Sosiaali- ja terveysministeriölle 15.3.2018, Dnro 120/03/2018, Ellen Vogt

Lausuntopyyntö muistiosta yhdistelmävakuutukseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoa muistiosta, joka sisältää arviointia varten mallinnuksen työttömyysturvan niin kutsutun yhdistelmävakuutuksen toteuttamisesta. Yhdistelmävakuutuksella vahvistettaisiin vuoroin tai rinnan palkansaajana ja yrittäjänä toimivien työttömyysturvaa ja näin vähennettäisiin koettuja ja todellisia työttömyysaikaiseen toimeentuloon liittyviä ongelmia ja haasteita, jotka saattavat heikentää yritystoiminnan jatkamisen tai käynnistämisen houkuttelevuutta täyden työttömyyden vaihtoehtona. Esityksessä ehdotetaan, että ansiopäiväraha voisi jatkossa perustua rinnan harjoitettujen palkkatyön ja yritystoiminnan tulojen yhteismäärään. Muutos johtaisi myös siihen, että toisen tulonhankkimistavan jatkuessa työttömyysaikana, sen tulo soviteltaisiin yhteen ansiopäivärahan kanssa niin, että tulo olisi myös vaikuttanut täyden ansiopäivärahan määrään.

Lausuntopyynnössä esitetään viisi erillistä kysymystä, joihin lausunnonantajien toivotaan vastaavan esitetyn mallin osalta.

Suomen Kuntaliitto katsoo, että työmarkkinoiden ja työskentelyn tapojen muuttuessa on välttämätöntä muuttaa myös sosiaaliturvajärjestelmäämme siten, että muuttuvissa tulotilanteissa mahdollisimman monen kohdalla sosiaalinen turvallisuus ja toisaalta samalla kannuste pysyä lähellä työmarkkinoita säilyy. Tästä syystä Suomen Kuntaliiton näkemyksen mukaan muistiossa käsitelty yhdistelmävakuutus on kannatettava ja tarpeellinen. Yhdistelmävakuutusta luotaessa tulee ensisijaisesti turvata sitä eniten tarvitsevien tilanne ja vakuutuksen tulisi kattaa mahdollisimman laajasti kohderyhmä, joka nyt jää ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle, vaikka yrittäjyys ja työsuhteinen työ yhdistettynä voisivat em. ansioturvan hänelle tuoda, kuten muissa etuuksissa. Kuntaliitto myös katsoo, ettei malli saa olla sidottu johonkin tiettyyn yritysmuotoon.

Muilta osin Suomen Kuntaliitolla ei tässä vaiheessa ole kommentoitavaa lausuntopyynnössä esitettyihin kysymyksiin kuin siltä osin, että vakuutus tulisi toimeenpanna mahdollisimman nopealla aikataululla.

SUOMEN KUNTALIITTO

Tarja Myllärinen
johtaja, sosiaali- ja terveysasiat

Sami Uotinen
johtava lakimies

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää