Hallinnon, toiminnan ja johtamisen keskeiset ohjausvälineet

Ota käyttöösi kunnan hallintosääntömalli, kuntien yhteistoimintasopimus ja kuntayhtymän perussopimusmalli

Päivitimme huhtikuussa 2023 kunnan hallinnon, toiminnan ja johtamisen ohjausvälineitä eli kunnan hallintosäännön, yhteistoimintasopimuksen sekä kuntayhtymän perussopimusmallin.

Kunnan hallintosääntö on soveltuvin osin käytettävissä myös kuntayhtymissä.

Lataa mallisäännöt käyttöösi

- Hyödynsimme julkaisujen päivityksessä mm. maaliskuisessa webinaarissa kunnista ja kuntayhtymistä saamaamme palautetta, kertovat malleista vastanneet juristit Juha-Matti Kiviluoto, Kirsi Lamberg jajohtava juristi Ida Sulin.

- Lisäksi päivitetyt mallisääntöluonnokset olivat muutamissa kunnissa ja kuntayhtymissä kommenteilla ennen niiden julkaisua.

Huomioitavaksi, että olemme viime viikkoina korjanneet 12.4. julkaisemaamme kunnan hallintosääntömalliin kiireessä jääneitä kirjoitus- ja viittausvirheitä. Julkaisupankistamme löydät aina tuoreimman version kaikista julkaisuista.

Lataa käyttöösi kaksikielisesti:

Tulossa: Yhteistoiminnan sopimusmalli TE-uudistuksessa

Toukokuun aikana ilmestyy myös kuntien TE-2024-työn tueksi erityisyhteistyösopimusmalli, jota voi käyttää vastuukuntamallin mukaisessa yhteistyössä, kertoo kuntatalousasioiden johtajamme Sanna Lehtonen.
 

Sote- ja pela-asiat löydät Hyvilin verkkosivuilta

Huomioitavaksi, että Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n päivittämän hyvinvointialueiden hallintosääntömallin löydät heidän julkaisupankistaan.

 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Tule mukaan norminmurtajien joukkoon!

Mitä normeja tarkalleen ottaen voisi keventää? Murrettavien normien keräämisen hetki on nyt! Kuntaliitto kutsuu norminkeruuseen jokaista kaupunkia ja kuntaa, sen viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä.​ 

Tutustu norminmurtajat-kokonaisuuteen.

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.