Sairaanhoitopiirien kysyntä-, tuotanto- ja taloustiedot 2015 julkaistu

​Kuntaliitto on julkaissut kahdenkymmenen sairaanhoitopiirin vuoden 2015 kysyntä-, tuotanto- ja taloustietoja. Yhteenveto laaditaan samansisältöisin tiedoin kolmena eri ajanjaksona vuoden aikana, ja nyt julkaistu yhteenveto kattaa vuoden 2015 koko toiminnan. Sairaanhoitopiireiltä saatuja tietoja verrataan edellisen vuoden vastaavan ajankohdan toteutuneisiin tietoihin ja talousarvioihin. Tässä raportissa vuoden 2015 tietojen vertailuajankohtana on vuoden 2014 toteumatiedot sekä talousarviotiedot vuosilta 2015 ja 2016.

Palvelurakenteiden ja tietojärjestelmien uusimiset ovat vaikeuttaneet osassa sairaaloita ja sairaanhoitopiirejä vertailukelpoisten ja luotettavien seurantatietojen raportointia. Tämän vuoksi tietojen vertailtavuudessa ja kattavuudessa on rajoitteita.

Kasvua kunnallisten sairaaloiden kokonaiskysynnässä

Kunnallisten sairaaloiden läheteperusteinen kokonaiskysyntä kasvoi vuonna 2015 1,9 % edelliseen vuoteen verrattuna. Lähetteitä oli yhteensä 1,7 miljoonaa, joista noin 50 % tuli terveyskeskuksista, 20 % yksityislääkäreiltä ja 18 % oman sairaalan sisältä.

Päivystyskäyntejä tilastoitiin yhteensä 880 206, mikä on 5,1 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvu johtui osittain päivystystoimintojen uudelleenjärjestelyistä sekä kirjaamistavan muutoksista. Päivystyssisäänotot kasvoivat 1,6 %.

Yksittäisten sairaaloiden tuotantomäärien muutokset vaihtelivat merkittävästi. Tämä johtui mm. väestöpohjasta, osin hoitotakuuseen liittyvistä tuotannon volyymien nostoista , erikoislääkäreiden ja leikkaussalihenkilökunnan saatavuudessa tapahtuvista heilahteluista sekä rakenteellisista uudelleen järjestelyistä.

Kaikkien käyntien määrät kasvoivat 4,5 % ja ensikäyntien 3,8 % edellisvuodesta. Hoitojaksojen ja hoitopäivien määrä vastaavasti vähenivät edellisvuoteen verrattuna.

Synnytysten määrä väheni - kaihileikkausten ja pallolaajennusten määrä kasvoi

Synnytysten määrä väheni edelleen ja oli 3,2 % pienempi kuin vuonna 2014 sairaanhoitopiirien sairaaloissa raportoitujen seurantatietojen mukaan. Keisarileikkausten määrä kaikista synnytyksistä oli 15,9 %. Kuitenkin keisarileikkausten osuus eri sairaaloiden välillä vaihteli 8,3 % – 25 % välillä.

Leikkausten kokonaismäärä väheni vain hieman edellisvuodesta. Elektiivisten leikkausten osuus kaikista leikkauksista oli 75,6 %, josta 53,7 % suoritettiin päiväkirurgisina toimenpiteinä. Kaihileikkauksia tehtiin sairaanhoitopiirien sairaaloissa 8,1 % edellisvuotta enemmän.

Sepelvaltimoiden angiografioiden määrä kasvoi 4,0 %:lla ja pallolaajennusten määrä 6,8 %:lla. Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksia tehtiin kaikkiaan 4,4 % vähemmän kuin vuonna 2014. Edellä mainittuja toimenpiteitä tehtiin päivystystoimenpiteinä hyvin vaihtelevassa määrin eri sairaaloiden osalta.

Yli kaksitoista prosenttia päivystysleikkauksista yöaikaan

Päivystysleikkausten osuus kaikista leikkauksista oli neljännes. Näistä yöaikaan (22 – 07) aloitettujen osuus oli yhteensä 12,6 %, mutta vaihteli merkittävästi eri sairaaloiden osalta.

