Yleiskirje 2/2019, 23.1.2019, Joonas Jännäri

Tekijänoikeudella suojattuja aineistoja voi nyt käyttää myös varhaiskasvatuksessa

Opetushallitus on sopinut Kopioston ja APFI:n kanssa luvista käyttää tekijänoikeudella suojattuja aineistoja varhaiskasvatuksessa vuonna 2019. Luvat kattavat muun muassa aineiston kopioinnin ja tv-ohjelmien esittämisen. Sopimukset koskevat nyt ensimmäistä kertaa myös varhaiskasvatusta.

Kuntaliitto ry on aiemmin aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan osapuoliin, jotta tällainen nyt saavutettu luparatkaisu saataisiin aikaiseksi perus- ja toisen asteen opetuksen lisäksi varhaiskasvatukseen. Ratkaisulla on varmasti positiivisia vaikutuksia ja se selkeyttää tilannetta varhaiskasvatuksen kopiointilupien suhteen kuntakentällä. 

Kopiointilupa mahdollistaa aineistojen monipuolisen kopioinnin ja käytön varhaiskasvatuksessa, ja sen perusteella saa kopioida ja tulostaa verkkosivuilla vapaasti saatavilla olevia kuvia ja tekstiaineistoa sekä kopioida ja skannata osia painetuista julkaisuista. Kopiointilupa mahdollistaa muun muassa kuvien, nuottien, laulujen sanojen, tekstiotteiden, lehtiartikkelien ja karttojen kopioimisen ja tulostamisen osaksi omaa opetusmateriaalia, oppijoiden töitä sekä lisämateriaaliksi opetukseen. Kopiot voi jakaa monisteina tai tallentaa sähköiselle oppimisalustalle oman opetusryhmän saataville.

Tämä uusi sopimus koskee ainoastaan kopiointia varhaiskasvatuksessa. Kuntien sisäistä hallinnollista käyttöä varten kunnilla tulee edelleen olla lupa hankittuna ja oppilaitoksilla on omat luparatkaisut.

Tv-ohjelmien käyttöluvalla saa esittää kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3- sekä Yle Teema & Fem –kanavilta. Luvalla saa esittää ja tallentaa muita ohjelmia paitsi elokuvia, mainoksia ja ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja.

Elokuvien esittämiseen opetuksessa tulee hankkia erillinen lupa. Kotimaisten elokuvien esittämislupia voi tiedustella APFI:lta (www.apfi.fi) ja ulkomaisten elokuvien lupaa M&M Viihdepalvelusta (www.elokuvalisenssi.fi).

Lisätiedot

Kirsi Salmela, puh. +358 50 3794 533, kirsi.salmela@kopiosto.fi
Joonas Jännäri, puh. +358 9 771 2454, +358 40 834 3036, joonas.jannari@kuntaliitto.fi

SUOMEN KUNTALIITTO

Hanna Tainio
varatoimitusjohtaja

Joonas Jännäri
lakimies

 

 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista