Kuntien ostolaskudatan avaamisen koulutus oli menestys mutta toi esiin työn vaikeuden

Kuntaliitto, Hankinta-Suomi ja Open Knowledge Finland pilotoivat syksyllä 2021 ostolaskudatan avaamiskoulutusta pienille ja keskisuurille kunnille. Pilottiin valikoituivat hakemusten perusteella Kemijärvi, Salo, Kangasniemi, Raision kaupunki, Valkeakoski, Lapinlahti ja Merikarvia. 

Pari kuukautta kestävän kurssin aikana osallistuvat kunnat saivat 

  • ymmärrystä datan avaamisesta 

  • selvitettyä avauksen esteitä ja haasteita 

  • tehtyä itselleen datan avaamisen prosessikuvaukset 

  • avattua ostolaskudataansa 

Koulutus keskittyi pieniin ja keskisuuriin kuntiin, sillä suurilla kunnilla on jo resursseja ostolaskudatan avaamiseen. Pienissä kunnissa taas ollaan pitkälti palveluntuottajien tarjoamien toimintojen varassa ja mahdollisuus kehittää omia tietojärjestelmiä on rajallinen. Kuntien kokemusten kartoittaminen on tarpeen, jotta saadaan ymmärrystä datan avaamiseen liittyvistä haasteista. 

Kustakin kunnasta oli mukana 5–8 henkilön projektitiimi, jotka koostuivat paitsi talousammattilaisista myös vaihtelevasti tietotekniikan, johdon, viestinnän ja lainsäädännön osaajista. 

Koulutus sai kiitosta, datan avaamiseen tarvitaan muitakin työkaluja 

Kaksi kunnista on avaamassa ostolaskudataansa lähitulevaisuudessa. Muille prosessi oli opettavainen ja valaiseva, mutta ostolaskudatan julkaisua ei kuitenkaan koeta mahdolliseksi työmäärän vuoksi.  

Koulutusta kiiteltiin erityisesti hyvän kokonaiskuvan ja vertaistuen tarjoamisesta sekä tietosuojainfosta. Kunnat kaipaavat avukseen esimerkiksi konkreettisia prosessikuvauksia ohjaamaan työtä. 

Monelle kunnalle suurin este ostolaskudatan avaamiselle on se, että niiden talousjärjestelmistä ei saada kaikkea ostolaskudatan edellyttämää tietoa edes useampien eri järjestelmien raportteja yhdistelemällä. Myös salassapito- ja yksityisyysasioiden käsittely automaattisesti tai edes vähällä työllä osoittautui mahdottomaksi. 

Kuntaliitto ja Hankinta-Suomi kehittävät pilotissa esiin tulleiden haasteiden perusteella koulutusmateriaaleja ja ohjeistusta, jotta datan avaaminen olisi jatkossa helpompaa. Koulutuksen järjestäjät ovat myös yhteydessä kuntien talousjärjestelmätoimittajiin, palvelukeskuksiin sekä Patentti- ja rekisterihallitukseen pyrkimyksenään edesauttaa julkistamiskelpoisen talousdatan suodattamista kuntien talousjärjestelmistä. 

Seuraava koulutuskokonaisuus on suunnitteilla syksylle 2022. Silloin kohderyhmänä ovat etenkin Kuntamalli-ratkaisua hyödyntävät kunnat. 

Lue lisää: Kuntaliiton ohjeet ostolaskudatan avaamiseen 

Lisätietoja: 

Toiminnanjohtaja Tarmo Toikkanen 
Open Knowledge Finland ry 
tarmo@okf.fi 
https://www.okf.fi 

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista