Uskalla kokeilla -kysely kartoittaa kokeilutoimintaa kunnissa

Kuntaliitossa käynnistettiin helmikuussa 2016 Uskalla kokeilla -ohjelma ja markkinointikampanja, joilla pyritään tekemään näkyväksi kuntien ja alueiden kokeilutoimintaa sekä edistämään kuntalähtöisiä kokeiluja ja verkottumista. Osana ohjelmaa toteutettiin kyselytutkimus, jolla kerättiin tietoa kuntien näkemyksistä kokeilutoiminnasta ja -kulttuurista.  Samalla kerättiin esimerkkejä kunnissa jo käynnissä olevista kokeilutoimista.

​Kyselyn vastauksista käy ilmi, että kunnissa on hyvät lähtökohdat kokeilutoiminnalle, sillä kokeilutoimintaan suhtaudutaan kuntaorganisaatioissa varsin myönteisesti.  Valtaosa kyselyyn vastaajista pitää oman organisaationsa ilmapiiriä kokeilumyönteisenä tai vähintäänkin neutraalina. Useissa kunnissa kokeiluja on jo tehty, niitä on parhaillaan käynnissä tai kokeilutoimiin ollaan lähiaikoina ryhtymässä.

Ilmapiirin merkitys kokeilujen onnistumiseen korostuu vastauksissa. Vastaajat ovat lähes yksimielisiä siitä, että kokeilut vaativat onnistuakseen kannustavaa ilmapiiriä. Avoin, luotettava, kehitysmyönteinen ja kannustava ilmapiiri nimettiin myös niiksi ominaisuuksiksi, joista tunnistaa kokeilukulttuurin. 

Ilmapiirin lisäksi kokeilukulttuuri muodostuu kyselyyn vastanneiden mielestä mm. rohkeasta ja ennakkoluulottomasta asenteesta, joustavista toimintatavoista, vuorovaikutuksesta sekä sallivasta ja mahdollistavasta johtamisesta.

Vaikka lähtökohdat kokeiluille nähdäänkin kuntaorganisaatioissa myönteisinä, oman haasteensa kokeilutoiminnalle muodostaa kuitenkin se, miten kokeilut saataisiin integroitua osaksi normaalia toimintaa ja miten hyväksi havaitut kokeilut saataisiin jaettua myös muiden kuntien tietoon ja käytänteeksi. Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelmassa pohditaan myös näitä kysymyksiä ja pyritään löytämään niihin vastauksia yhdessä kuntien kanssa.

Kysely lähetettiin kunnan-/kaupunginjohtajille, kuntien kehityspäälliköille/-johtajille sekä maakunta- ja kuntayhtymien johtajille. Kyselyyn vastasi yhteensä 108 henkilöä kunnista ja kuntayhtymistä.  Kyselyn tulosten raportoinnissa kokeiltiin uudenlaista esitystapaa. Uskalla kokeilla -ohjelman nettisivuilta löytyy Uskalla kokeilla Sanomat, joissa kerrotaan kyselyn tuloksista (Uskalla kokeilla Sanomat sivuston liitteissä)
Kunnat.netin sivuille on koottu tietoa myös kokeilutoimintaa käsittelevistä kirjoista ja selvityksistä sekä ajankohtaisista hankkeista.