Kuntatalon Tulevaisuuspaja ennakoinnin keskukseksi

”Tulevaisuus on tekemisen kysymys” -slogan on kaikunut seminaareissa ja verkostotapaamisissa usein. Slogan ei kuitenkaan yksin riitä tulevaisuuden hahmotteluun. Kuntaliitto on vastannut haasteeseen luomalla tulevaisuuden tekemiselle oman tilan, Kuntatalon Tulevaisuuspajan.

Tulevaisuuspajassa suunnataan katseet tulevaan vahvistamalla ennakoivaa ajattelua ja toimintatapoja Kuntaliitossa ja koko kunta-alalla.  Tulevaisuuspaja on paikka kokeilla, ideoida, yllättyä ja oivaltaa. Ideana on tuoda tulevaisuuden tekeminen näkyväksi ja tarjota mahdollisuus ihmisille työstää tulevaisuuksia yhdessä. Sen kautta on myös mahdollista ottaa mukaansa työkaluja tulevaisuustyöhönsä. Tulevaisuuspaja elää tekijöistään ja se on väylä kommentoida ja vaikuttaa yhteiseen kuvaamme tulevaisuudesta. 

Kuntatoimijoiden, yhdistysten ja yritysten yhteinen kohtauspaikka sijaitsee Kuntatalon 1. kerroksessa suureen luentosaliin vievään käytävän alkupäässä. Sinne on mahdollista poiketa kokouksen, seminaarin tai muun tilaisuuden yhteydessä tai tulla pidemmäksi aikaa suunnittelemaan oman organisaation tulevaisuuden näkymiä. 

Kuntatalon Tulevaisuuspaja esittäytyi ensimmäistä kertaa virallisesti Kuntamarkkinoilla. Silloin pajassa pohdittiin tulevaisuuden muutosajureita ja jaettiin tietoa Kunnat2021 ja Uskalla kokeilla -ohjelmista. Tulevaisuuspajassa muutosajureita sai pohtia muutoksen maailmanpyörän kyydissä. Jokainen muutosajuri oli kuvattu postikortille, jonka sai lähettää omaan kuntaan kollegalle, luottamushenkilölle tai vaikka tuttavalle pohdittavaksi. Muutosajureista eniten osallistujia kiinnostivat arvojen muutokset ja älykäs hyvinvointiteknologia.