Tilastokeskus avaa tilastojaan - uusi aluetietopalvelu

Osana valtiovarainministeriön Kuntatieto-ohjelmaa Tilastokeskuksessa toteutettiin osaprojekti ”Kunnittaisen tilastotiedon saatavuuden parantaminen”. Aikaisemmin käyttäjien näkökulmasta kuntatasoisen tiedon löydettävyys ja saatavuus on koettu ongelmaksi, vaikka Tilastokeskus on tarjonnut jo pitkään alueittaista tietoa avoimesti. 

Tietoa alueittain –sivu kokoaa aluetiedon

Projektin tavoitteena oli Tilastokeskuksen tuottaman aluetiedon ja erityisesti kuntatilastotiedon löydettävyyden parantaminen Tilastokeskuksen verkkosivuilta, tietojen saatavuuden ja käytettävyyden parantaminen sekä avointen rajapintojen tarjoaminen kuntatilastotietoon.

Projektissa toteutettiin sivusto, josta kuntatasoiset tilastot ja tiedot ovat saatavissa helposti ja monipuolisesti. Tietoa alueittain -sivuilta löytyy mm. uudistunut Kuntien avainluvut -palvelu, josta voi valita aluekohtaiset valmiit kuviot ja tallentaa ne omaan käyttöön.

Myös postinumeroalueittaiset aineistot, kuten suosittu Paavo-palvelu, löytyvät näiden sivujen kautta. Lisäksi mukana ovat avoimet aluetiedon aineistot sovelluskehittäjiä ja muita kiinnostuneita varten. Palveluun on tuotu myös kuntien Tilastokeskukselle raportoimat talous- ja toimintatiedot.

Uusia tiedonetsijöitä helpottaa palvelun etusivulla oleva tuotevalitsin. 

Kuntien avainluvut aikasarjoina ja kuvioina 

Sivuston toteuttamisen yhteydessä kehitettiin Kuntien avainluvut -palvelun sisältöä. Palvelun tiedot ovat saatavissa nyt myös aikasarjana, kuvioina sekä kartalla. Lisäksi palvelussa on mahdollisuus alueiden vertailuun. Kuntien lisäksi tiedot on tuotettu myös koko maasta, maakunnista ja seutukunnista. Myöhemmin Kuntien avainlukuihin on tarkoitus liittää myös keskeisimmät avainluvut kuntataloudesta. 

Aineistot tallennettuina hakuina ja rajapintoina 

Tilastokeskuksen kaikki maksuttomat tietokannat, mm. StatFin ja Kuntien avainluvut, on viety PX-Web-tietokantaohjelman uuteen versioon. Se mahdollistaa tallennettujen hakujen tekemisen, jolloin taulukon voi tallentaa haluamaansa paikkaan ja se päivittyy automaattisesti tilastotiedon päivittyessä. 

Uusi PX-Web-versio sisältää myös API-rajapinnan, joka mahdollistaa tilastotietojen hakemisen koneellisesti xlsx-, csv-, json-, json-stat- ja px-muodoissa. Näin taulukot ja kuviot voi liittää osaksi omia verkkosivuja ja -palveluja.

Lisätietoja löytyy Tilastokeskuksen nettisivuilla:
http://tilastokeskus.fi/tup/alue/index.html

Lisää aiheesta

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme