Kunnilta perittävät verotuskustannukset laskevat edelleen

Verotuskustannuksilla katetaan Verohallinnon toimintamenot ja ne peritään eri veronsaajilta. Vuonna 2016 verotuskustannukset ovat noin 439,5 milj. €. Verotuskustannukset laskevat siten noin 10 miljoonaa euroa vuoteen 2015 verrattuna ja ovat jo lähes 30 miljoonaa euroa alemmat kuin vuonna 2014. Verohallinnon parantaessa tehokkuuttaan mm. tietojärjestelmiä uusimalla kustannusten ennakoidaan alenevan tulevinakin vuosina.

​Verotuskustannusten jako veronsaajien kesken muuttui vuodelle 2016. Seurakuntien yhteisövero-osuuden lakatessa seurakuntien osuus kustannuksista aleni ja valtion osuus nousi. Kuntien osuuteen kustannuksista muutoksella ei ollut vaikutusta. Verotuskustannusten jakautumista eri veronsaajien kesken tullaan tarkastelemaan lähivuosina uudelleen sote-uudistuksen seurauksena. Vuonna 2016 verohallintolain 30 §:n mukaisesti valtion osuus kustannuksista on 59,9 %, kuntien 30,8 %, seurakuntien 3,4 % ja Kansaneläkelaitoksen 5,9 %. Kuntien osuus kustannuksista on siten noin 135,4 miljoonaa euroa. Laskua edelliseen vuoteen on noin 2,2 % eli noin 3 miljoonaa euroa.
 
Yksittäisten kuntien ja seurakuntien osuuksiin vaikuttavat Verohallintolain 31 §:n mukaisesti kunnallis-, kirkollis- ja yhteisöverojen määrät sekä asukasluvut ja jäsenmäärät. Kuluvan vuoden verotuskustannukset päivittyvät verkkopalvelun kuntien Verotulojen seuranta-osioon kunnittain. Kustannukset vähennetään veronsaajien kausitilitysten yhteydessä neljännesvuosittain, maalis-, kesä-, syys- ja joulukuussa. Vähennettävät määrät näkyvät myös näiden kuukausien maksatuserittelyillä.  

 

Linkkejä: