisu-, hively- ja kosketusperiaatteella toimivia laitteita, joissa on käyttöä hämäämässä aivan turhia ominaisuuksia sen sijaan, että paneuduttaisiin esimerkiksi tähän pistorasiadilemmaan.

Myös liiketaloustieteen puolella on muuan kaikille tuttu iäisyysmysteeri ratkaisematta, tarkoitan sitä miksi kaupassa viereinen kassajono etenee aina nopeammin. Meinasin ensin kirjoittaa, että kaupassa ja pankissa, mutta sain sitten vedettyä pankin pois, koska eiväthän pankit enää palvele asiakkaita niin kuin ennen. Asiakas joutuu tekemään monet pankkipavelut itse. Vielä kun pankit ulkoistaisivat lainan myöntämisenkin asiakkaan itse hoidettavaksi, niin homma olisi täydellinen.

Myös pankkien toimintaa olisi hyvä tarkastella tieteellisesti. Oikeustieteellisestä tai kielitieteellisestä näkökulmasta voitaisiin tutkia, voiko pankkia kutsua rahalaitokseksi, jos se ei käsittele lainkaan käteistä rahaa niin kuin eräät pankit toimivat.

Vielä yksi politiikan alaan kuuluva ajankohtainen huomio. Liikenneministeri on kaavaillut liikenneväylien yhtiöittämistä. Luulen, että yhtä asiaa ei ole otettu näissä suunnitelmissa huomioon, kaikki Suomen tiet jouduttaisiin varustamaan Yksityinen tie-kyltillä. Merkki pitäisi tietysti olla aina jokaisen risteyksen jälkeen. Tämä olisi aikamoinen kustannuskysymys, mutta toisaalta hyvä bisnes kylttejä valmistaville yrityksille.