

Edunvalvontamme on ennakoivaa ja oikea-aikaista, tietoon perustuvaa vaikuttamista. Keskeisenä tavoitteenamme on turvata kunta-alalle riittävät toimintaedellytykset ja resurssit laadukkaiden palveluiden tuottamiseen asukkailleen sekä edistää alueensa elinvoimaa.
Tunnistamme kuntien tarpeita, sekä arvioimme valmistelussa olevien päätösten ja uudistusten kuntavaikutuksia. Edistämme kuntien etua päätöksenteossa sekä kansallisessa että kansainvälisessä edunvalvonnassamme. Tarjoamme keskustelualustan laajan verkostotoimintamme kautta ja teemme edunvalvontatavoitteitamme tukevaa ennakointia sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Tutustu tästä edunvalvontamme kärkiin.
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle.
Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.
Vaikutamme siihen, että kunnat ja kaupungit onnistuvat kasvun edistämisessä
Kunnat ja kaupungit vastaavat elinvoimapolitiikallaan monipuolisesti elinkeinojen toimintaedellytyksiin muun muassa maankäytön ja kaavoituksen, infrastruktuurin rakentamisen, investointien houkuttelun, hankintojen, koulutuksen, kotoutumisen ja kv-rekrytoinnin, sekä yritys- ja työvoimapalvelujen avulla.
Hallituksen politiikan tulee kaikissa hankkeissa tukea kuntien kasvua edistävää toimintaa.
Valtion on huolehdittava palveluiden riittävistä resursseista sekä lainsäädännöstä, joka mahdollistaa palveluiden kehittämisen kunkin alueen omien tarpeiden mukaisiksi.
Valtion tulee sitoutua kuntatalouden pitkäjänteiseen vahvistamiseen, jolla helpotetaan kuntien ja kaupunkien varautumista kestävää kasvua tuoviin investointeihin. Valtion tulee luoda kansallisen investointinyrkki-toimintamallin vastinpariksi alueellisia investointinyrkkejä ja niiden välille tehokkaan yhteisen toimintamallin.
Maankäyttöön, rakentamiseen ja infraan liittyvissä uudistuksissa on varmistettava, että kustannukset eivät nouse ja että kunnilla säilyy jatkossakin mahdollisuus yhdyskuntien kehittämiseen ja kestävään rakentamiseen.
Edistämme kuntien toimintaa jäykistävien normien keventämistä ja kuntakokeiluja rohkeasti
Kuntien toimintaa jäykistävää sääntelyä keventämällä kunnat voivat tuottaa paikallisiin tarpeisiin ja resursseihin paremmin vastaavia palveluita.
Kuntien erilaistuminen kiihtyy. Samat mallit eivät sovi kaikille kunnille ja kaupungeille, koska paikalliset olosuhteet ja tarpeet ovat erilaisia eri puolilla suomea.
Tavoittelemme normien kevennystä, jotta asioita voidaan tehdä paikallisesti joustavasti. Samalla voidaan löytää säästöjä hallinnollisiin kustannuksiin ja tehostaa palveluprosesseja.
Kuntaliitto vaikuttaa lainsäädännön tavoiteohjauksen vahvistamiseksi, lainsäädännön normien purkamiseksi sekä lakikokeilujen mahdollistamiseksi toimimalla vahvana valtion kumppanina normien keventämisohjelmassa.
Lue lisää: Norminmurtajat: vähemmän byrokratiaa, enemmän toimivia.
Vaikutamme siihen, että kuntien rahoitusjärjestelmä uudistetaan laaja-alaisesti
Kuntakentän laajojen uudistusten jälkeen on välttämätöntä uudistaa kuntien rahoitusjärjestelmä sekä vahvistaa kuntien tulopohjaa. Valtionosuusjärjestelmän tulee vastata sote- ja TE-uudistusten jälkeistä tilannetta.
Kuntien valtionosuusuudistusta ja kiinteistöverotuksen arvostamisperusteiden uudistamista tulee edistää
Uuden kunnan rahoitusjärjestelmän tulee olla ennustettava, vakaa ja perustua uuden kunnan lakisääteisiin tehtäviin. Kunnilla tulee olla riittävä rahoitus niille säädettyjen tehtävien ja velvoitteiden hoitamiseen.
Kuntaliitto tukee rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmän laaja-alaista uudistamista. Lisäämme ymmärrystä rahoitusjärjestelmän uudistamistarpeista ja vaikutuksista ja osallistamme laajasti kuntakenttää valmisteluun. Tuotamme tietoa ja annamme asiantuntemusta uudistuksen valmistelun ja onnistumisen tueksi itse ja tarvittaessa yhteystyössä tutkimustahojen kanssa.
