Pääekonomisti Punakallio: Trumpin linja voi heikentää kuntien veropohjaa

Vaikka markkinat reagoivat nopeasti, Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalin vaikutus talouteen pitkällä aikavälillä on vielä hämärän peitossa. Teoriassa Donald Trumpin linja voi tuoda varjon sellaisten pienten kuntien talouteen, joista viedään esimerkiksi teollisuuskoneita Yhdysvaltoihin, arvioidaan Kuntalehden keskiviikkona 9.11. julkaisemassa jutussa.

Minna Punakallio pääekonomistinpalsta

– Tässä vaiheessa Trumpin uskotaan mm. lisäävän protektionismia Yhdysvalloissa, laskevan veroja ja suuntaavan ulkopolitiikan painopistettä voimakkaammin Aasiaan ja Venäjälle, Punakallio toteaa. 

– Epätietoisuus mitä todennäköisimmin aiheuttaa suurehkoja markkinareaktioita pörsseissä, valuutta- ja rahamarkkinoilla.

– Pidemmällä aikavälillä tietoisuus siitä, kuinka voimakkaasti Trump toteuttaa vaalilupauksiaan, lisääntyy ja paniikkireaktiot vähenevät. Mitä todennäköisimmin Trumpin on jolloin tavalla toteutettava uudenlaista linjaa.

USA Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa

Trump tunnetaan globalisaation vastustajana. Jos Yhdysvallat asettaa uusia tulleja eurooppalaisille tuotteille niin se pienentää Euroopan jo ennestään vaimeaa talouskasvua, sillä Eurooppa on jo pitkään saanut vientiapua Yhdysvalloista.

Suomen pieni, viennistä riippuvainen talous kärsii vientikysynnän heikentymisestä ja epävarmuudesta ensimmäisinä maina Euroopassa, Minna Punakallio sanoo.

 

– Yhdysvallat on Tullin tilastojen mukaan Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa. Yhdysvaltoihin on viety perinteisiä teollisuustuotteita, mm. teollisuuskoneita. Näiden kysyntää Trump haluaa Yhdysvalloissa ilmeisesti elvyttää, mikä tietäisi toteutuessaan takaiskua Suomen Yhdysvaltoihin kohdistuvalle viennille.

 

– Kunnissa vientikysynnän heikkeneminen näkyisi välittömästi näitä tuotteita tuottavien yritysten heikompana liikevaihtona ja vähitellen myös heikompana työllisyyden kehityksenä. Tämä heikentäisi myös kunnan veropohjan kehitystä. Suuremmilla paikkakunnilla vaikutukset maailmankaupan mahdollisen hidastumisen myötä tulisivat vähitellen, mutta pienemmillä paikkakunnilla em. vaikutukset välittyisivät nopeammin.

 

Linkit:

Lisää uusi kommentti

Puhdas teksti

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.