Hankehaku koulujen toimintakulttuurien liikunnallistamiseksi

​Opetus- ja kulttuuriministeriö avaa aluehallintovirastojen kautta kunnille kohdennetun hankehaun koulujen toimintakulttuurien liikunnallistamiseksi. Liikkuva koulu -ohjelma on nyt osa Suomen hallituksen osaamisen ja koulutuksen kärkihanketta. Hallituksen tavoitteeksi on kirjattu: ”Tunti liikuntaa päivässä.  Liikkuva koulu -ohjelma laajennetaan valtakunnalliseksi koskemaan kaikkia peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria.” Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut 21 M€ kolmelle vuodelle tämän toimenpiteen edistämiseen. 

Kuntien kannatta nyt nopeasti hyödyntää määräraha ja kehittää koulujensa liikuntakulttuuria ja koululaisten päivittäistä liikuntaa mahdollisimman tehokkaasti.  

Aluehallintovirastojen avustusjaossa korostuu kuntien omarahoitus. Asian valmistelu on vielä kesken, mutta suunnitelmissa on ollut, että omarahoitusvaade on 50 % hankkeen kustannuksista. Omarahoituksella halutaan varmistaa toiminnan vakiinnuttamisen edellytykset kunnassa. Omarahoituksen saaminen voi olla hankalaa pelkästään yhden toimialan määrärahoista. Omarahoituksen suhteen toivotaankin, että kunnassa päädytään poikkihallinnolliseen toteutustapaan. Hyviä kokemuksia Liikkuva koulu toiminnasta on saatu sellaisista toimintamalleista, jossa omarahoitusta on voinut tulla esimerkiksi opetustoimen ja liikuntatoimen budjeteista ja niiden lisäksi koulujen omista kehittämismäärärahoista.  

Liikkuvan koulun tavoitteena on aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä. Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan. Tärkeää koulujen toiminnassa ja ohjelman toteutuksessa on oppilaiden osallisuus, oppiminen ja tietysti lisää liikettä – vähemmän istumista. Liikkuva koulu -ohjelma toteutetaan laaja-alaisessa poikkihallinnollisessa yhteistyössä, valtionhallinnossa mukana ovat kaikki keskeiset hallintokunnat (liikunta, opetus, sosiaali- ja terveys, nuoriso, ympäristö ja liikenne). Toteutuksessa on mukana myös kolmannen sektorin toimijat. 

Vuoden 2016 alussa Liikkuva koulu -ohjelmassa oli mukana yli 1 200 perusopetuksen koulua (50 %), yli 300 000 oppilasta (60 %) ja 220 kuntaa (70 %).

Lisätietoja: 
- kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen, nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto, puh. 02953 30054
- opetusneuvos Heli Nederström, yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto, puh. 02953 30122
- ohjelmajohtaja Antti Blom, Liikkuva koulu -ohjelma, puh. 0295 331254
- erityisasiantuntija Kari Sjöholm, Suomen Kuntaliitto, puh. 0500 750521

 

Linkkejä: