Lausunto oikeusministeriölle 31.10.2012, Dnro 3380/90/2012, Jean-Tibor IsoMauno

Nuoren rikoksesta epäillyn tilanteen selvittämisestä annetun lain muuttamisesta

​Oikeusministeriön kriminaalipoliittisella osastolla on valmisteltu yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa hallituksen esitysluonnos nuoren rikoksesta epäillyn tilanteen selvittämisestä annetun lain (633/2010) muuttamiseksi siten, että esitutkintaviranomaisen ilmoitusvelvollisuus nuoren rikoksesta alkaisi kulua esitutkinnan valmistumisesta. Voimassa olevassa laissa 14 vuorokauden määräaika alkaa kulua siitä, kun nuori on kirjattu rikoksesta epäiltynä esitutkintaviranomaisen tietojärjestelmään. Asiaa on pohdittu ja selvitetty kahdessa keskeisesti tähän asiaan liittyvien viranomaisten kokouksessa vuoden 2011 lopulla ja vuoden 2012 alussa sekä oikeusministeriön ja sisäministeriön kansliapäällikkökokouksessa keväällä 2012.

Lakimuutoksella muutetaan voimassaolevan lain 3 § ja lisätään 4 §:ään uusi 2 momentti. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä huhtikuuta 2013.

Käsiteltävänä oleva hallituksen esitysluonnos sisältää muutoksia voimassa olevaan lakiin niiltä osin, kun se on todettu käytännössä toimimattomaksi ja epätarkoituksenmukaiseksi. Muutokset koskevat paitsi esitutkintaviranomaisen syyttäjälle, sosiaaliviranomaiselle ja Rikosseuraamuslaitokselle tehtävän ilmoituksen ajankohtaa myös sitä, milloin syyttäjä ei ole velvollinen pyytää Rikosseuraamuslaitosta laatimaan seuraamusselvitystä.

Kuntaliitto toteaa lausuntonaan, että kyseinen lakimuutos on tervetullut, mikäli sillä kyetään välttämään tarpeettomien seuraamusselvitysten laadinta ja kohdentamaan sosiaalityön resurssit tarkoituksenmukaisesti nuorten rikoksen uusimista ehkäisevään työhön.

SUOMEN KUNTALIITTO

Tarja Myllärinen
johtaja, sosiaali- ja terveys

Jean-Tibor IsoMauno
lakimies

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.