Lue lisää rahoitusrempasta.
Tuemme kuntien älykkään sopeutumisen keinovalikoimaa
Älykäs sopeutuminen on kokoava ajattelu- ja suhtautumistapa, jonka tarkoituksena on kehittää uudenlaisia strategioita, suunnitelmia ja politiikkatoimia varauduttaessa väestön vähenemiseen ja siitä aiheutuvien muutosten hallintaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla.
Älykäs sopeutuminen nostaa kuntien omat ratkaisut keskiöön, joita kansallinen kuntapolitiikka voisi toivottavasti tukea.
Kuntaliitossa tuotamme tietoa ja työkaluja älykkään sopeutumisen strategioihin ja toimenpiteisiin kunnissa (ml. kuntayhteistyö, palveluverkot).
Vaikutamme lainsäädäntötyöhön älykkään sopeutumisen esteiden purkamiseksi.
Lisää aiheesta verkkosivuillamme
Uudistamme koulutusjärjestelmää kuntien kanssa
Kunnilla on osaaminen ja halu ratkaista perusopetuksen tulevaisuuteen liittyvät haasteet. Siksi kunnille on annettava mahdollisuus tehdä paikallisesti toimivia ratkaisuja paikallisiin olosuhteisiin. Tästä hyötyvät niin harvaan asutut alueet kuin suuret kaupungit.
Tarvitsemme uudenlaisia ja joustavia lähestymistapoja sekä toimijoiden vahvistuvaa yhteistyötä koulutuksen saavutettavuuden turvaamiseksi.
Varmistamme, että kunnat onnistuvat työvoimapalveluiden järjestämisessä ja että uudet palvelut tukevat kuntien elinvoiman kehittymistä
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu TE-toimistoilta siirtyy kunnille 1.1.2025.
Kunnan uusi rooli työllisyydessä otetaan haltuun kokonaisvaltaisesti. Siinä osaaminen kohtaa tarpeen, ja osaavat tekijät viihtyvät kunnassa.
TE 2024 -uudistuksessa ei ole kyse vain työllisyyden hoidosta, vaan koko alueen elinvoiman vahvistamisesta. Kunnat saavat uudistuksessa lisää työkaluja: Jatkossa paikallista elinvoimaa tukevat palvelut kuten esimerkiksi koulutuspalvelut, yritysten kehittämispalvelut sekä yhdyskuntasuunnittelu löytyvät saman katon alta TE-palvelujen kanssa.
Kun kuntien vastuulle siirtyvät TE-palvelut lisätään jo olemassa oleviin toimintoihin, on kuntien mahdollisuus edistää entistä vaikuttavammin työllisyyttä, osaavan työvoiman saatavuutta ja yritysten kasvua ja tätä kautta koko alueen elinvoimaa.
Jokaisella kunnalla on rooli uudistuksen toteuttamisessa ja palvelujen vakiinnuttamisessa riippumatta siitä, millainen vastuunjako työllisyysalueella on.
Lue lisää TE-udistuksesta.
Edistämme kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspintojen toimivuutta
Kunnilla ja hyvinvointialueilla on yhteiset asukkaat ja paljon asukas- ja asiakaskohtaisesti toteutettaviin palveluihin liittyviä yhteistyötarpeita. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspinnoilla tarkoitetaan toimintoja ja tehtäväkokonaisuuksia, jotka kuuluvat kunnan tai hyvinvointialueen järjestämisvastuulle ja joissa niiden asiakaslähtöinen toteuttaminen edellyttää yhteistyötä kunnan ja hyvinvointialueen välillä.
Yhteistyön onnistumisen mahdollistamiseksi tarvitaan mm. yhteisiä tahtotilaa ja tavoitteita, yhteisesti sovittuja menettelytapoja sekä toimivaa tiedonkulkua.
Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyö ja yhdyspinnat -projektissa edistetään ja seurataan kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä sekä tuotetaan ohjeita, materiaaleja ja työvälineitä kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön tueksi.

+358 9 771 2221, +358 50 439 5068
Vastuualueet
- Kuntaliiton edunvalvontavalmistelun kokonaisuus
- Strategiatyön suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan osallistuminen edunvalvonnan näkökulmasta
- Edunvalvontaan liittyvät tapaamiset ja tilaisuudet