Tiedote, 

Kuntakenttä helpottui

Koronakulut korvataan kunnille täysimääräisesti

Kuluvana vuonna koronaviruspandemiasta kunnille ja sairaanhoitopiireille aiheutuneiden kustannusten määrä on kasvanut selvästi. Hallitus on sitoutunut kuitenkin jo viime vuoden budjettiriihessä kompensoimaan terveysturvallisuuteen liittyvät koronakustannukset täysimääräisesti. Valtioneuvostossa hyväksytty asetus vahvistaa, että epidemian hoitoon liittyvä korvaustaso kattaa kokonaisuudessaan kustannukset valtakunnan tasolla täysimääräisesti.  Avustuksen kokonaismäärä noussee yli miljardiin euroon.  

Kunnat ovat tiedosta huojentuneita, sillä korvausmalli on parantunut merkittävästi kesällä lausuntokierroksella olleeseen asetusluonnokseen verrattuna. Asetusluonnoksessa korvaustasoa oltiin laskemassa jopa puoleen toteutuneista kuluista.

- Täysimääräisenä maksettavat avustukset ovat erinomainen asia. Luvatun kompensaation myötä kunnat saavat taloudellista turvaa suunnitella tulevia vuosia, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.  

Koronan vastainen taistelu on näkynyt kuntataloudessa kasvaneiden kulujen lisäksi pidentyneinä hoitojonoina. Nyt maksettava avustus helpottaa kuntien ja sairaanhoitopiirien mahdollisuuksia kiriä takaisin syntynyttä hoitovelkaa ja estää siten palvelutarpeiden kasautumista. Avustukset kattavat myös kunnan muista tehtävistä koronan vastaiseen työhön siirtyneiden henkilöiden palkkakulut.

- Ilman uusia koronakompensaatioita kuntien sotekulut räjähtäisivät käsiin. Ennen avustusten maksua kuntien sotenettokulut ovat jopa yli 10 prosentin kasvu-uralla, lisää Kuntaliiton kehityspäällikkö Mikko Mehtonen.

Sote-uudistus on siirtämässä vuoden 2023 alusta alkaen kuntien sote-kuluja vastaavan määrän rahoitusta kunnilta hyvinvointialueille. On tärkeää, että avustukset saadaan nyt pian maksuun ja kirjattua sote-nettokuluja alentavasti, jotta sote-uudistuksen rahoituslaskelmat eivät vääristy koronan vuoksi.

- Avustuspäätökset on tehtävä mahdollisimman pian, jotta avustusten oikea määrä on tiedossa vuoden 2021 tilinpäätöksiä laadittaessa, toteaa Karhunen.

Kasvaneet kustannukset korvataan laskennallisella mallilla ja siihen liittyy kaksiosainen avustushaku. Ensimmäinen haku aukeaa viikolla 41 ja toinen haku vuoden 2022 alussa.

Lue lisää:

Tarkemmat hakuohjeet STM sivuilta 

Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on antanut tarkemmat ohjeet avustusten kirjaamisesta. 

Yhteydenotot:

STM: koronakorvaukset.stm@gov.fi

Lisätietoja: 

Minna Karhunen, toimitusjohtaja, p. 09 771 2000 

Mikko Mehtonen, kehityspäällikkö, p 09 771 2645

Tarja Myllärinen, johtaja, p. 09 771 2602

Sari Raassina, johtaja, p. 09 771 2808

Anu Nemlander, erityisasiantuntija, p. 09 771 2612

Maria Pernu, erityisasiantuntija, p. 09 771 2133

Mari Sjöholm, tietopalvelusuunnittelija, p. 09 771 2614

Mia Malmila, erityisasiantuntija, p. 09 771 2204

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntamarkkinat 18.-19.9.2024!

Kuntamarkkinat tarjoaa vuosittain kahden päivän ajaksi monipuolista ja ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinat on ideoita pulppuava julkisen sektorin vuoden suurin foorumi, joka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu jo mukaan!