Työelämätaitoja ja yrittäjyyden opettamista yli oppiainerajojen ekaluokalta abeille

​OPS 2016 otetaan käyttöön ensi syksynä. Eri puolilla Suomea koulut miettivät sisältöjä opetukseen koko yleissivistävän koulutuksen kentässä. Työelämä ja yrittäjyys laaja-alaisena kokonaisuutena kytkee koulun osaksi yhteiskuntaa.  

Opetussuunnitelmat uudistuvat niin perusopetuksen, ammatillisen- sekä lukiokoulutuksen osalta, laajentaen oppimisympäristöä koulun seinien ulkopuolelle ja kannustaen lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa. Ammatillinen koulutus rakentuu yhä vahvemmin työelämässä ja työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen.  

Työelämä- ja yrittäjyysteeman opetuksessa opettajien tukena toimii NY Yrittäjyyskasvatuksen polku. Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnan ilmiöpohjaisuus, konkreettiset tehtävät ja prosessimainen työskentelytapa edistävät koulussa ja koulun ulkopuolella opittujen taitojen yhdistämistä. NY polku on 12 pedagogisen oppimisympäristön kokonaisuus, joka kytkee koulussa opitun tiedon käytäntöön oman tekemisen kautta aina koulupolun alkumetreiltä abivuoteen saakka.  

Opettajille Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa materiaalin laaja-alaisen teeman kytkemiseen monialaisesti osaksi opetusta.

- NY-polku antaa lapsille ja nuorille omaan ikäkauteensa sopivalla tavalla tietoa ja taitoa työelämästä, taloustaidoista sekä yrittäjyysasenteesta. On tärkeää, että nuori ymmärtää omat vahvuutensa ja osaa ottaa opitun tiedon käyttöön, summaa Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmapäällikkö Heidi Hosiokangas. 

Oppijalle, aina alaluokilta alkaen, toiminta on omien taitojen tunnistamista ja käyttöönottamista arjen haasteiden ja omien ideoiden parissa. NY-polku kytkee koulun arkea myös ympärillä olevaan yhteiskuntaan. Oppimisympäristöihin on sisäänkirjoitettu työelämän vapaaehtoisen rooli sparraajana, ohjaajana tai oman urapolun kertojana. Vanhemmat ovat tervetulleita mukaan tässä roolissa oppitunneille.   

- Opin ajattelemaan oman lompsan logiikalla – kuinka seurata tuloja ja menoja ja pitää ne tasapainossa. Opin myös, miten kaikkia koulussa opittuja taitoja ja tietoja voidaan hyödyntää todellisessa elämässä, NY-ohjelmassa mukana ollut nuori luonnehtii. 

Yhteistyössä Valtakunnallisen YES-verkoston kanssa Nuori Yrittäjyys ry tarjoaa opettajille tukea ja koulutusta NY-oppimisympäristöjen sekä laaja-alaisen teeman käyttöönottamiseen sekä yritysyhteistyöhön. Tänä vuonna YES-verkosto ulottuu 16:lle paikkakunnalle ylimaakunnallisena palveluna opettajille. Verkosto on syntynyt alueiden tarpeesta tarjota opettajille työkaluja nuoren taitojen tukemiseen ja koulussa opittujen tietojen hyödyntämiseen käytännössä.  

Lasten ja nuorten elämänhallinnan- ja työelämätaitojen tukeminen on ajankohtainen teema. Haasteellisina aikoina on hyvä muistaa, että Suomessa on opettajan yrittäjyyskasvatustyötä tukeva verkosto ja oppimisympäristöt valmiina käyttöön.  Maan tulevaisuuden tekijät ovat kouluissa nyt. Lapset ja nuoret ovat täynnä positiivista intoa ja asennetta.  Annetaan heidän ideoille siivet! 

Kiinnostuitko? Tutustu lisää materiaalitarjontaamme ja kysy lisää:
www.nuoriyrittajyys.fi , heidi@nuoriyrittajyys.fi 
www.yesverkosto.fi , sanna@yesverkosto.fi