Kasvu talousarvioita suurempaa - täydellisyysperiaate ei kaikilta osin toteutunut

Sairaanhoitopiirien vuodet eivät ole täysin samanlaisia. Rakennemuutokset, kuten toimintojen siirrot sairaanhoitopiirille tai –piiriltä muualle, näkyvät yksittäisten sairaanhoitopiirien tuloissa ja menoissa. Tarkastelujakson toteumien perusteella vuoden 2015 talousarvioissa ei ollut varauduttu joidenkin toimintojen osalta kaikkiin menoihin.

Sairaanhoitopiirien toimintatuotot (7 500 M€) kasvoivat vuoteen 2014 verrattuna 4,1 % ja alkuperäisiin talousarvioihin verrattuna 4,0 %.

Myyntituotot jäsenkunnilta (5 940 M€) olivat 79,2 % toimintatuotoista ja ne kasvoivat edellisvuodesta 3,9 % ja talousarvioista 3,7 %.

Toimintakulut (7 052 M€) kasvoivat 2,7 % ja alkuperäisiin talousarvioihin verrattuna 3,1 %.

Henkilöstökulut (3 831 M€) olivat kasvaneet 1,7 % ja ne olivat 0,4 % talousarvioita suuremmat. Henkilöstökulujen kasvu oli maltillisempaa, mitä selittävät osin uudet organisaatiot, liikelaitostamiset ja yhtiöittämiset. Niiden tuloksena osa henkilöstökuluista on siirtynyt ostopalvelukuluiksi, mikä näkyy palvelujen ostojen kasvuina.

Palvelujen ostot yhteensä (1 800 M€) ylittivät talousarviot 7,4 %:lla sekä vuoden 2014 tilinpäätökset 3,1 %:lla.

Aineiden tarvikkeiden ja tavaroiden toimintakulut (1 211 M€) olivat yhteensä
4,3 % edellisvuotta suuremmat.

Verrattaessa vuoden 2015 tilinpäätösten ensitietoja vuoden 2016 talousarvioihin (1.1.2016), havaitaan, että 12 sairaanhoitopiirissä toimintatuottojen on arvioitu tänä vuonna pienenevän viime vuodesta ja myyntituottojen jäsenkunnilta pienenevän 11 sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirien toimintatuotot yhteensä on 0,7 % vähemmän ja myyntituotot jäsenkunnilta yhteensä 1,2 % vähemmän tänä vuonna.

Toimintakulut pienenevät kuluvan vuoden talousarvioiden mukaan 9 sairaanhoitopiirissä ja sairaanhoitopiireissä yhteensä arvioidaan kulujen jäävän vuoden 2015 tasolle. Palvelujen ostojen pitäisi tänä vuonna jäädä 11 sairaanhoitopiirissä viime vuotta pienemmiksi, samoin kuin materiaaliostojen 12 sairaanhoitopiirissä. Täydellisyysperiaate ontuu näissä todennäköisesti jälleen.

Aineisto koskee seuraavia sairaanhoitopiirejä ja sairaaloita:

Helsingin ja Uudenmaan shp: HYKS, Hyvinkää, Lohja, Länsi-Uudenmaa, Porvoo
Etelä-Karjalan shp
Kymenlaakson shp
Varsinais-Suomen shp: TYKS, Turunmaa, Vsshp-psykiatria
Satakunnan shp
Vaasan shp
Pirkanmaan shp: TAYS, Valkeakoski, Vammala
Etelä-Pohjanmaan shp
Kanta-Hämeen shp
Päijät-Hämeen shp
Pohjois-Savon shp
Etelä-Savon shp
Itä-Savon shp
Keski-Suomen shp
Pohjois-Karjalan shp
Pohjois-Pohjanmaan shp: OYS, Oulaskangas ja Visala
Kainuun shp
Keski-Pohjanmaan shp
Lapin shp
Länsi-Pohjan shp