Haussa kokonaisuuden kannalta hyvät ja joustavat ratkaisut

Tulevaisuuden kunta

Ajankohtaisia aiheista tärkeimpiä on maakuntauudistus, joka tulee vaikuttamaan laajasti kuntakentän toimintaan tulevaisuudessa.  Monessa kunnissa suunnitellaankin jo täysillä tulevaisuutta, omaa tulevaisuuden kuntaa.

​Työn tukemiseksi Kuntaliitolla on Tulevaisuuden kunta -ohjelma (Kunnat 2021 - Kommunerna 2021). Ohjelman tehtävänä on varmistaa kuntalähtöinen tulevaisuustyö sekä tarjota kunnille muutostukea murrosvaiheessa vuosina 2016–2020. Ohjelman eri projektit tuottavat kunnille materiaalia ja tukevat viestinnässä.

Uudistustarpeet eri näkökohdista

Lakiyksikön näkökulmasta on tärkeää huomioida uudistusten yhteydessä erityisesti myös kuntalain muutostarpeet. Tämän työn olemmekin jo sisäisesti käynnistäneet. Näkemyksemme mukaan juuri uudistettua kuntalakia tulee tarkastella toiminnallisuuden osata kokonaisuudessaan. Kuntalakia viimeksi uudistettaessahan ei maakuntauudistuksesta ollut tietoakaan. Uudistusten onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kuntien ja maakuntien keskinäiseen tehtäväjakoon ja yhteistyöhön liittyvää lainsäädäntöä valmistellaan samanaikaisesti sekä maakunnan että kunnan näkökulmasta. Kuntien ja maakuntien tehtävien rajapintoja on tarkasteltava molemmista suunnista. 

Tulevaisuuden kunnan näkökulmasta on huolehdittava, että

  • kunnilla säilyy mahdollisuus panostaa yhteisöllisyyden ja yhteistyökumppanuuksien vahvistamiseen,

  • lainsäädäntö mahdollistaa paikalliseesti ja alueellisesti parhaiten toimivat ratkaisut ja

  • kuntia ohjaavaa normistoa kevennetään ja joustavoitetaan, jotta erilaiset kunnat ja kuntakonsernit kykenevät toimimaan tehokkaasti kuntalaisten hyväksi.

Kunnan ja asukkaan eli palvelunkäyttäjän näkökulmasta on tärkeää sekä toiminnallisesti että taloudellisesti tehdä mahdolliseksi sopimusjärjestelyt kuntien ja maakuntien kesken. Kunnan ja maakunnan välillä tulisi olla yhteistoimintamahdollisuudet samaan tapaan kuin kuntien ja kuntayhtymien osalta on säädetty. Lisäksi maakunta- ja kuntalaissa tulisi olla säädetty maakunnan ja kuntien välisestä neuvottelumenettelystä. 

Tulevaisuuden kunnan palveluissa ja toiminnassa tulee voida hyödyntää täysimääräisesti digitalisaation tuomat mahdollisuudet. Kuntalain kokonaisuudistus ja toistaiseksi voimassa olevan valtionosuusjärjestelmän uudistaminen onkin käynnistettävä pikaisesti.

***

Valtiovarainministeriö asetti joulukuussa 2015 parlamentaarisen työryhmän Tulevaisuuden kunta -hankkeen valmisteluun. Parlamentaarisen työryhmän tehtävänä on määritellä visio tulevaisuuden kunnasta vuonna 2030. Tehtävänä on määritellä kuntien rooli ja tehtävät sekä asema suhteessa perustettaviin itsehallintoalueisiin. Painopisteenä on kunnan rooli hyvinvoinnin, elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistäjänä sekä kuntademokratian näkökulma. Lisäksi tehtävänä on kartoittaa tarvittavat lainsäädäntömuutokset ja pitkän aikavälin kuntapolitiikan muutostarpeet ja valmistella tarvittavat lainsäädäntömuutokset.

Parlamentaarista työryhmää avustaa asiantuntijaryhmä, jossa Kuntaliitolla on neljä edustajaa. Lakiyksiköstä mukana on johtava lakimies Mervi Kuittinen.

 

Linkkejä: