Kuntaan sijoitettujen perusopetuksen kustannusten laskutus kotikunnalta

​Vuoden vaihde on aikaa, jolloin kunnat laskuttavat toisiaan sijoitettujen perusopetuksen kustannuksiin liittyen. Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009) 41 §:n mukaisesti opetuksen järjestäjällä on oikeus laskuttaa sijoitetun oppilaan esi- ja perusopetuksesta aiheutuneet kustannukset lapsen kotikunnalta ilman erillistä sopimusta kuntien välillä. Edellisen kerran aiheeseen liittyvä lainsäädäntö muuttui vuoden 2014 alussa (HE 66/2013). 

Kotikunnalta laskutettava korvaus on oppilaasta aiheutuneiden kokonaiskustannusten ja opetuksen järjestäjän ko. oppilaasta mahdollisesti saamien kokonaistulojen erotus.

Oppilaan perusopetuksen kustannus saadaan esimerkiksi kertomalla koulun keskimääräiset työpäivä- ja oppilaskohtaiset kustannukset ko. oppilaan työpäivien määrällä. Lisäksi opetuksen järjestäjä voi sisällyttää kokonaiskustannukseen aiheuttamisperiaatteen mukaan oppilaan opetuksesta syntyvät kustannukset, esimerkiksi oppilaan kouluavustaja- ja koulukuljetuskustannukset. Aiheuttamisperiaatteen mukaisesti kustannuksia laskutettaessa tulee kuitenkin huomioida, että kustannukset (esimerkiksi avustajan palkkakustannus) ei saa tulla laskutetuksi kahteen kertaan (sekä aiheuttamisperiaatteen mukaan että osana koulun keskimääräisiä kustannuksia).

Korvausta laskettaessa kokonaiskustannuksesta vähennetään oppilaasta saadut tulot, mikäli opetuksen järjestäjä sellaisia saa. Vuoden 2015 kustannuksesta vähennetään oppilaasta saatava kotikuntakorvaustulo, mikäli oppilas ilmoitetaan 31.12.2015 tilastointiajanhetkestä helmikuussa 2016 täytettävässä kotikuntakorvauskyselyssä. Kotikuntakorvaustulo vähennetään vuoden 2015 tasoisena (3 798 (6-vuotiaat) / 6 226 (7-12-vuotiaat) / 9 962 euroa (13–16-vuotiaat)) ja kokonaisena. Kotikuntakorvaustuloa ei pilkota pienempiin osiin eikä esimerkiksi puoliteta (ohjeistus muuttunut aikaisemmasta). Vuoden 2015 kustannuksesta vähennetään myös esi- ja perusopetuksen lisärahoitus, mikäli sitä on ko. oppilaan perusteella saatu. Rahoituksen saaminen on yhteydessä 20.9.2014 ja 20.9.2015 tiedonkeruuajankohtiin. Jos oppilas (esimerkiksi pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleva vammaisoppilas) on ilmoitettu oppilastiedonkeruussa kumpanakin em. ajankohtana, myönnetään oppilaasta täysimääräinen rahoitus (esim. vammaisoppilaille 18 014 / 28 271 euroa) ja tämä tulo vähennetään oppilaasta aiheutuneista kustannuksista korvausta laskettaessa.

 

Lisää aiheesta

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme