Kuntakentälle käyttäjäystävälliset digipalvelut yhteisen muotoilukielen avulla

Yhteisen muotoilukielen luominen olisi älykäs ja tehokas tapa toteuttaa julkiset digitaaliset palvelut, visioitiin Tampereella teknologiakonferenssi Mindtrekin Smart City Event -seminaarissa.

Asiakkaan näkökulmasta yhteinen muotoilukieli tarkoittaisi, että kuntien digipalvelut noudattaisivat yhteistä toimintalogiikkaa, olisivat käytettävyydeltään yksinkertaisia ja helposti saatavilla.

Vaikka kaupungit ja kunnat jakaisivat yhteisen muotoilukielen, jokainen saisi pitää kiinni yksilöllisestä brändi-identiteetistään. Kunnat voisivat erottautua ja vahvistaa omaa brändi-identiteettiänsä digipalveluissa visuaalisin keinoin, ilman että käytettävyys kärsisi.

6aika-hankkeen projektisuunnittelijat Sami Paju ja Antti Pakarinen uskovat, että muotoilukieli muuttaisi kaupunkien nykyiset vaikeaselkoiset digitaaliset palvelut ennen kaikkea käyttäjäystävällisiksi.

Teknisesti uudistus toteutettaisiin käyttämällä avointa lähdekoodia. Yhteinen muotoilukieli sisältäisi valmiita käyttöliittymäkomponentteja ja palveluita tai palveluiden osia. Jokainen kuntaorganisaatio voisi muokata niitä omiin tarpeisiinsa niin, että digipalvelujen toimintalogiikka kuitenkin säilyisi yhtenäisenä muiden kaupunkien vastaavien digipalvelujen kanssa. Julkisten digipalvelujen uudistaminen olisi entistä helpompaa. Työtä ei tarvitse aloittaa aina alusta kun on valmis saatavilla oleva lähdekoodi, mitä muokata.

6Aika – Avoin osallisuus ja asiakkuus -kärkihankkeen tiimoilta Mindtrek-konferenssissa järjestetty seminaari herätti paljon keskustelua. Eri kaupunkien tietohallinto-osaajien mielestä yhteinen muotoilukieli tarjoaisi sekä mahdollisuuksia että haasteita. Idea yhteisestä muotoilukielestä vaatisi toteutuakseen selkeää omistajuutta ja vastuunjakoa kaupungeilta ja kunnilta.

 

Lisätietoja:

Sami Paju
projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki 
puh. 050 571 3153
sami.paju@hel.fi
 
Antti Pakarinen
projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki
puh. 040 334 5622
antti.pakarinen@hel.fi

 

Linkit: