Lausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle 7.4.2024 (78/03.01.01/2024) Johanna Vilkuna

Selvitys mahdollisen ALV-korotuksen vaikutuksista joukkoliikenteeseen ja valtion verokertymään

Kuntaliitto kiittää mahdollisuudesta lausua valiokunnalle asiasta.  

Joukkoliikenteellä on keskeinen merkitys yhteiskunnan toimivuudelle, eri toimintojen ja palveluiden saavutettavuudelle, työvoiman saatavuudelle alueilla, ilmastotavoitteille ja sosiaaliselle yhdenvertaisuudelle. Joukkoliikenteen vetovoiman perustana ovat toimivat palvelut, edulliset lipunhinnat sekä viihtyisät ja mielellään päästöttömät liikennevälineet.

Joukkoliikenne on toipumassa koronan kustannusrasituksesta. Kustannustason nousu on ollut samalla voimakasta ja lipunhintoja on jouduttu korottamaan. Kaupunkiseuduilla myös ilmastoperusteisen valtionavustuksen (13,3 milj. euroa/v) poisto lisää lipunhintojen nostopaineita. ALV-korotus 10 %:sta 14 %:iin lisäisi lipunhintojen nostopaineita alalla entisestään. 

Kaupunkiseutujen joukkoliikenteen kannalta lopputulemana olisi, että eri tekijöiden yhteisvaikutuksena lipunhintoihin kohdistuisi prosentteina kaksinumeroisia nostopaineita. Tämä on paljon. Hinnannousu nostaisi matkustajien työssäkäynnin ja muun liikkumisen kustannuksia. 

Tämän suuruusluokan hinnannousu vähentäisi joukkoliikenteen käyttöä, mikä edelleen heikentää joukkoliikenteen kannattavuutta. Lipunhinnan noston vaihtoehtona on palveluista karsiminen.

Yhteiskunta on suuri joukkoliikenteen ja henkilökuljetusten tilaaja. Kuten Linja-autoliiton tilaama selvitys (2024) osoittaa, ALV-korotuksen aikaansaama valtion verotulojen kasvu tulisi kuntien, hyvinvointialueiden ja asiakkaiden kulujen kasvusta. Samalla työmatkakuluvähennysten kasvu pienentäisi verokertymää saman verran kuin arvonlisäverokertymä kasvaisi linja-autoalalla. 

Aikomus nostaa joukkoliikenteen arvonlisäveroa tulisikin arvioida uudelleen. 
 

SUOMEN KUNTALIITTO

Johanna Vilkuna
Kehittämispäällikkö       

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!